Namn: Lösen:

Dyk nr: 68, Värmdö, Lillsved "M/S Harm"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-12-02
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
32 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
750 ggr

Tillbaka på Harm och första gången som landdyk.

Åkersberga-Upplands Väsby-Vaxholm-Rindö-Värmdö tog en tid men tillslut var vi omklädda och klara för detta december dopp. Alexander hade skaffat en torris och ny lampa dagen till ära.

När Andreas hissade vår dykflagga på badbryggan hjälpte jag Alexander med att montera fast blyvikterna på västens bälte. Andreas kom tillbaka och meddelade att det redan var en flagga på plats så det fanns redan folk i vattnet. Alltid skoj att det finns flera som trotsar det gråa vädret och det nu lite svala vattnet. Efter ytsim från ångbåtsbryggan, via berget ut till dunkarna var vi reda för dykning. Bubbelcheck och en snabb repetition av turen innan tummen ner signalerades.

Sakta sjönk vi ner i ”djupet”. Sikten kändes helt ok. Blicken vandrade mellan team-medlemmarna och botten timmer. Snart dags att se ankarspelet. Hmm, vad är det för konstig balk. Jaha, vi är på aktern inte på fören. Fungerar det också då vi egentligen hade tänkt följa linan från badbryggan. Tillbaka på plan A.

Andreas tog täten i vårt lilla tåg då han långsamt långsamt sparkade iväg utmed SB sidan mot fören. Som en rutinerad guide gick han ned lite innan det stora hålet i sidan som sänkte båten och lös upp för Alexander som var på besök för första gången. Vi gled upp till relingen igen och fram till fören och dess ankarspel. Här fick Alexander vadkramp. Jag assisterade med lite mothåll men han missade ankarspelet visade vår debriefing.

Väg tillbaka mot aktern gick utmed BB reling som nästan är i botten. Här visade instrumenten endast 3 grader. Det var nog ok att jag kände mig lite kall. Upp i höj vid bygget och in på toa. Det gick faktiskt att få in en singel och två dubbelpaket. Lite ”skitsnack” och ut igen. Gled sakta utmed utsidan ner mot botten och roder och propeller. Ett pekfinger fick på propellern fick bli vår ”been here, done that” markering.

Andreas tog vårt tåg upp bygget, genom styrhytten, upp framför bygget över taket och bak till kranen där bojen var fastsatt. Dyket tummades och vi steg upp mot det grå vädret.

Alexander var torr och nöjd med sin dräkt och Andreas skall ha stor plus för sin guidning.

Ett trevligt, avslappnat dyk men varför skall det ta sju timmars utflykt för att få 30 minuter under vattnet?