Namn: Lösen:

Dyk nr: 84, Alviksvraket "Tore"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Joakim Bergman, m.fl.  
DATUM :
2008-03-08
MAXDJUP :
9,8 meter
DYKTID :
28 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
1016 ggr

Under ytintervallet vid Trassel bestämmer vi oss för att göra nästa dyk på något annat vrak. Vi kollar på Jockes tfn på de "favoriter" han lagt upp på vissa vrak i S-holm o så väljer vi det som kräver minst omväg för oss. Till slut bestämmer vi demokratist att Tore får bli nästa ställe. Vi tar några kort på våra fina riggar som står uppställda på bryggan innan vi packar in dem i bilarna och för karavanen mot S-holm.

Förste bil i karavanen e en Volvo kombi som verkar "rasa i bitar" här ute i skärgården, Annette får stanna och plocka upp navkapsel efter navkapsel. Jasmine, vår 8-åring, utbrister "varför samlar Annette på såna?" gissa om vi skrattar. På färjan visar de bilägaren vad vi plockat upp efter dem och hör nåt från BMW-ägaren "jaa typisk volvo-kvalitet" ;o) Själv sitter jag kvar i bilen och försöker hålla reda på barnen som är på sitt allra bråkigaste humör just nu. Vi följer GPS'n stenhårt och snart är vi framme vid Alvik. Där passar vi även denna gång på att kissa inne vid Mc Donalds och barna får varsin ballong där oxå. Sen sluter vi upp t. skaran och frågar Annette lite försiktigt om hon klarar av våra barn ett dyk till eller om någon av oss ska stå över och ta hand om våra små. Hon säger att hon kan ta en promenad här med barnen (kanske finns någon lekplats i närheten t.o.m.) och vi klär på oss med ljusets hastighet ännu en gång.

När jag till slut trasslat upp lampsladd och longhose från harnesset så är även jag redo att gå i. Känns rikigt skoj att få dyka även på Tore som man läst lite om och sist vi var här orkade jag ju inte dyka (t. min parkamrats STORA förtret).

Vi går snabbt ner och skyndar ut mot vraket. Sikten är rätt hyffsad, för att vara i mälaren, säkert 2m och alltid lika skräpig botten.

Snart är vi framme och vi börjar med att skriva in oss i gästboken i fören, jag plitar ner "Angelica & Jocke" på första sidan. Sen dyker vi akterut och tittar på allt möjligt. Jag gillar Tore, jättemysigt och litet. Iom att det ligger så grunt är det skapligt ljust oxå, bra för den som inte har en kanonbra lampa. Det bubblar både här och var från skrovet då våra kamrater penetrerar varje hål i vraket :o) Vi nöjer oss med att bara titta in och titta ner. Efter varv två på vraket är jag sugen på att penetrera styrhytten, men Jocke får gå först...sen va jag inte så sugen längre. Lättuppsiltat som bara den och sikten va ju inte direkt bra innan. Vänder tillbaka o tittar suget på dörrhålet, men nää, inte idag. Jocke passar som vanligt på att stirra in i min lampa även detta dyk, trots att han har en bra lampa (men inte lika bra som min Robust) idag.

Jag har förresten kommit över det här med att hajja till när prylar dyker upp framför ögona på mig hipp som happ i dålig sikt. Lugn konstaterar jag "jaha där var den ja" och dyker vidare. Blir nog en bra vrakdykare av mig oxå i framtiden :o). Har verkligen inga problem alls längre med dålig sikt, eller mörker, eller med kallt vatten.

Efter 20-25 min så känner vi att vi gjort vårt på Tore o då vi inte hittar linan mot segelbåten så tummar vi istället dyket. Nöjda o glada glider vi utmed linan tillbaka mot stranden. Jag tar god tid på mig då jag inte alls vill gå upp eg. Men t. slut tar dyket slut o vi är framme vid stranden. Vant knallar jag upp vid stranden och bort mot parkeringen. Man kan nog inte tro att det bara är mitt 3-4 dyk med dubbelpaket inte ;o)

Vi möts av Anette o våra barn som precis är tillbaka efter besök vid en lekplats i närheten. Vilken timing.

Vi klär av oss torris o packar lugnt o stilla ihop våra prylar. Lovordar våra utrustningar flera ggr. Efter en stund kommer de andra upp och vår lovsång t. utrutningar fortsätter :o) Avundsjukt tittar jag på Johans nya RedQ, Jocke pillar med hans nya Hid... *vill ju oxå ha*

Till slut tar dykdagen slut och vi tar farväl där vid parkeringen men vi ska ju ses över ett dyk på Svartfotsvraket under påskhelgen...

Vi stannar till på Mc Donalds i Hallunda på vägen hem. Väl hemma så är det bara att packa upp alla dykprylar (o bära in minstingen som somnat i bilen på vägen hem) och så bänkar sig jag o Jasmine vid tv'n för Melodifestivalen. Sen slocknar jag stenhårt.

Vilken härlig dykdag, vilket härligt sällskap!!!

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Alvik, Tore
Joakim Bergman - M/S Trassel