Namn: Lösen:

Dyk nr: 572, Bjurälven - "Dolinsjögrottan"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ingen  
DATUM :
2008-03-11
MAXDJUP :
12,6 meter
DYKTID :
25 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
576 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

"Dolinsjön" har uppkommit genom att vattnet som passerat under i grottorna sakta ätit bort material tills marken kolapsat. Nere i vattnet kommer man ner på en stor grushög som sluttar ner mot grottöppningen, det är detta grusberg som gjort det svårt att dyka i systemet eftersom det täcker till ingången.

Med ansiktet ner i gruset och huvudet mot kalkstenstaket gick det dock att pressa sig in och väl innanför så öppnar en fantastisk grotta upp sig! Storleken varierar från flera meter bred och hög till smala partier där ryggburna flaskor gör det omöjligt att passera.

Jag tog mig först in ca 30 meter där jag mötte upp Mark som var i full färd med att kartera. Jag höll mig lite på avstånd och iaktog hans arbete innan jag till slut vände om och simmade ut. Väl uppe vid is-vaken avlade jag en kort rapport och begav mig sedan in igen. Denna gång tog jag mig genom hela systemet med lagd lina, ca 80 meter. Den stora gula linrullen såg inbjudande ut och det fanns gott om lina som bad om att få läggas ut, men eftersom vi inte diskuterat någon vidare lindragning vände jag dyket och tog mig sakta ut medans jag njöt av den fantastiska grottan. Trodde inte att en sån här grottmiljö skulle finnas i sverige!

2 x 7 L sidemount, EAN 50