Namn: Lösen:

Dyk nr: 6, Nedansjö kraftverk - Matfors/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2007-10-12
MAXDJUP :
7,1 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
639 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Dagens andra dyk.
Åker upp till Nedansjö, en gammal fabrik / sågverk som jämnades med marken och lades undervatten när kraftbolaget byggde nytt kraftverk. Mao kategori: Industrihistoriskt-dyk.
Går ned till vattnet och inspekterar dykplatsen. Robert berättar att det gamla fabriksområdet ligger en bit ut rakt söderut ifrån igångsplatsen.
Tar och byter om. Mjukar upp fenbanden som jag hade problem med vid förra dyket. Plockar även fram kompassen. Kan vara ett bra tillfälle att öva på navigation.
Går ned till vattnet och börjar kråla i. Har fortfarande problem med fenbanden.. *arrgh*
När jag är klar och ger ok till Robert så går vi ned. Ser en del tegel och annat bråte.
Vi simmar omkring en bra stund och tydligen så ska det vara omöjligt att missa fabriken men.... vi lyckas nog väldigt bra med detta... gång på gång....på gång.
Simmar in över R och ser att han efter en stund börjar söka efter mig, passar på att glida ned uppochned framför hans mask... *BUUH!* shocked 8O ... lite kul iaf. *hehe*
Till slut så väljer vi att sluta söka efter fabriken och att simma tillbaka mot norrsidan av Ljungan.
Jag hittar något som jag lyser på med lampan, Robert tar det som en vink att det är något intressant... Han ser en kräfta, men inte jag.. *asg* Borde nog skaffa mig linser *hehe*
Han ser även abborre och något annat, själv ser jag fortfarande bara blåmusslor och åter blåmusslor.. och bildäck, två gamla kakelugnar, vire, porslins isolatorer etc.
Eg så är det väldigt mysigt att tyst sväva (nåja bubbla) omkring i halvmörker ..*mmm*
Börjar vända åter när luften kryper ned under 70bar.
Ett mycket trevligt dyk, kommer upp ur vattnet och känner hur gravitationen börjar göra sig påmind...
Tittar ut över Ljungan där jag sitter med ansiktet över vattenytan, solen har gått ned över trädtopparna och varje utandning skapar dimslöjor som sakta tonar bort. Det har blivit kallare altså.
Går tillbaka mot bilen, ganska nöjd och med en väldigt skön känsla i kroppen. En känsla av kall-avslappnad-trötthet och en skönt squeezad, väldigt stor dräkt. Byter om i en rasande fart då det snabbt blir kallt när dräkten åkt av.
Hörrö du Robert, idag har vi hittat två underbart lättsiltade dykplatser, haft en trevlig eftermiddag i gott sällskap och dykning. *TAXKARUHAVETTJA!*
Prylar: Samma som vid förra dyket fast med en Suunto SK7 kompass och en Underwater Kinetics C8 lampa... ja just det.. 2 extra kg bly i västen.
Luft:
Igång: 190bar
Uppgång: 50bar
SAC: 23.2L
Observera:
Det jag kallar blåmusslor antagligen kallas för sötvattensmusslor eller något liknande om du pratar med någon som vet