Namn: Lösen:

Dyk nr: 187, Fritz Wollmers, Oxelösund


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2007-12-08
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
492 ggr

Dagsutfärd tillsammans med Robin och Thomas Thernström. Vi hakade på gänget på DK Aquatic i Oxelösund (Oscar, Mattias och Jenny). Med oss hade vi också Anders på Fantasea som hade med sig ytterligare två dykare.

Upp i ottan (nåja 06:00) och med bilen till Thomas efter lite frukost. Byte till Thomas bil och vi for in till Grodan för att hämta Robin. Allt väl så långt denna regniga dag och vi var framme vid klubbens klubbstuga strax efter nio. Alla andra var redan på plats.

Byta om, lasta båten och iväg! Under lastning halkar jag på bryggan med dubbelpaketet på ryggen och gör en rejäl vurpa men utan skador! Båten förresten, fullt ändamålsenlig men liten, helt öppen och med en fart omkring 5 knop. Planen var att åka ut till Altair för ett första dyk och sedan ta Fritz Wollmers på vägen hem. Trodde vi ja...

Hallå, det går ju ganska bra med vågor här, det blåser och ska blåsa mer! Ny plan; Fritz Wollmers först och sedan får vi se. Några i gänget (inklusive Robin och jag själv) börjar bli rätt sjösjuka då båtrackarn rullar betänkligt mycket. Det tillsammans med en rå kyla som sakta kryper in innanför torrdräkten under den dryga timman som det tar ut till vraket gör att det inte känns något vidare.

Till slut är vi framme och Fantasea-gänget hoppar i först, strax därefter Jenny och Mattias. Kvar i båten (så att vi kan bli änu mer sjösjuka) blir Robin och jag samt Oscar och Thomas, men de senare tycks inte lida något.

Robin och jag bildar dykpar och vi kränger på oss grejorna efter diverse fastskruvande av lampor och så. Nu är vi rejält sjösjuka båda två men det ska ju bli bättre i vattnet sägs det så vi plumsar i. Jag säger till Robin att vi ska stanna till några meter ner så magen får hitta hem igen och vi gör det. Det blir litet bättre då (ganska bra faktiskt) så vi går ner och undersöker vraket.

Ett trevligt vrak men ganska dålig sikt. Vi kommer ner på bygget och vi går ganska snart ner i lastrummet och kikar runt en del. Efter en stunds utforskande går vi upp och in genom bygget för att sedan ta ett varv efter relingen och nere på utsidan runt hela vraket. Framme vid fören gungar det rejält igen. Det är lite strömt även kring vraket och Robin börjar må illa igen och min handske (höger denna gång - det växlar!) läcker in vatten så att jag hunnit bli ganska frusen. Vi tar oss tillbaka till bygget och går upp för linan utan missöden.

Upp i båten och rejält frusna samt illamående. Uppe i båten sitter alla utom Thomas och Oscar som är kvar nere. Det visar sig att Anders haft otur med rejält läckande axelventil så han är dyngsur och riktigt jäkla frusen.

När Thomas och Oscar kommer upp igen diskuterar vi hur vi ska göra. I nuläget har Fantasea-gänget ingen lust att göra ett andra dyk (en dyngsur och en sjösjuk), inte heller Robin. Jag tvekar och säger att jag hoppar över det andra dyket om jag känner som just då. Vi bestämmer då att gå in i hamn igen så att vi kan värma oss lite allihopa så kan vi ta Iolante som andra dyk. Hon ligger bara ca 15 minuter från hamn och det går att ligga i skyddad vik. Det låter ju bra det tycker jag och känner mig mycket bättre och hungrig när vi väl kommit in i skydd av öar (ja, det slutar ju att gunga och rulla så förbaskat då). Skickar i mig hela den medhavda salladen!

Väl inne vid land värmer vi oss inne i klubbhuset! Skönt.

LUFT
Gen.djup: 10,0 m
Temp: +4C
Sikt: ca 3 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
210 BAR -> 170 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,3 l