Namn: Lösen:

Dyk nr: 1, Vindhem - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-09-29
MAXDJUP :
10,8 meter
DYKTID :
21 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
555 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Första uppdyket på OW-kursen.
Instruktör Fredrik Nilsson (istället för Fredrik Gustafsson som höll resten av utbildningen).

Kände vissa tvivel när jag steg upp ur sängen och såg att det var -4grader ute. Ffa då jag vet att jag ska ha 7+7mm semidry på uppdyket. Men va då, har inte tänkt att ta dykcert för att ligga på stranden och ha det varmt och mysigt... eller?!?
Gjorde i ordning diverse saker som kan vara bra att ha: Varmjacka, mössa, handskar, filt, handduk, tjocka cykelbyxor med långa ben,2x långärmade tröjor, 2x strumpor, 2x underkläder, kaffe, hamburgare, engångsgrill, 12L Varmt vatten i petflaskor i en kylbag, mask, snorkel etc etc.
Skulle utan problem klarat mig i ett par dagar med den packningen *hehe*

Åkte ut träffade de andra två eleverna och instruktören hos Sundsvall Sea Adventure och började plocka ihop utrustningen. 7+7mm Scubapro semidry, Scubapro reg, boots, handskar, fenor, bly 4x2,5kg, 2st 10/300 flaskor.

Sedan åkte vi ut til Vindhem där vi skulle dyka.
Kändes inte så lockande att börja byta om (om jag ska vara helt ärlig).
(Fredrik det är fusk att använda annat än liknande utrustning som eleverna ska använda.. torrdräkt *ha*)
Fick reda på att första dyket skulle vara ett orienteringsdyk där vi skulle börja med att gå i, dyka till botten och se oss omkring för att sedan sluta med ett par övningar. Vi skulle observera att det är lätt att silta på platsen så vi skulle försöka att undvika att styra omkring nere på botten, det är trevligt med lite sikt... *hmm* **
Igång skulle ske via antingen att krypa i eller gigant stride.

*Frrrrrrrrrrrrrrrrrrr* -drumroll!
Så var det äntligen dags, det var kallt, fick inte på mig fenorna, masken satt illa, satt inte blyet ganska dåligt också? Borde jag ha mer bly.. *hmm* ..går och ställer 28kg extra på en lämplig klippa så jag kan komplettera och testa avvägningen när jag kommer i...
My GOD! Robert den räkan var ju så himla snäll att avslöja att det var 5-7grader i vattnet.. *ick!*

NEJ!
I med reggen, handen framför masken, ut med benet och... *BUBBEL!*
Jag var i! Är det kallt? Jo ja, men inte värre än vid räddningsdagarna för 3v sedan då jag snorklade här med 2/3mm våtdräkt. Ganska skönt att slippa en våtdräktskedja som löper efter ryggraden... det var KALLT!.

Så jag signalerar OK efter att ha fyllt västen lite extra och dragit åt fenbanden ett par tre extra snäpp. Simmar iväg och väntar på de andra två eleverna.
Den första gick det bra för, men den andra upplevde det nog som lite för kallt och otrevligt så hon gick upp och bytte om igen.
Jag testar om jag behöver mer bly.. och .. låt mig säga så här att jag fick svaret innan jag tömt västen helt.. så jag hoppad över att lägga till extra vikt.

Så dyket kan börja, vi går ned mot botten... eller snarare med min bly mängd, ned I botten. Siltmolnet gör mig först lite desorienterad innan jag ser ett par gula och rosa fenor som rör sig i siltmolnet. Vi simmar omkring en stund och det känns allmänt behagligt.
Provar min avvägning... kändes ganska bra! Visualiserade wink :)
Efter en stund så går vi upp till ytan och gör kramplösnings övning tillsammans och ensam, bogsering och reg/snorkel byte.
Under den sista övningen så började den andra eleven att frysa och valde att gå upp.

Gick upp och bytte om och snackade med instruktören och de andra eleverna.
Kändes ganska kallt att börja ta av sig dräkten ...

Luft: 280bar vid igång, 120bar efter.

** En ECMD-dykare bryr sig inte om sånna råd. In silt we trust!