Namn: Lösen:

Dyk nr: 225, Gott om bläckfiskar i Hällebäck, Gullmaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ted  
DATUM :
2007-11-20
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
51 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
680 ggr

Lite försenade kommer vi till dykplatsen och ombytet på plats går ganska fort. Svär som vanligt som en liten ettrig höna över att jag inte kan få på mig botsen på dräkten ordentligt, fattar inte vad som hänt men gissar på att resårbanden i understället blivit så slappa att understället vränger sig och fastnar. Lite talk testas i det andra benet och si det gjorde susen eller så var det en slump, men lätt gick det , Me happy !!!

Vi klättrar ner för betongbryggan i det knappt decimeterdjupa vattnet, jisses vad grunt det var...., tyckte det var lite vatten i Torsdags men det här var ju löjligt
Drar på oss det sista med fenor och handskar och simmar sen nedför sluttningen i det för dagen lite kyliga vattnet. När vi kommer ner till kättingens slut så känns det genast varmare och vi fortsätter sakta nedför slänten och lamporna söker systematiskt av botten.
Dyket är tänkt att vara helt fokuserat på bläckfiskar men det vi först hittar på ca 25 meter är några kräftor som inte alls gillar att vi lyser på dem.
Ted får ett par bilder men jag hinner inte ens ställa in kameran förrän kräftorna antingen dragit sig in i sina hålor eller rusat ut ur dem och bort från oss.
Skoj att se i alla fall, länge sen

Vi kommer snabbare än väntat till klipporna då vi idag tagit av mot vänster och simmar sakta uppför sluttningen, lamporna går fram och tillbaka. Ska precis till att fota några Sabella (rörmaskar) när jag ser Teds lampa börja flasha fram och tillbaka. Tankarna går direkt till bläckfisk och där bara någon meter från honom på 18 meters djup ligger en liten mollusk och ser lika söt ut som sist
Vi fotar och fotar och rätt vad det är kommer Lena och Björn farande och de börjar också fota, det stackars djuret undrar nog vad som händer men siltmolnet när fyra galna fotografer öser blixtar mot den skyddar den väl från värsta solbrännan.

Till slut är jag tvungen att buffa på det lilla djuret och få ut det i bra sikt så att vi kan se det överhuvudtaget. Vi fotar lite till och proceduren upprepar sig. Till slut verkar den fått nog och simmar sakta upp över våra huvuden och iväg. Vi glider ut siltmolnet och strax har Ted hittat en ny bläckis. Samma visa, fota, fota, fota.
Bläckisen gräver ned sig och ligger och slingrar med två armar ovanför dyn.
Efter en stund är det dags att flytta den igen för att vi ska se alls.
Den simmar upp över min hand, längs min arm, upp i regulatorn och ligger en bra stund precis framför min mask. Ligger och tittar vindögt åp den lilla krabbaten, ler och skrattar och bara njuter av ögonblicket, sen en kamera till vänster, Lenas och en till höger, Teds.... fattas bara att de fyrar av just nu framför mig så jag får blixtarna i ögonen, idealt vore om Björns kamera kom in rakt framifrån också *fniss* Lär inte ha någon mörkersyn kvar efter det i så fall men jag förstår hur bläckisen känner sig *fniss igen*

Bläckisen puffar ut en liten bläckplump och och simmar irriterad iväg. Vi fnissar väl mest och simmar vidare nu bort mot bryggan. Lite eremitkräftor och massor av simkrabbor och väldigt många sjösjärnor men vem bryr sig egentligen .
Smilet på min läppar vore nog tre gånger så stort av det vi fått se om det inte vore för att jag börjar få ont i magen och helst skulle avbryta dyket.
Teds lampa fladdrar till igen, en tredje bläckis ligger på ca 16 meter, även den fotas och fotas och fotas innan siltmolnet har fått den att försvinna helt.

Vi simmar vidare, jag tar kort på en liten mörk cylinderros, fina djur men inte det jag är här för ju, simmar lite till, ser två rosor till och försöker fota dessa men hittar dem inte i sökaren... hrmmm, kollar upp, lamporna i mina blixtar är så starkt så de har dragit ner sig i sina rör i sanden, konstigt att jag inte såg dem då

Simmar lite till, bara ett par meter, ser en fjärde bläckfisk, nu på ca 20 meters djup, samma procedur upprepar sig. Jag, Ted och Lena fotar och fotar och fotar.
Björn är inte med i sällskapet längre, visar sig att han fått problem med spännbandet till västen och hans flaska lossnat så han har gått upp och fixat lite på egen hand.
Mollusken framför oss är ganska stor, riktigt fin liten sak och den simmar fint framför kameran men här lutar botten lite mer och eftersom vi kommit in på målet ovanifrån kommer en kaskad med dy rullande nedför slänten och dränker det lilla djuret som får tid att smita iväg, bort från våra trakaserande blixtar.
Vi simmar lite till, räknar med att hitta ganska många bläckisar bara vi håller lite tempo.
Ser precis en bläckis någon meter upp när Teds lampa börjar vifta och vifta och vifta.
Jaha tänker jag, kollar på min dator och ser nog lite förbryllad ut men simmar ned till Ted som efter hans viftande att döma måste ha hittat minst två bläckisar som parar sig.....

Nee, det var bara en liten pyttebläckis som ligger där och självklart ska även den fotas.
Får några bilder men det där med datorn då.... Jag har ju varit nere på 26 i början av dyket och vi har dykt en bra stund.... varför visade datorn på bara en minuts dyktid och maxdjup 21..... ??
Vet ju att vi har varit nere minst 40 minuter.....detta tillsammans med att jag nu har ohyggligt ont i magen och mest längtar efter en toalett gör att jag bryter dyket, vet att jag måste ligga still en bra stund i det kalla ytvattnet, något som absolut inte lockar, går upp och avverkar säkerhetsstoppet, la på en minut bara för att men går sen upp för magen håller inte länge till.

Drar av utstyret och klättrar upp på betongbryggan, hade varit lättare med klätterutrustning...., och sen fram med toapappret ur ryggsäcken så fort utstyret är av och fort besöka en undanskymd plats.
Lättnad, går tillbaka och vi packar ihop oss. Fortfarande känns det knepigt med datorn, verkade som den började om helt utan anledning eller att batterierna förbrukat allt kräm från nästan fullt till ingenting på 20 minuter, får kolla lite på den sen när jag kommer hem.
När vi är klara så far vi hem, tar ett stopp på pizzerian i Ljungskile och skaffar lite energi, gôtt !!

Väldigt trevlig kväll och klart roligare än att häcka framför TVn eller datorn, Det är kul att dyka !!
Om någon tycker att bläckfiskarna är ovanligt solbrända i morgon eller om någon ser dem gå omkring med blindkäpp så vet ni varför

PS Nu vore det väl f**n om inte jag också kan godkännas som bläckfiskdykare, jag har ju faktiskt fotat dessa små söta röda bollar på riktigt, inte bara i Borgs Akvarium , Sorry Annika, det blir ingen muta nu *fniss*

Tack till
Ted
Lena
Björn

Inget särskilt tack till
Spice girls
Henry Ford
Barclays bank