Namn: Lösen:

Dyk nr: 19, Småbåtshamnen - Vindhem/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-01-03
MAXDJUP :
3,4 meter
DYKTID :
28 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
0,5 meter
VISAD :
544 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Vad man bör, vad man vill och vad man gör.
Efter förra torsdagens övningar så hade jag beslutat mig för att ta vinterlov från dykningen.
Men två saker värkte inombords. Det ena var att jag inte hade provat vingen som jag köpte före jul och det andra var att jag inte hade en aning om mitt mekande med utloppsventilen på dräkten hade gjort någon verkan. Ja det fanns även med en liten gnutta dyksug i bakgrunden.
Så trots att jag under helgen och början på veckan kände "stickningar" efter den försnabba uppstigningen.

Vad man bör göra:
1) Ta kontakt med dykläkare för dykmedicinskonsultation.
2) Lyda de råd man får.
3) Avstå från dykning så länge som dykläkaren anser vara lämpligt om man nu inte blir stämplad med den där fasansfulla D*KFÖRB*DS -stämpeln dvs.

Men, om jag bara, inte så djupt, inte så länge, lugnt och ....och...och.
Så börjar maskineriet mala och efter en stund så har vissa hörnpelare blivit försvagad av ett par kompromisser, några "ska bara" och ett par "förmildrande omständigheter".

Jag känner mig inte stolt över mitt val, jag känner mig inte trygg i mitt val efteråt det ska ni veta.
Och jag råder ingen att följa mitt exempel.

Sjukligt beteende och oförståelse.
Bestämde mig sent på onsdagen för att jag nog ska åka ut iaf.
Så jag pratade med A-K om att få låna hennes dubbelsjuor, bara så att jag fick blöta vingen en liten stund och även provbubbla med Poseidon reggen. Det gick bra så jag stack hem till henne som en skållad råtta (efter att ha mellanlandat på badhuset och blött upp ungarna ett par timmar först).
Hennes dubbelpaket hade bultar anpassade för Diverite Transpack II, så vi tog bort de extra vinkeljärnen och jag sprang iväg med dem till bilen i ungefär samma tempo som en person med en alldeles förstor bit het potatis kastar sig efter mjölkglaset.
Åker hem och efter att middagen, nattning, disk och tvätt var avklarade (ja jag började med hushållssysslorna idag..kors i taket). Så ville frugan att jag skulle vara social (inte min starkaste sida). En kompromiss var att jag kunde ta upp dykprylarna och sitta och fippla med dem i vardagsrummet (äntligen var de där de hör hemma, om än bara för en kväll wink :) )
Så efter att ha tittat på instruktionsfilmer om slangdragning och annan konfiguration... (organisation på tre bokstäver med en dogmatisk teorigrund på trebokstäver)...
Så började jag sätta dit dräktslangen, inflatorslangen och montera platta och vinge på flaskpaketet.

Dags för en liten parentes.... om du ska plocka lös en inflator på en Diverite Classic Wing (säkert de andra DR vingarna också..) så tänk på hur den satt.
På något sätt så hade jag satt inflatorn bakvägen så passformen blev jätte konstig när vingen skulle sitta bak'o'fram...... ngt som jag lär få äta upp i framtiden ..eller hur Robert wink :)

När jag väl monterat ihop allt så ser jag att den nedre bulten är jätte lång, nog så lång att jag både kommer få ont av den.. samt att en isande känsla utför ryggraden och mot arslet kommer att infinna sig efter ett par minuters dyk. Joggar ned till div-bra-att-ha-lådorna i källaren.
Hittar där låsmuttrar i aluminium till ett gammalt hi-hat stativ som jag ägde för 25år sedan.
Perfekt, sätter den som en tjock distans mellan bulthuvudet och tankbandet för att korta den utstickande delen på andra sidan av paketet. *TADA* Ganska cheap lösning.. men det är ju bara för ett par minuter......

