Namn: Lösen:

Dyk nr: 24, Seglarstadion - Hamn/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-02-07
MAXDJUP :
5,8 meter
DYKTID :
22 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
546 ggr

Andas rik luft dykaren!
Jag och Robert tilsammans med en stor klase andra dykare i klubben håller på att lära oss att teoretiskt dyka rikluft.
Kl 18:00 skulle vi träffas hemma hos Fredrik G (vidare kallad F1) som var Maestro, Instruktör, Värd och innehavara av en trave smarriga bullar. Som vanligt så skulle jag "bara" innan jag kunde åka till F1, fixa reggar, fixa nyckel till lokalen och fylla luft.
Mina reggar här hos Fwedewicks Dykeri på spa och rekreation. Inte för att man behöver serva Poseidon reggar, utan mer för att det var meningen att jag ändå skulle ta "vinterlov" och ta det lite lugnt med dykningen. Men något hände, tanke och handling gick inte att förena och jag skulle bara ...en gång till. Som en riksalkis gick jag och ondade och om jag bara dyker ett dyk till, kanske ett.. (du förstår...).
Men vad gör man när de ärrade alltid levererande damerna Bettan och Lotta är på spa. (Lotta är den fyra-bugg-och-en-coca-cola-färgade, Kicki ligger hemma på sängen..dubbel sjuor... *hick*). Kollar först runt lite efter ersättare, Roberts syckefrysta Scubapro-reggar utan dräkt och väst slang och sedan försöka låna en blindplugg till den andra kranen på paketet. Tankarna gick vidare via en annan Scubapro-rigg som fanns inom kommunen tills att jag kom på att fråga Tomas.
Åkte hem till och lånade nyckel och hans Jetstream. Tomas reggar ett par yngre versioner av Bettan och Lotta, De låg sensuellt omslingrade och nära varandra i den tjusiga väskan. Candy och Blossom ...antar att det var artistnamn... undra just hur de äldre damerna kommer att ta detta lilla "sne steg".. *hmmm* Spurtar iväg till klubblokalen där Kicki ska få sig en .... ..tja BAR... *hmm*.
Störtar in hos F1 precis efter kl 18, där sitter hela församlingen i vardagsrummet.
Efter en timme av "Rik luft" så var det dags att bryta upp.

