Namn: Lösen:

Dyk nr: 186, Harburg, Högskärsbank


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tomas Asp  
DATUM :
2007-12-01
MAXDJUP :
34,7 meter
DYKTID :
51 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
632 ggr

Utfärd med Tessi II, säsongspremiär till Harburg som jag länge velat dyka på! Nu var det äntligen dags. Med nybytt kedja (då den gamla läckte in nere vid höften) var det ju perfekt med bara ett dyk för att prova.

Något förkyld på morgonen (sedan en vecka typ) drog jag iväg till Gåshaga. Var sist på plats men i rätt tid. Träffade några bekantingar bland de "tappra tio" som var på plats; Terese K, Dmitri G, Tomas Asp, Lennart B och Christian S. Speciellt kul att se Terese för det var väl en tre-fyra år sedan...

Parades ihop med Lennart och Tomas och vi var sista trio i andra omgången så det var bara att ta det lugnt på Tessi medan de andra gjorde sig iordning. Fick "bidra" med att släppa vikt, lina och boj på Niklas order - men vi missade vraket ett par gånger så det blev att "dra" vikten rätt. Dmitri och hans buddy gick ner först för att fästa linan vid vraket (och så fick vi släppa loss den som sista par sedan).

En stund senare var det dags för oss, på med allt och i plurret. Tomas fick leda, jag som tvåa och Lennart som trea. Vi gick ner vid linan ungefär då Dmitri och de första i, gick upp från 5-meters stoppet.

Kom ner på vraket ungefär mitt på överbyggnaden. ganska snart kände jag att det "slipper in" vatten i vänsterhandsken så det skulle komma att bli lite kallt!!!

Vi gjorde en sväng runt om på överbyggnaden och sedan neråt (förut). Runt babords sida och kikade in på skåpet/lådan där det enligt uppgift ska ligga benrester från besättningen (någon ska ha lagt in dem där). Såg skåpet/lådan, men inga ben. Lika bra det, känns tveksamt med "ben-turism" i ett vrak där 10 av 15 dog för 57 år sedan. Lite då och då blev masken helt vattenfylld så jag fick göra en massa tömningar. Den måste ha suttit fel på något sätt.

Vi fortsatte tvärs över vraket, akter om överbyggnaden och sedan ner på styrbordssida ett tag. Mot slutet - när jag började bli rejält kall - gick vi ner i aktern till roder och propellern. Jag signalerade strax därefter att jag frös och vi gick tillbaka till linan, såg någon skorv och en simpa. Asp gjorde loss linan och vi steg upp i lugn takt - fasen vad kallt det kan vara.

Uppe vid 5-meters stoppet var känseln i vänsterhanden nästan borta men det blev en hyfsad uppstigning i alla fall. Valde att hålla mig vid linan då rörelseförmågan inte var på topp beroende på att jag var kall.

Vi bröt ytan efter 51 minuter och simmade tillbaka till båten. Väl uppe blev vi erbjudna glögg, kaffe och pepparkaka - SMASKENS! Efter en stund med vanliga torra handskar så kom ju handen tillbaka igen. Skönt.

Trevligt dyk på fint vrak om än dålig sikt. Kommer gärna tillbaka då sikten är bättre och utan läckage!

EAN30
Gen.djup: 21,0 m
Temp: +5C
Sikt: ca 2-3 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
210 BAR -> 120 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,6 l