Får sedan lilla frugan att hjälpa mig att stänga dräkten då jag ska försöka justera in remstället och grenremmen så att den sitter precis så där tight så man känner blodsmaken komma..
Efter att sedan ha provat ett par varianter så tar jag tillslut på mig hela riggen för att kolla så att det där med slangdragningen verkar vara vettig.
Vad betyder detta? En liten paus för att skapa en bild.
Min fru sitter framför tv-n med sin laptop och knapprar på något.
Eftersom vi eldar med ved och ved är billigt så har vi ganska varmt inomhus.. typ en 25C ungefär.
Själv så har jag vid det här laget, krälat i och ur remstället ett par gånger, sprungit ned till källaren efter verktyg, grejjer, mojänger etc från bra-att-ha-låtorna. Iklädd underställ och skaldräkt...
Så en ganska rödblommig kille springer nu omkring i vardagsrummet i torrdräkt med bcd, dubbelpaket och reggar.
Provar lite hur reggarna känns att andas ur och stutsar runt lite för att känna hur tight som bcd-n eg sitter... Frugan ber mig om hjälp med datorn och självklart ställer man upp (iaf blir det ett himla liv razz :p ).
Sitter nu bredvidhenne med laptopen i knät och känenr att det mest naturliga jag kan erbjuda henne medan hon väntar är

-Hörrö vill du hänga i longhosen? Eftersom det kan finnas barn, känsliga personer etc som kän läsa detta så skriver jag inte ut svaret mer än i en något förkortad form.
-NEJ!

Så glad och lite speedad skuttar jag runt en stund till och provar lite "S-drill" framför spegeln i badrummet med reg i kakhålet så klart.
Under denna Darth Vader egotripp så hör jag en inte fullt så sammetslen stämma från vardagsrummet..
-SLUUUTAA FLÅÅÅSA HÖRRRÖÖ, DU KAN ÌNTE HÅLLA PÅ SÅ DÄÄÄR!!!

Egentligen så är jag ganska nöjd för jag känner hur ullfrottén börjar vara ganska "fukt"-mättad.

Någonstans på Alnön och 8-12m/s
Robert messar mig och undrar lite lätt var, när och hur vi ska träffas. Han skulle eg åka till fjälls.....men kompromisser ... frigjorde lite tid på fm, så det blev lite utrymme för bad.
Vi gör upp att vi ska träffas på Vindhem kl 9. Men på morgonen är jag så seeeeg så jag skjöt upp övningarna 20min (ungefär)...
När jag är på väg ut så ringer Robert och säger att land och sjöväderrapporten hade sagt att det skulle blåsa 8-12m/s, ngt som han hade tolkat som "borde ju inte vara någon fara på Vindhem".
-Jo kyssmig Ofelia!
De trevliga klipporna sköljdes över av vågorna så det vara både nysnö, is och .... Näpp, där kan vi inte dyka men både jag och Robert hade tänkt samma tanke...
-Undra hur det är att dyka i småbåtshamnen ute på Vindhem.
Sagt och gjort vi gaggade lite och kände nog båda att det måste vara en perfekt dykplats när det är lite "väder" i farten.

När jag kommer fram står mr R och mekar med sin Saab (typiskt Svenska prylar... bara problem, tacka vet jag Fiat, Mares, Pizza etc etc razz :p)
Varför och vad tänker jag inte berätta i min logg, men du Robert.... .... vredet har tre lägen "0", "P", "><" .... wink :)

Poseidon, felvänd vinge och vrak.
Medan R håller på med sin rituella Saab övning så börjar jag packa ur bilen.
Inser att folk brukar prata om att Jetstream gärna vill ha ett bad i varmvatten om det är kallt ute.
Shit, det har inte jag ... vad ska jag göra?! Lägga dem på bilmotorn eller?!
Sansar mig efter en stund och väljer att sätta ihop paketet i baksätet på min lilla Fiat så att det iaf är relativt varmt och skönt när jag efter Fredericks rekommendation med en knyck sätter på luften.
Precis som hemma så blir det. PYYYYYSSSSSCCCCHHHH, PYYSS, Tyst... på båda reggarna.. som att den vill bli uppvärmd med två försök innan den tycker att det är ok.

