Namn: Lösen:

Dyk nr: 224, Överlevt Vättern, Stora Lund


DYKARE :
PARKAMRAT :
Borg  
DATUM :
2007-11-17
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
62 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
512 ggr

Bilade upp till dykmetropolen Mjölby i går kväll och efter en skapligt sen kväll med öl och prat och en hel del öl så är vi nu efter en gigantisk frukost och ännu mer flams och en 20 minuters biltur vid Stora Lund. Det blåser lite lätt, solen skiner och Vättern visar sig från sin bästa sida med bara lite gäss och massor av laxfiskare både på land och och i båtar ute på sjön.

Vi går ner för klipporna och jag får hjälp med kameran pryttlar på mig fenor mask och hoppar i det som jag tror ska vara som ett ishav men temperaturen är trots bara 8 grader riktigt behagligt och skönt. Inte ens trefingervantar känns obehagligt och vi går strax ner i det som känns som dålig sikt för att vara vättern men jämfört med tidigare siktupplevlelser i svenska vatten som en höjdare.

Mellan stora klippblock och branta klippvägar far vi fram och jag njuter faktiskt av landskapet men var är Gullmarsanemonerna ???? ">, De skulle passat perfekt här tycker jag. Borg hittar en död lax som vi kollar lite på men det är mest fiskslamsor liksom och inte värd besväret att leka med.
Några kräftor hittar vi längs väggen söderut och jag fotar lite grand men de är duktiga på att silta upp de där djuren och bilderna blir lite sådär. Fotar några av alla granathylsor och projektiler som ligger strödda över botten.

djupmätaren.....26 meter ">, hrmmm.... vi skulle ju inte ner under 20 eftersom det skulle sparas luft åt Björn... ja ja vi fortsätter. Ett öde klipplandskap som inte ändrar sig så mycket. Efter 25 minuter vänder vi och simmar tillbaka. Mera kräftor och massor av vilda stenar, det är vad som finns, saknar anemoner, sjöstjärnor och koraller och och och och....fisk ......
Varför står de och fiskar när det enda som finns är vilda stenar *fniss*

Vi kommer tillbaka till igångplatsen, kollar på Borg som frågar om vi ska simma runt udden eller gå upp, Gott om luft kvar så vi fortsätter runt hela udden. Hittar en rätt stor kräfta som jag vill fota, men den ser ut att sitta fast i en fiskelina, kollar ner under den och där är en jättestor kräfta som jag vill pilla fram och ta en bild av. Det visar sig att den också sitter fast så med gemensamma krafter så kapar vi lite linor och befriar de små kräftdjuren och känner oss som värsta djurvännerna
Hittar ett viktbälte med 3 st 4kg klumpar som både jag och Borg bestämmer att den får ligga kvar, orka släpa ett sånt åbäke *fniss*
Fotar en liten simpa istället, inte en aning om vad det var faktiskt men lite söt är den.

Vi simmar vidare och snart kommer vi fram till lite algbeklädda klippor och jag tittar utåt där ett litet stim med aborrar simmar förbi, väntar på att en lax ska komma förbi och hugga men inget händer. Jag tittar upp mot yten och uppe vid klippan ser jag massor av småfisk. Småfisken simmar nedåt och helt plötsligt bevinner vi oss i ett enormt stim av spigg. Det tar liksom inte slut, det bara fortsätter och fortsätter. Fantastiskt vackert och här skulle jag haft vidvinkellins eller ännu hellre en filmkamera. Solljuset lyser på det gröna algerna och fiskarna glittrar väldigt vackert när de väller fram mellan klipporna. Till slut simmar vi runt hörnet och in mot land. Småspiggarna fortsätter stimma runt oss och helt plötsligt är det grunt och vi är nära att simma in i en båt.

Borg märker att hans öl som varit med hel dyket för att fira 300 loggade dyk har försvunnit, snopet då den var med för bara två minuter sen. Vi går upp och är nöjda och skrattar och går upp och byter om. Efter att alla kommit tillbaka är det grillning och öl till alla. Solen är på väg ner bakom klipporna och en stund senare så sätter vi oss i bilen hem och där väntar öl och pubkväll.

17 år sedan jag var i Vättern, skoj att göra det igen men jag saknade djurlivet lite även om kräftor och fiskar var rätt fräcka. Trots kyla och inte så jättemycket att se så är det kul att dyka !!! Nu är det pubkväll Mjölby som gäller med ööööl =p

Tack till
Borg
Björn
Fredrik
Niklas
Pierre
Glen
Susanne
Foppa
Bagarn
Martin
Patrik
Ulf
Pust undrar vem jag missat *fniss*

Inget särskilt tack till
Falcon och den store maxarn i det blå =p