Namn: Lösen:

Dyk nr: 20, Piren - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-01-12
MAXDJUP :
10,1 meter
DYKTID :
31 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
553 ggr

Dyka dyka dyka dyka....
Sjukligt eller fullt normalt balanserat beteende?
Ibland känns det som att det finns en genetiskförändring ...en mutation som driver reptilhjärnan att fatta besluten och att kroppen följer efter som en påse kött.

Mitt i veckan och planer börjar smidas.
Jag pratar med Robert som är en svulten gädda vad det gäller dykning.
-Hej, vill du åka och dyka i en pool med kokande tjära?
-Jajjemensan bara jag får dyka, hur är sikten??!!
Eftersom de senaste dyken har gått hårt åt hans fenbandsförråd (mer om det senare) så börjar vi prata om att han ev skulle låna mina ankfötter av gummi vid nästa dyk.

Men jag är fortfarande lite osäker och tveksam hur jag ska göra.. ska jag eller inte dyka. Jag vill så det värker, men inombords är jag nojjig.

Iaf efter att ha pratat med Robert så snackar jag med Mattias på MSN och han är sugen att få byta om utomhus för att sedan få tillbringa en stund i isvatten. Men då jag är osäker så tussar jag ihop honom med Robert så att de kan planera dyket då jag velar.

Sedan bubblar Fredrik, F2, Börjelsmannen, ..(ja det räcker nog så) till i messenger-fönstret.
Hörrö, jag tänkte att vi skulle dyka till helgen, vad krävs det för att man ska få bli medlem i ECMD?
En lång stund senare så tussar jag ihop Fredrik med Robert och Mattias.
Han nämner att det vi skulle kunna träffas hos Valle för att sedan åka ut till Spikarna (YES, EN NY DYKPLATS (tänker reptilhjärnan)). Så kan vi på kvällen ta oss en VWKO!
-Vad i hela friden är en VWKO?
Volkswagen knockout
VeryWide ..... nä Vin Whiskey Kaffe och Ost..
Måste erkänna att både kombinationen och förkortningen var oväntade och lite skrattretande.

Certifiering av ECMD ytorg samt val av dykplats
Efter en låång stund av spånande så får jag dessa förslag från Fredrik på ECMD ytorg-certifieringar.
OW - Over Water. Man vet helt enkelt hur man skall se på när en ECMD-certifierad dykare är i vattnet. Efter 10 åskådningsdyk kan man sedan söka nästa nivå.
AOW - Ass Over Water. ... nåväl..
BOW - Barbecue over water. Detta cer dig som åskådare rätten att grilla korv och tillreda enklare förtäring, hålla fram termiosar och alllmänt tillse att de ECMD certifierade dykarna mår bra.
COW - Cool over Water, I denna nivå har man funnit den rätta andan och har förtjänat rätten att inte grilla utan bara tillhandahålla Coola kommentarer samt rätten att bära solglasögon.

Vad säger man, observera att detta är ett litet axplock... hela konversationen slutade med den ultimata certifieringen. DMEXOECSMW
25% Padi, 50% Gröngölingarnas utmärkelser och 25% Fri inspiration *asg*

Träffas hos Valle kl 10 och åka till Spikarna blev träffas hos Valle kl12 och åka till Spikarna blev träffas hos Valle kl12 och dyka vid piren..
Nåja, det fungerar det också, det är en trevlig dykplats med mycket skrot, korn, simpor och prylar.
Hela den syd-västra kusten på Alnön har varit ett stoort sågverk med massor av pirar, magasin på pålar, fartyg och och.... ja det är gammal sågverksbygd.
I slutet på trettiotalet brann hela södra Alnön med sågverk och allt. Efter det finns bara stenhusen och lite bråte kvar. Endast en liten del av sågverket byggdes upp igen efter branden.
Mer om det lite senare wink :)