Bär iväg alla prylarna till "Seglarhem" dvs seglarklubbens lilla stuga.
Robert tittar en sekund på vingen och säger... men sitter inte den där bak'o'fram?
-SCHEISSE! Jag har lyckats plocka ihop den med vingen med baksidan framåt.
Till mitt försvar kan jag säga att jag:
a) Missförstått något
b) Inte tänkt på hur inflatorn satt när jag tog lös den för att skölja den tidigare.
Men, två vingmuttrar och 30sekunder senare så sitter nu vingen rätt, plattan rätt och inflatorn rätt *pust*.

Det är kallt, blåsigt och det snöar så det blir lite "Ready, Set.... GO!!" ombyte.
Undertiden så kommer samma fraktbåt förbi som när vi var på Vindhem senast och snack om husvrak och skillnaden mellan skepp och vrak i olika stadier. Fortsätter där de slutade förra gången.. laugh :D
Vi känner nog båda att vi inte riktigt har huvudet med oss idag, för det är många konstigheter och omtagningar när plockar på oss utrustningarna. *suck*
Gör en parkontroll och jag informerar enligt som Johannes i Stockholm gjorde.
-Ryck den jag har i truten och tveka inte att skära av remstället om det skulle behövas.
Tror att det kan vara viktigt att man säger de orden så att det inte blir några frågetecken senare.

Skyddad plats, grunt och nollsikt
Knatar till slut ned mot vattnet och börjar vada ut.
Vi dyker ned i den skyddade lilla lagun som finns innanför vågbrytarna och piren.
Wow, jag ser..........INGENTIG!
Simmar en liten bit och går upp till ytan. Vi kommer överens om att hålla oss väldigt nära varandra, ha lampor tända och försöka simma ut mot vågbrytaren. Vi när snabbt maxdjupet på drygt 3m (att min dator visar 3,4m beror på att det var MJUK-mjukbotten..).
Iaf "The Masters of Silt" har nu på börjat dyk på en plats där siltet var förberett ala maten som tv-kockarna lagar.
-Som av en händelse så har vi förberett lite...
Sikten varierar mycket, ibland får man känslan av att det finns något som är längre bort än 2m och nästa sekund märker man att man simmar med masken nere i dyn för att man aldrig märkt att vattnet övergick i botten. Vi går upp igen.
Vi har kommit ca 15-20m sedan sist. Provar nu att gå utanför vågbrytaren.
Upp igen nya förslag, vi simmar mot andra sidan av bassängen.
Det tar några minuter innan jag börjar flyta upp och när jag gör en kullerbytta så flyter Robert upp, och jag hinner precis komma undan, iaf hade jag gränslat mr... -Not nice!!

Inser att sikten, det ringa djupet, nya prylar etc gör detta till det svåraste dyk jag gjort.
Koncentrerar man sig på avvägningen så tappar man bort sig och buddyn på nolltid.
Koncentrerar man sig på buddyn och navigationen så tappar man avvägningen väldigt lätt då man dyker ärtsoppa utan andra referenser än dykdatorn.

Vi simmar iaf fram och tillbaka ett par vändor innan vi känner oss nöjda och väljer att simma tillbaka in mot land.

Väljer att ytsimma mot en sjösättningsramp, men känner på en gång att järnen de lagt ut är hala och fulla med vassa bultar och kanter.. otrevligt!!

Så det får bli samma väg som när vi gick i istället.

Står och gaggar en massa medan vi byter om och vi känner mog båda att både slalom och en skotertur känns mer naturligt i det här vädret.

Åker sedan tillbaka till A-K med flaskorna och står och snackar med henne och Tomas om flaskor, sikt, vingar och diverse en bra stund innan det är dags att återvända hem mot lagen väster om Sundsvall.

Tack Robert för en trevlig stund, ett svårt och mediokert dyk.
Tack A-K för lånet av tuberna.... känner att det får bli ett par sånna laugh :D

Luft: 60bar / 14L

Prylar: Standard, NoC vinge, med H-remställ, DiveRite Classic Wing, A-K 2x7/300, Poseidon Jetstream, Julas lilla backuplampa (skit pryl razz :p )