Namn: Lösen:

Dyk nr: 54, Rippsandsviken, Alnö, Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tomas Isakas  
DATUM :
2008-03-21
MAXDJUP :
9,1 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
432 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Snedsimmning i Rippsandsviken.

Tomas och jag tänkte göra ett eller ännu hellre två dyk i Nedansjö. Tyvärr så hade isen lagt sig igen, så vi ville inte riskera att hamna under den. Det var isfritt uppe vid kraftverket, men rätt bra med is vid uppgångsstället och helt igenkorkat nedströms. Vi letade febrilt efter alternativa ställen att komma upp på. För vid det vanliga igångsstället var isen så tjock att man förmodligen kunde gå på den samt att den låg en 20 meter ut också. Attans synd, för vattnet såg riktig klart ut, samt att det var väldigt soligt. Nåväl säkerheten först. Vi hoppade i bilen igen och åkte ut mot Alnö. Rippsandsviken blev målet. Jag ville hitta på motorcykeln Micke och Eva hade sett tidigare.

När vi kom dit så var det mycket mer snö än förra veckan jag var här, -3 lätt bris från havet och strålande solsken.

Vi bytte om i sakta mak och tog en stående fika under tiden. Tomas var lite ringrostig med prylarna, men jag kontrollerade att väst och dräktslang satt som det skulle åtminstone :) Vi hoppade i och jag började navigera rakt österut. Vi plaskade på så en bra stund, såg en simpa som låg i en sorts rostig hink som Tomas fotade. Simmade vidare och hittade en liten vit propeller som vi funderade på om vi skulle bärga. Vi valde att inte göra det. Kan vara kul att se den någon annan gång också. Sikten var sämre än när Micke och jag var här sist. Men någon lampa behövdes inte. Jag navigerade å simmade å navigerade å simmade, men hittade inte nåt djup... Efter 18-19 minuter såg bottnen fortfarande slät ut och sakerna att titta på blev färre och färre. Jag hade nåt skumt med utrustningen, kroppen ville tippa åt vänster hela tiden. Antar att jag fått flaskan lite snett. Jag hade fortfarande klart mer än 150 bar kvar, men det sketna trimmet samt att jag inte hittade något djup gjorde att jag skrev på arm-slaten till T att jag tyckte det var tråkigt och pekade kontrakurs. Han ok:ade och vi vände. Go weeest sjöng jag för att ha något att göra medan jag stirrade på kompassnålen och simmade genom mina egna siltspår. Stannade till en sekund för att se om silten lättade åt något håll, men det gjorde den inte. Såg inte heller till Tomas så jag började vrida mig runt. Han var strax bakom, snett ovanför till höger om mig. Den perfekta blinda fläcken alltså ; ) Han lekte lite med sin backuplampa och det gjorde att jag såg bättre var han höll hus, det var bra.

Vi trampade på en 17-18 minuter tills det började bli grunt. Tyckte inte att jag kände att strandkanten var åt rätt håll, eller såg ut som det gjorde förra gången. Vi gick upp och spanade. Vad i! Vi var på motsatt strand i viken. Det sög! Jag som hade navigerat som den värst Anniken Kringstad :( Misstänker att metallspännet på remmen som jag satt fast kompassen med kan störa den. Det fanns inget annat att göra än att simma tillbaka över viken. Jag ber Tomas att navigera denna gång. Vi går upp en par gånger för att se till att vi hamnar rätt. Medan T navigerar testar jag olika simsätt. Crawl funkar inte, bröstsim funkar ok, fjäril funkar bra om man ger tusan i att vifta med armarna :D Vi börjar se stenar som går upp mot ytan, går upp och kikar har missat Bosses brygga med en 30 meter. Går ned en sista gång och jag hittar ett bildäck på bottnen som jag greppar för att försöka utröna vad som sitter snett på kroppen. Tomas trodde att jag gjorde säkerhetsstopp :) Hittar inget uppenbart som kan ge upphov till mitt sneda trim ger snart upp och vi går upp och klär av oss.

Solen hade gått ned bakom berget mot Vindhem och helt plötsligt börjar alla prylar frysa till is. Min dräkt blir stel och nästan omöjlig att knö ned i väskan. Tomas får inte loss sin ena regulator. Man har vant sig att bada i plusgrader ;). Vi fikar lite och språkar med Bosse som kommit hem från en sparktur.

Tack Tomas för att du följde med mig! Nedansjö får nog vänta några veckor till.

Medeldjup 5,2m, Ihopp 13:28, Bly 11kg, Luft 180 bar 10x300