Packar ihop och far iväg.
Kliver upp i tid på lördag morgon och duschar barn, gör frukost, packar alla prylar.
Tittar på termometern -8grader... GIASCH! Men Roboman tröstar mig med att det bara är -4 inne i stan så det är ingen fara.. shocked 8O
Är väldigt sugen på att dyka med vingen men kan inte ringa runt och tigga ett dubbelpaket samma morgon, så gör man inte. Så det får bli västen trots att jag hade problem med tjyvfyllande inflator förra gången jag dök med den. Mekar lite men har ingen möjlighet att testa om det blir bättre av det.
Provar att stoppa nitrilhandskar i våthandskarna. Tänkte att det som kan hända är att jag får vatten i dem också och då får två lager vatten och minimal cirkulation inne runt handen.
Plockar med mig en DVD med lite blandat dykinnehåll som jag ska ge till Mattias och störar iväg in till stan.
Robert kommer efter en stund och vi joggar in på hans arbetsplats och tittar på ett par filmsnuttar. Så nu har vi fått lite insikt i saker och ting..
Citerar To pull the inflator to dump gas, is wrong in many ways, no every way.. *HAHAHA*
Vet inte exakt vad de menade men det var lite tech-svart-Stockholms-dykar-mentalitets-varning över ...haha ja just det var ju deras frälsare vi tittade på *asg*.

Ishalka så innnibombenbah!
Speedar iväg från stan och till Valle där Mattias, Valle och Fredrik står och väntar delvis ombytta.
Jag stannar vid nedfarten varmed min bil börjar hasa i sidled nedför backen, en lite lustig känsla.
Byter om på isbanan något som var ganska intressant då så fort man lyfte ena benet så gled den andra foten långsamt, så det var en kombination av omklädning, isdans och självmordsuppdrag.

Robert som skulle låna de gula ankfötterna backade då de är ganska stora (killen har ju fötter som en 10årig tjej, är förundrad över att han hittar karl-skor som passar wink :) ) Så Fredrik tar dem, och Robert tar Fredriks Plana Avanti Quattro ABS plusmeny och jag tar mina röda Superchannel.
Ska bli intressant hur de är att dyka med, har ju inte använt dem sedan jag var i Sthlm.

Fredrik skubbar iväg med Robert i snårskogen mot igångsplatsen medan jag och Mattias håller på med någon lustig quickstep. Vi blir klara och kommer efter en stund. Det ligger en tunn ishinna på vattnet. Tillräckligt tjock och stark för att du ska behöva slå sönder den för att kunna gå.
Men även tillräckligt stark för att kunna bära tex fenorna medan man plockar på sig... ngt som är bra när man dyker med bakelit-fenremmar och plotter-spännen-för-cocktailbruk.
Inser att den som senast använde dessa fenor var Robert och nu förstår jag varför fenbanden går av.... my goodness vad de var åtdragna.. Men skam den som ger sig. -Hiiiaaah!!!
Redan nu är västen så full med luft att öt-ventilen börjar dumpa.. *SUCK*

