Namn: Lösen:

Dyk nr: 77, Harm, förbi Galeasen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-02-09
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
49 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
700 ggr

kl 21.30 på fre kväll fick vi äntligen svar att vi skulle få barnvakt på lör för att dyka på Harm tillsammans. Vi skulle träffa Jockes jobbarkompis Lelle där och hans kompisar. Det mötet såg jag fram emot, jag har hört så mycket om dem och de är alla vädligt erfarna dykare. Glad som sjutton satte jag igång att packa dykprylar o laga lunch till oss.

På lör gick vi upp samma tid som när vi ska jobba, men på något sätt känns det inte lika jobbigt. Jag tog det lite lugnt med tjejerna, de fick iaf vakna av sig själva...sen åt vi frukost o åkte t. mina föräldrar för att sen åka vidare upp t. S-holm.

Väl på plats träffar vi då Lelle, TEK o RÅ o de såg ut precis som jag sett på fotona :o) Vi hälsa på varandra o sen fixar vi iordning oss. Idag är jag ensam med att köra singelflaska o vingväst, lite ovanligt, annars brukar Jocke va ensam med sitt dubbelpaket när vi är ute med EDC o dyker. Kul att se en tjej i ens egen storlek bära runt på ett dubbelpaket!!!

När vi e klara går vi bort mot stranden som ligger alldeles till höger om piren, vi ytsimmar t. träbryggan där vi går ner t. linan som är dragen t. Harm (o Galeasen). Det är riktigt hyfsad sikt, vattnet är rätt kallt men inte så att det stör. Det som däremot stör är att det sipprar in vatten i masken, otrooligt irriterande. Hur jag än fixar o donar får jag inte iordning det, vi går t.o.m. upp t. ytan igen. T. slut lyckas jag få lite fason på det, men långsamt långsamt känner jag hur det droppar in vatten. Man blir ju duktig på att tömma masken iaf o jag är lycklig över att ha en lågvolymsmask i såna här lägen :o)

Efter en evighet, känns det som men eg ett rätt mysigt dyk ut, massor av Simpor o annat smått o gott att titta på, eg mer som ett "vanligt dyk" i Skeppsvik elr så men iom att det är Harm som väntar på andra änden av linan så känner man sig otålig.

Till slut ser jag hur linan sträcker sig skarpt uppåt o jag tittar även jag uppåt o ser...nämen där e ju vraket. Samma härliga känsla varje gång...svårt att förklara den, men man blir upprymd. De tre andra hoppade ju i en bra stund innan oss o är nog på sluttampen på deras dyk. De dyker in på toaletten för en liten pratstund tror jag. Jocke pekar på toan men jag skakar på huvet så både axlar o armar skakar på sig oxå...nä jag har ingen lust att penetrera vid första besöket på vraket...ni får läsa Jockes logg så får ni se vad han eg. menade :o)

Vi fortsätter vårt varv motsols runt vraket. Babord ligger ju nästan nerborrad i botten. Men va intakt hon e. Jättekul känsla att dyka här. Sikten är hyffsad så vi behöver inte ligga jättetätt vid varandra. När vi har varsin stark lampa är det lätt att hålla reda på varandra. Jag ser trappen från styrhytten ner t. däck o får lite av den känsla man hade på Thistlegorm. Vi kommer fram t. fören o tittar runt på ankarspelen o bara dyker runt där innan vi glider över t. styrbord sida o dyker tbax mot aktern. Vi stannar till lite vid stället där Stavklint körde in i Harm som gjorde att hon sjönk. Som en kil ser det ut. Jag lyser in med lampan i alla håligheter o e bara lycklig. Till slut når vi aktern igen o jag ser att jag har ungefär 100bar kvar i flaskan. Jocke frågar om vi ska dyka tillbaka o det är nog det bästa, jag är nöjd men ser redan fram emot nästa besök.

Tillbaka väljer Jocke den andra, nydragna linan förbi Galeasen. Känns lite motigt, nästan som motströms att dyka tillbaka mot stranden. När vi kommer t. Galeasen tittar vi lite snabbt på henne innan vi fortsätter mot stranden, jag har här ca 70 bar kvar o jag vet ju inte hur långt det är kvar. Första biten av linan precis vid Harm får man simma mitt i det blå (eg. grönt i Östersjön), men man störs inte av det iom att man har referens av linan att hålla sig vid.

Till slut når vi stranden o vi dyker ut vårt säkstopp på runt 5 m. Vi går upp o gör sällskap med de andra o äter vår lunch. En mycket trevlig pratstund, alltid kul att prata med dykare. Man får många bra tips o råd o idéer. När vi sitter där kan vi samtidigt titta på när Calle Douglas med parkamrat gör sig redo att dyka i plurret med sina uv-scootrar...självklart växlas det några ord om utrustning m.m. innan de t. slut ger sig av :o)

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Stora Essingen, Värdshusvraket
Joakim Bergman - Lillsved, M/S Harm