Namn: Lösen:

Dyk nr: 193, Harburg, Högskärsbank


DYKARE :
PARKAMRAT :
Viktor Hedlund  
DATUM :
2008-01-20
MAXDJUP :
24,5 meter
DYKTID :
28 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
638 ggr

Utfärd med Tessi II, till Harburg och för mig nya Duvholmsvraket! På båten var det fyra dykare från Åkersberga, Markus och Anders, Jakob och Sabina samt Viktor och Johan.

Parades ihop med Viktor och Johan som jag aldrig hade dykt med. Vi gick ner som tredje grupp (näst sista grupp) och planen var att jag skulle vara 1:a, Viktor 2:a och Johan 3:a. Vi mötte Åkersbergagruppen på vägen ner och splittrades upp som grupp. Väl nere ser jag Viktor och vi OK:ar varandra (så jag antar att det är klart bakåt). Jag drar ner på styrbordssidan utanför överbyggnaden och vänder mig om efter ett kort litet tag. Tomt! Inget lampsken så långt ögat når! Hm, vart tog de vägen? Vänder upp igen till linan och ser Viktors lampsken en bit ovanför mig - han är på väg upp!

Här är det möjligt att jag drar fel slutsats men jag tänker att Johan kanske har fått problem med tryckutjämning eller något så jag ligger kvar vid nedstigningslinan en stund för att se om de kommer ner igen. Lite tråkigt att bara ligga stilla så jag simmar en liten liten sväng runt linan och stannar sedan åter kvar vid linan. Möter Markus och Anders som är på väg upp.

Sedan kommer Jakob och Sabina och jag frågar dem om mina buddies är uppe och det är de! OK, jag signalerar att jag också går upp och gör det i maklig takt.

Fryser litet om högerhanden (då det läcker in IGEN) men kommer upp till båten utan missöden. Väl uppe i båten undrar de om jag gjorde ett solodyk varpå jag förklarar vad jag gjorde. Det visar sig att Johan tappat linan vid 6-7 meter och drivit iväg med strömmen. Viktor hade väntat ett par minuter på mig vid nedstigningslinan men sedan vänt upp efter Johan och de hade båda avbrutit dyket.

Det är litet vanskligt vad rätt åtgärd är i sådana här lägen tycker jag! Ja, grundreglen är vänta en minut och avbryt sedan dyket. Men hur ofta är det så att en av flera dykare får något litet trassel, går upp till ytan, fixar till det och sedan går ner igen? Och då är det ju en sak om man vänt vid 6-7 meter men en helt annan om man är nere på 20-25 meter. Jag har varit med flera gånger då dykpar splittrats upp på vägen ner pga tryckutjämningsproblem eller korta snabba besök i båten för att fixa läckande delar har gjort att en dykare vänt om för att snart komma tillbaka igen. Jag tänkte helt enkelt att det kanske var bäst att ligga kvar nere vid vraket, med god kontroll och vetskap om att det annars skulle komma "senare" dykpar.

Nåja, allt avlöte väl i alla fall och det var gott att äta ett par mackor efter dyket!

EAN30
Gen.djup: 14,6 m
Temp: +3C
Sikt: ca 2-3 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
200 BAR -> 160 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,9 l

Parkamraters loggar:
Viktor Edlund - Harburg
Viktor Edlund - Duvholmsvraket