Namn: Lösen:

Dyk nr: 10, Stavsnäs vinterhamn - /Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mr X 53år  
DATUM :
2007-10-21
MAXDJUP :
23,6 meter
DYKTID :
23 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
7 meter
VISAD :
588 ggr

AOW dyk nr 4 - Djupdyk

Vaknade tidigt, nää inte direkt, klockan ringde tidigt. Själv så vaknade när klockan ringt i 1,5h wink :) Går runt i lägenheten och samlar ihop alla grejjor som jag spridit ut för att de ska torka efter rengöring.
Åker in till dykskolan för att träffa de andra, kommer dit 45min före alla andra (skippade GPS-en idag). Satt i bilen och funderade, loggade dyken och åt frukost.
Framåt kl 09 så dyker de andra upp, och vi dräller in och börjar kånka flaskor.
Sätter oss en stund och pratar om lördagen och briefar oss om dagens övningar.

Åker ut till Stavsnäs vinterhamn men hittar inte riktigt rätt (Tack Lill-Jocke för hjälpen laugh :D )
Till slut hittar vi rätt och då visar det sig att alla dykare i 0shocked 8Området är just där.. my god, det kryllar av folk överallt.
Vi pratar ihop oss om vad vi ska göra, det andra dykparet ska dyka först, jag och min buddy ska vänta i ca 20-30min på vår tur. När instruktören tar på sig utrustningen och ska gå ned till till paret som väntar i vattenet så börjar hans forstasteg läcka, provar att byta oringar osv men den läcker oavsett, tar till slut reggen från deco/nitrox-flaskan som är med. Står och pratar med min parkamrat om dyket och nämner att jag rekommenderar honom att vara förskiktig med dräktgasen (eftersom han hade haft problem med uppflytning och luftvandring igår). Så att han inte råkar på en uppflytning på djupdyket.

Dyket:
Går ned mot vattnet när det andra paret kommer upp, även idag så har jag problem med mina fenor om möjligt lite mer problem. Både buddy och instruktör tar i och sliter i fenbanden för att spänna dem. Det går INTE! Så instruktören kastar upp dem på stranden och frågar en instruktör från det andra dykgänget om han har något vettigt att låna ut. Så jag får låna ett par Scubapro Jetfins med springstraps.
I tumultet så tar jag och ska spänna åt viktbältet något, spännet lossnar.. *SHIT* Försöker sätta tillbaka spännet men bältet är så hårt så det är nästan omöjligt.
Spinger upp på land och ska låna ett viktbälte med 10kg bly. Får låna ett med 3x4kg men det är bättre än inget, så jag sliter viktfickorna ur västen 2x1kg.
Till slut kommer jag ned till vattnet färdig kittad och redo, men mycket stressad.

Vi går ned och ska följa en elledning/rör ned till >20m djup där vi ska göra lite matteövningar.
Jag och min buddy går ned tillsammans med instruktören, försöker hålla kolla på varandra så att vi är tighta som par. Väl nere på 23m så ger instruktören tecken att vi ska stanna. Jag meddelar att jag har 150bar kvar min buddy är nog lite narkad och ser mest glatt oförstående ut när han får frågan om hur mycket luft han har. Får matte uppgiften och så himla bright var man ju inte wink :)
När vi sedan vänder och börjar gå upp igen efter röret så börjar min buddy att flyta upp ganska omgående så jag dumpar all luft och tar tag i hans viktbälte och röret på bottnen och sliter ned honom, samtidigt som instruktören tar i en D-ring och drar han också. Vi försöker tömma dräkt och väst på luft men det går inte så bra, instruktören hänger på extra vikter. Fortsätter att hålla honom i viktbältet, ser stressen i hans rörelser och ögon. Tecknar åt honom att andas långsamt och ta det lugnt. Efter en stund tecknar jag till honom och frågar om det är ok och visar att jag tänker släppa och frågar om det är ok. Släpper och han börjar flyta upp igen om än inte lika snabbt. Bestämmer mig för att paddla hemåt utan luft i västen och dräkten om det skulle hända igen. Skit samma om instruktören hade sagt att vi inte skulle silta, THE SILTMASTER IS HERE!.
Travar upp mot säkerhetsstoppet med båda fenorna i dyn och buddy i ena handen. Tar 5min/5m nu släpper jag min buddy, ställer mig i fenpivot och mediterar lite.. *lugnt, skönt, slappna av, andas*. Fortsätter sedan uppstigningen efter 5minuter, när jag bryter vatten ytan så tittar jag på min instruktör och säger jag tappade lampan där nere, varmed min buddy säger jag också.
varmed en nu lite trött instruktör säger gå upp, jag går ned och söker efter dem.
Han dyker ned och jag ställer mig och väntar halvägst nere i vattnet. *OM* (Sorry Claude, det var inte för att jag inte trodde att du skulle klara det wink :) )
Han kommer upp med skolans lånelampa men min illgula är borta.
Men men sånt händer, vet trotsallt med mig att jag inte tog på mig handlovsremmen i stressen med fenorna och blyet.

Går sedan direkt och kastar ned alla prylar i en stor bag och skubbar iväg till bilen då vi hört att det andra gänget också ska till svartfotsvraket. Så in med allt i bilen och spurtar iväg, fortfarande i stängd hårt squeezad torris och huva.

Luft: 130bar

Utrustning: Samma som nattdyket fast nu med lånat viktbälte med 3x4kg och Scubapro Jetfins.

Lärdom:
1) Har du problem med utrustning under godaförhållanden så lita inte på dem när det gäller, ska nu byta spännen på min Mares fenor till springstraps.
2) Kontrollera låsningen av webbingen/bältet så att inte spännet släpper. (Är glad att det inte hände på 23m. Isf så hade jag tappat 10kg på en gång och tanken på vad som hänt om jag tappat taget om bältet då det var oförberett...göra att jag ryser!!
3) Var tight med din buddy, håll kontakt och tolka det du se. Var beredd att rycka in!

Om någon hittar en UnderWater Kinetics C8 vid röret så hör gärna av dig -Snälla

Edit: Kan i efterhand tillägga att dräkten nog squeezade rätt bra när jag hade dumpat all luft ur både dräkt och vinge. Idag måndag har jag blåmärken som ser ut som markerade dräktsveck av en squeezande dräkt på överarmar, axlar, rygg, och bröst... (resten vill du inte veta och jag inte berätta razz :p ) ..men nog ser man ur som ett kokstryk bakigumpenåxå..