Taskloading och silt
Snackar ihop med Robert om att åka ned och dyka vid "Seglarstadion", en plats som nog låter lite flottare än vad den eg är.
Eftersom jag hade ett ok på att allt var ok bara jag var hemma till kl 22 så kände jag hur stressen ökade....
Åker ned och parkerar bilen för att gå en sväng och titta hur det ser ut på platsen.
På sommaren är det troligtvis en stor gräs, grus -plan som slutar tvärt i en 50cm -100cm hög kant ned till kullerstensstranden . Det blir ganska snabbt djupt, jag uppskattar att jag ser någon typ av botten ca 150cm från strandlinjen sedan är det bara svart-brunt..
Robert kommer och vi pratar hop om vad, när, hur och varför.
Lastar ut alla saker ur bilen och som tur är så är det ganska varmt i luften. Ffa då jag inte tagit på mig underställ etc i förväg..så det blir en klassiker.
-Lägga ut alla saker i högar sorterade efter i vilken ordning som jag ska ta på mig dem.
-Klara.........färdiga............näcka.......ta på!
Ser att Robert har lyckats få på sig allt redan medan jag står och monterar reggarna på flaskpaketet.
Tänk att en sån enkel sak som att jag har gult primärt andrasteg och svart sekundärt. ... och att de lånade reggarna var riggade tvärt om.. tänk att det ska ställa till med små förseningar när man är stressad.
Nåja, inget alvarligt, jag fortsätter med att montera canisterlampan och Robert kommer och vill ha hjälp med dragkedjan.
För första gången har jag inte ens en tanke på att upplysa honom om att "sista cm kostar 50kr".. *suck* -Börjar nog tappa stinget!
Sätter mig ned mot flaskpaketet som lutar mot stötfångaren på Fianten, i med vänster arm.... *GNNNN NICHTS!"
I med höger arm..."HRRRRRRM, NOPE!"
Robert kommer och hjälper mig och jag sliter, bänder, kränger, ålar, stönar och vränger mig runt på isplanen där vi parkerat bilarna, men nej! -JAG KAN INTE FÅ PÅ MIG PAKETET, INTE SJÄLV, INTE MED HJÄLP!
Flåsar nu ganska ordentligt och är sur och, stressad. Kommer på att det som skiljer denna "påkittning" ifrån tidigare är att ... nu sitter det en canister på webbingen. Den ska man kanske inte montera innan man satt på sig paketet.
Känner dock en viss besvikelse för att det gick ju bra i 22graders värme hemma i källaren ...utan underställ,,, utan blåis under fötterna...osv.. Försöker lossa på canisterlampan men jag har låst den så tight mot plattan så det går inte.. jag når knappt den hur jag än försöker. Lägger mig tillslut på rygg med paketet och ålar ur remstället.
*GAAAH!*
Ställer upp paketet på nytt mot Fianten och vips så sitter grejerna på... *AHA!*
Nu är jag eg mer på humör för att gå ut och skalla en älg än att dyka... arg, stressad och lite nervös för att R har fått vänta på mig fullt påkittad.
Riggar canisterlampan, som nu hamnar ca 15cm längre från plattan än jag tidigare monterat den, tamme **** nu når jag den tom *hehe*.
På med mask, ishuva och den andra handsken och börjar gå ned till stranden där Robert har riggat "GAFFALAMPAN" som orienteringspunkt, har själv hängt upp en liten blinkande beacon på Fianten, totalt bortkastat visar det sig.
Ffa då slalombacken på södrastadsberget (rakt söderut) lyser upp halva stan, i öst ligger Östrandsfabriken som ser ut som "närkontakt av tredjegraden" och hela kustremsan är upplyst med tiotusentals gatljus, hus etc etc.
Robert har börjat gå i.. så jag fyller vingen lite och kastar mig i för att hinna få på mig fenorna osv.
Bara för att jämföra och testa så har jag även med mig min hottade Vega2-lampa, den håller jag i händerna medan jag tar på mig fenorna, samtidigt som jag märker att jag fyllt för lite luft i vingen...'GULP'
Fyller vingen igen, funderar på att hänga av mig lampan, men priorierar att få på mig fenorna, ska trycka in reggen i munnen och märker att jag igen åker dit på den svart/gula mixen som inte är riktigt vad jag vant mig med.. (tragiskt efter ett par, tre dyk så har jag vant mig med att det är den gula som ska in i kakhålet och att den andra sitter tight runt halsen..*suck* hur gick det till?)
Efter lite bängel och mickel så tittar jag på R och tummen pekar nedåt, ned i det brun-grå-okända wink :)
Tänder Vega lampan och tycker att den lyser ganska bra, är medveten om att jag laddar lampan med 25% för hög spänning så, livslängden på lampan inte kommer vara den bästa. Men den lyser med en tight, vit, lång stråle.

Det är här som jag pga vilja att testa och laborera gör ett stort fel...
Är du stressad före dyket och om saker har fungerat lite halv illa för dig. Undvik taskloading, ta inte med dig prylar för att testa och jämföra, på en ny dykplats som du inte känner till hur bottnen, kännetecken eller ngt.

Så efter en liten stund så beslutar jag mig för att gå över på canisterlampan som jag eg var mest sugen på att prova.
Hakar loss, tänder, trär på goodmangrip, jämför strålarna från de två, släcker, hänger upp ...

Nu efter denna övning så märker jag några saker.
1) Jag andas ganska häftigt. Både andetag/min och Jetstream avslöjar detta. Jetstream genom att skjuta hagel ned i svaljet på mig (ngt som jag inte råkat ut för med mina egna reggar).
2) Jag har problem med avvägningen, inte stora men jag tappar känslan för den... det blir lite mullvad, upp igen, mullvad... (siltar som ett mudderverk).
3) Känner oro.
4) Har ställt in kompassen på den kurs som vi kom överens om.. men jag vet plötsligt inte om jag är rätt eller 180gr fel...

