Namn: Lösen:

Dyk nr: 7, Björkviks brygga - Ingarö/Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mr X 53år  
DATUM :
2007-10-20
MAXDJUP :
8,6 meter
DYKTID :
34 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
720 ggr

AOW-dyk nr ett och vägen dit...
Lärdom av denna resa: Lita inte på GPS! shocked 8O

Blev inbokad på en utbildning för jobbet och passade på att förlänga den med en helg. För vad hittade jag ... Fantasea skulle hålla en AOW just veckan innan.. *Wunderbaum!* laugh :D

Åker ned till den stora staden öster om GBG och söder om Sundsvall. Busenkelt, har ju tidigare jobbat och kuskat runt i Stockholm så Tyresö ska väl inte vara några problem att hitta till.
-FEL!
Jag höll till vänster och hamnade på väg mot Gustavsberg, -SHIT!
Här kommer min första läropeng denna helg. Jag tog fram min GPS, ansluter till telefonen, startar programmet (som jag inte tänker nämna namnet på) och störtar iväg.
Den rutt som jag får går via små bostadsområden, Saltsjöbaden och via 1,4mil grusväg som slutar med en BOM!! (stänger av GPS-en där).

Morgonen efter, vaknar utsövd efter 4h sömn och åker och handlar lite käk på macken och åker in mot Fantasea där jag ska träffa instruktören 8:30. Tänker kanske jag ska änvända GPS-en..
-DUMT! Den här gången så slutar jag lita på den när jag står vid grinarna vid skogskyrkogården ...-Kan man verkligen köra på kyrkogården för att komma till motorvägen?

Kommer tillslut fram till Fantasea, sitter i bilen och äter frukost medan jag väntar på att instruktören ska komma, är trots allt nästan en timme tidig. Sitter och går igenom frågorna som jag ska lämna in. Rättar och skriver om ett par frågor.

Till slut kommer någon och öppnar.
Täffar lite folk, instruktörer osv, fy sjutton vilka trevliga människor!
Går igenom frågorna, visar sig att jag nog inte tänkt så fel när jag skrev ned svaren laugh :D

De andra som ska dyka idag kommer och vi har genomgång av dagens dyk och övningar.
Upplägget är PPB, Navigation och Nattdyk idag, Djup och Vrakdyk imorgon.
Eftersom man behöver en stor ringnyckel för att montera din-insatsen på min nya reg så får jag dyka med knubbtolvor idag..Men det ska nog gå bra happy :)

Åker iväg mog Björkvik där vi ska dyka.
Dyket: Peak Performance Buoyancy
Plockar på grejjorna, har fortfarande problem med Mares underbart hårda och svårhanterade hälband (ropen skalla, springstraps till alla!!). Plumsar iväg ut och dyker ned vid den charmiga dykflagge utrustade uppblåsbara jätte krokodilen som markerar nedstigningsplatsen.
Sikten är underbar och solen spelar genom den krusade ytan ovanför oss.
Börjar med fenpivot, går halvbra, flyter upp ömsom hit ömsom dit.. hittar ingen känsla för det alls. Tappar kontakten med min parkamrat, flyter iväg, får luft i fötterna och börjar flyta upp. Kullerbyttar mig hit och dit, kommer ned, lyckas med fenpivot. *YES*
Instruktören ger tecken åt mig att jag ska hovra... Försöker men flyter upp med fötterna och börjar kullerbytta mig igen.... tills att jag kommer ned... igen.. nu skit sur, det här har jag ju iof haft problem med men inte SÅ HÄR!
Instuktören låter nu alla prova luftvandring och att göra kullerbyttor ..skönt, känner mig som ett UFO längre (bara som en klant).
Instruktören gör tecken att jag ska gå upp till ytan där vi pratar lite, det visar sig att han för att hjälpa mig hade hakat på 2kg bly extra, utan effekt...
Går ned igen och kör lite fen pivot, börjar kännas ganska bra.... tills att någon tittar mig i ögonen och gör tecknet för ...hovring igen. (behöver jag säga vad som hände?)
Flyter upp med fötterna och börjar kullerbytta mig igen...
Sikten vid det här laget har reducerats från underbara 15m när vi gick ned till ca 1,5m *asg*
The Siltmaster has left his sign!

Instruktören gör tecken att vi ska börja gå upp igen.

Tänker tusen tankar och känner mig ganska hopplös efter dyket.
- Varför infinner sig inte känslan?
- Varför infinner sig inte balansen?
- Varför flyter jag upp pga luft i fötterna hela tiden?
- Varför kan jag inte tömma dräkten på luft?
- Varför hade jag satt västen utanpå blybältet så att västen blev instabil och fick dålig passform?

Går upp och plockar av utrustningen, fryser som en hund om händer och rygg. *hutter*
Tar på mig en massa kläder och sätter mig och käkar choklad, bananer och lite annat som jag hittar i min närhet *mmmums*
Byter flaska och tar en promenad för att fundera lite och för att få lite värme i kroppen.

Luft: 120bar
SAC: 8,47?? (Nää, kan inte stämma!)

Utrustning lånad: Underställ Aquion, Skaldräkt Nothern Diver II, Uwatec Bottentimer, Flaska 12/200. (I efterhand även nedlastad med 2kg clampon vikter)
Utrustning egen: Reg: Mares MR3 Proton Metal, Seaquest Black Diamond, Mares Avanti Superchannel, Bly bälte med 2x4kg och 2x2kg, Mask, Snorkel wink :) , Suunto SK7, Suunto SM36, NoC långa trefingershandskar.

Ja vad säger man...
Ett underbart lärorikt SKITDYK!
Lärde mig mycket om torrdräktsdykning och avvägning med torrdräkt. Fick justera in mina vikter och väst .. testa reggen, underbar sikt och vacker plats att dyka på. Trevliga människor och ...... alldeles alldeles UNDERBART!