Namn: Lösen:

Dyk nr: 191, Harburg, Högskärsbank


DYKARE :
PARKAMRAT :
Markus Hårde  
DATUM :
2008-01-05
MAXDJUP :
28,4 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
599 ggr

Utfärd med Tessi II, årspremiär till Harburg! Med nyinförskaffad ishuva var jag ju rejält sugen att prova.

Iväg till Gåshaga strax före åtta. Var bland de första på plats. Träffade några bekantingar bland de tappra som var på plats; Stefan Hogeborn, Tor Jörgensborg och Anders Thulin med Fia samt några nya ansikten, Bill och Lars-Åke, Markus Hårde och en Mikael.

Parades ihop med Markus, en RB-dykare som varit på Harburg flera gånger och vi var första par i andra omgången så det var bara att ta det lugnt på Tessi medan de andra gjorde sig iordning. Stefan, Tor och Mikael gick ner först för att fästa linan vid vraket (och så var det meningen att Anders och Fia som sista par i andra omgången skulle släppa loss den sedan).

Första dyktrion kom upp och då var det dags för oss, på med allt och i plurret. Ett jäkla stök att få på ishuvan men till slut kom den på som den skulle. Markus fick leda. Vi gick ner vid linan och mötte Bill och Lars-Åke på vägen ner...

Kom ner på vraket ungefär mitt på överbyggnaden. Känns inte helt OK att andas (trögt), kanske var det ishuvan, kanske något annat så efter en stund tecknar jag att gå upp igen och vi beger oss till linan så jag får ta det lite lugnt. Men det blev inte värre så vi återgick till "rundturen". Kikar runt ungefär som förra gången men med lite sämre sikt är sist.

Ishuvan känns trång, lite klaustrofobisk känsla, men den höll varmt så fungerade gjorde den allt. Inga läckage heller och då slipper man ju frysa!

Efter en stund till var vi "färdiga" och blev snabbt överens om att gå upp. Vi steg upp i lugn takt. Uppe vid 5-meters stoppet fryser Markus lite grand men jag tycker att det känns bra.

Vi bröt ytan efter 35 minuter och simmade tillbaka till båten. Niklas kontaktar Stockholms Hamn och säger att vi är klara varpå jag utbrister "men Anders och Fia då?". Får då reda på att de inte dykt. Fia hade frysningar på både inflatorslang och backupandrasteget och lampan lyste inte. Så de kom aldrig ner.

Oturligt nog gjorde det att ingen tog loss linan från vraket för vi visste ju inte det när vi kom upp. Niklas var tvungen att kapa linan, 28 meter lina med stroblampa åt fanders. Hoppas att han kan plocka upp det en annan dag!

Väl uppe blev vi erbjudna varm choklad med vispgrädde - GOTT!

OK dyk på fint vrak om än dålig sikt. Kommer gärna tillbaka igen då sikten är bättre och med mer lättandad känsla!

EAN30
Gen.djup: 18,5 m
Temp: +2C
Sikt: ca 2-3 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
200 BAR -> 140 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 14,3 l