Jag stannar och gör halt och ställer mig och viftar lite till Robert.
Han pekar på en kurs som stämmer ganska bra överens med den kurs som borde vara tillbaka, Han visar att jag ska leda, eg inte vad jag önskade men nu hade jag kurs igen så det skulle nog gå bra.
Tyvärr så har vi siltat något så kopiöst så att sikten har gått från 5m till att kunna se en tänd lampa på 50cm avstånd.
Känner att här vill jag INTE tappa bort ngn, så jag sträcker ut tassen och vi greppar varandra under tiden som jag drar mig fram genom de ytligt liggande bottenlagren...
När vi kommer ut ur siltmolnet tittar vi på varandra och jag känner bara att nu vill jag UPP!
Tummar dyket och R gör det samma.
Börjar stiga upp men gör dumheten att istället för att ta det lugnt och stiga upp och hålla kontroll med datorn på djup etc.
Så ställer jag mig och börjar paddla... går tung idag pga extra på hängd utrustning så det händer inte mycket.
Känner fortf bottnen mot fenspetsarna... Nu går det säkert inte långsamt, snarare så är jag stressad och lite uppjagad så minuterna som går är nog mer att räkna som sekunder i omvärlden. Känner när jag väl tappar kontakten med bottnen att .. det här går INTE långsamt... knäck, spräck, pop! Låter det i öronen och pooosch uppe i ytläge.
Jag orienterar mig men det tar en stund innan jag förstår vad jag eg ser trots alla tydliga landmärken.
Robert säger att han har kramp / krampkänning så kan vill gå tillbaka ..

-Gnåå, beebnkaa gnnnnnt! svarar jag
-Va?
-GNÅÅÅÅÅ BEEEBNAAKAA GNNNNNT! Ropar jag genom ishuvan och reggen.
-VA?!
-GNÅÅÅÅ, TIIIILBAAAAKA GUNNNNNT!! Ropar jag och drar ut reggen lite ur munnen och drar ut reghålet i ishuvan..
-JA! får jag till svar.

Vi simmar tillbaka till uppstigningsplatsen och börjar plocka av prylarna.
Tar av fenorna och börjar åla uppför kullerstenarna för att gå tillbaka till bilen.
Sliter av prylarna i en hög och väljer att bara kasta dem i en hög för att ta på rena torra kläder och dricka lite kaffe för att värmen ska komma tillbaka i kroppen.

Står länge och pratar med Robert om dyket.
Pratar om spiggarna, aborrarna vi såg, golfbollen vi hittade som Robert försökte få en liten abborr att leka med, skorvarna, ett stimm med småfisk som Robert sett, kundvagn, leksaksbarvagn, skrot, skräp, felnavigering, och ffa stress.

Så jag har försökt att ringa in vad jag tror gick fel vid detta dyk...
Eg inget som inte går att hantera... men den akumulerade stressen gjorde att jag inte lyckades så bra med det.
All utrustning fungerade klockrent, är jätte nöjd med lamporna, Så tyvärr så fick detta bli ett lärorikt men inte så bra dyk... finns mycket i detta dyket som jag måste försöka komma ihåg till senare dyk.

Jämförelse av lamporna.
Robust / Halcyon canistern= Lyser med en varm färgtemperatur, lyser långt ffa när man samlar ljusbilden, har även en del ströljus även vid samlad ljusbild. Det är verkligen smidigt med goodmangrip även om man som ovan både lyckas blända sig själv och sin buddy genom att gestikulera med händerna ....
Technisub Vega 2= Pga att jag överladdar lampan 25% så lyser den väldigt vitt, samlad ljusbild, lyser säkert lika långt som ovanstående men med en skarpt fokuserad ljusbild. Vet inte vilken brinntid den har fn, men jag är rädd för att lampan och batterierna delar "smakar bäst före -datum" ...om jag säger så..

Reggarna
Måste erkänna att det var skillnad på "nya" och "ny servade" Jetstream och mina.
Dessa hade en mer markerad "andningströskel", de pyser inte in luft i munnen när man inte andas.
Tomas du har även en väldigt tydlig och trevlig manometer, Uwatec ... *hmm*

Dräkt
Var inte så blöt på armen efter dagens dyk, trodde att jag hade ett läckage som gjorde mig fuktig på ryggen.. men det var inget som jag kunde verifiera efteråt, understället var torrt och fint... *skumt*

Annat
Smidigt att packa grejjerna i en back, tror att jag ska skaffa mig en lite större back att packa allt i.

Luft
120 bar 2x7x232

Tack
Robert, Tomas, A-K och F1.

Psst:
Nu lär jag få stryk av Bettan och Lotta när de kommer hem igen wink :)

Gräsänkling blues
Hysch, hysch, en nyckel i tamburdörr'n
Jag hör den alltför bra.
Hon skulle komma först i morgon
Och så kommer hon ida'!
Hå, hå, hå, hå, hå, hå,
Well now I turned the devil loose
Full fart på köksdörren
Jag tror jag smiter min kos
Sjungande The Gräsänkling Blues.