Dyk, kyla, simpor och uppflytning.
Börjar dyka ned när alla är klara och har lite svårt att komma ned, 10kg bly och en tjyvfyllande inflator var inte optimalt idag.. ffa inte när ytvattnet är +1grad varmt och dräktgas känns som en riktigt bra grej.
Kommer ned och the red team (Fredrik och Mattias i sina söta röda Ursuitdräkter) tar ledningen framför the blue team (jag och Robert i våra maskulina-blåa-powersuits).
Lite fram och tillbaka med Fredrik i ledningen, tills han vänder sig om och ger mig Roberts avatar, en siltig-sko, jag passar den vidare till Robert.
Vi ser en eller snarare ett par högar med lastbilsfälgar som ligger på bottnen.
Fredrik vänder sig igen och gör en brilliant siltuppvisning (allt för att bli upptagen i ECMD-gemenskapen).
Stoppar ned båda tassarna i mjukbottnen och gör en sedan länge bortglömd ninjarutin varmed det blir helt svart för mig och Robert och Fredrik försvinner som den Scuba Ninja Siltmaster som han nu är. En imponerande uppvisning, kan nästan tro att han har övat på det där...*hmm*
Förblindade av siltmolnet viker jag och Robert av till höger och den lite grundare delen av piren.
Jag tycker att det börjar kännas lite kallt. och eftersom vi hela tiden har gått djupare och djupare så hade min tjuvfyllande inflator inte ställt till med några problem. Men vad händer när jag fyller dräktgas och börjar gå över stenkistan dvs uppgång från 8m till 4m djup..... *PLOPP!*
Ja uppflytning... hinner bromsa den så det går inte 110km/h upp till ytan men dock ändå.. *suck*
Bryter upp genom ishinnan, med ett kraschande ljud..
Dyker ned till Robert igen och ned på andra sidan stenkistan. Märker även denna gång att sikten är märkbart mycket sämre på andra sidan av piren antagligen beroende på södergående strömmar som träffar piren och skapar turbulens på norrsidan av piren.
Ser en simpa som ligger intill en stock. Lägger mig och tittar på den, petar efter en stund på den. Den tittar upp mot mig med en simpig min som om den tänkte det här är mitt element, åk hem till ditt eget element, inkräktare!.
Hittar en simpa till en lite större men hänger på Robert-tåget och simmar vidare.
Har nu varit nere i över 25minuter, eftersom vi brukar dyka ca 22-28minuter så börjar det kännas lite otäckt.
Men vi är fortf en bit hemifrån så vi fortsätter.
Hittade inte så mycket mer att titta på vid det här dyket, Robert vänder sig om mot mig och gör tecken för uppstigning. Tydligen har hans inflator fryst så han var på väg mot grundare område oavsett om han ville eller inte.
Jag svarar och börjar följa efter långsamt...men hinner tänka Hålla ihop paret, säkerhetsstopp, hålla ihop paret, säkerhetsstopp, riktigt långsam uppstigning. Känns som ett felbeslut med tanke på historien men jag valde att hålla ihop paret och göra en riktigt långsam uppstigning.
Väl vid ytan ser vi att vi har en bra bit till land så det var bara att börja paddla, Fredrik skriker åt oss att simma mot land istället. Tydligen så var strömmarna så pass starka så att vi var på väg mot Svartvik.
Väl vid land får vi smaka på den där mysiga skorpan igen. Lägger upp fenorna på isen och börjar gå mot land men isen var kraftigare än jag räknat med så jag sätter Mares paddlarna på händerna och använder dem för att slå sönder isskorpan.

Blöt, djupfryst och smaskens.
Kommer upp till bilen och byter om i raket fart, prio ett var att få på mig torra kläder. Eftersom jag dök squeesad första halvan av dyket så är jag ordentligt blöt.Går sedan ner till Fredrik där han och Valle står vid en Murikka och tillagar marinerat renkött som de sedan lägger på mjukt tunnbröd. Helt klart ett dykfika som slår pucko och lussekatt med en sjömil. Även jag och Robert har med oss lite tuggbart... men varför ska jag prata om det i samma stycke som ovanstående?!?!? Nä det skulle vara alltför orättvist, även om mitt kaffe var en specialblandning Vild Orgasm.. starkt och aromatiskt med lite eftersmak.
Efter lite tjatter om skotrar, gasol, argon, strappade vingar etc så går vi in och tittar i Norrlandsleden del 2....vrak vrak vrak.. Får även titta på foton från södra Alnön från tidigt 1900tal, fram till sextiotalet. Dvs både före och efter branden. Vi slås nog alla av att det var vansinnigt stor industri precis där vi står och att det måste finnas massor att dyka på här i området. Saker kan ju inte bara försvinna eller wink :)

Packar hem och far ihop.
Eftersom interpol var på gång att höra av sig så var det lika bra att bryta upp och åka hem..
Tråkigt men sant.
Så vi packar ihop oss och ger oss av.

Tusen tack till Robert, Valle, Mattias, Fredrik för en mycket trevlig dykdag.
För att inte tala om dykfikat som garanterat var något i hästväg. Ni har satt ribban inför framtiden.. (måste köpa en murikka att ha i dykbagen).

Saker som jag lärt mig.
a) Måste ändra mitt beteende i vattnet och börja avväga annorlunda då jag inte kan gå upp blöt och risker uppflytningar så här.
b) Serva inflatorn omedelbums.
c) Mycket stämmer men jag måste prioritera annorlunda när jag hamnar i situationer som ovan där jag ställs mellan paret och tex säkerhetsstopp..

Luft:
130bar 10/300

Prylar
Standard fast nu med Mares Superchannel fenorna, dessa fungerade riktigt bra tills jag ville ha lite kraft vid ytsimmet då kändes de inte lika bra. Men de är nog ganska trevliga iaf, ska nog satsa en peng på att montera springstraps på dem.

Grattulation
Grattis Fredrik till ditt medlemskap i ECMD och ditt Medium Silter -cert.
Hoppas att få silta med dig många gånger i framtiden. laugh :D