Namn: Lösen:

Dyk nr: 204, Björkvik, Ingarö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Christer Silverberg  
DATUM :
2008-03-24
MAXDJUP :
19,2 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
476 ggr

Annandag påsk-dyk med Christer. Vi hade bestämt träff vid macken vid Brunn på Ingarö, där även Henrik skulle dyka upp.

Idag var det omvända väderförhållanden jämfört med Långfredagen - sol på morgonkvisten men nu allt molnigare. Snöbyar skulle komma också - men inget sådant ännu.

Både Christer och jag var där några minuter före men ingen Henrik. Vid tio över ringer jag upp Robin för att få hans telefonnummer - men då sitter de i bil på väg mot Vagnhärad! Undrar hur länge de tyckte att vi skulle vänta... :-(.

Efter inhandling av dricka (grill och korv fanns redan nerpackat) gav vi oss ut till Björkvik, något osäkra på om det låg någon is. Väl framme konstaterade vi glatt att det inte låg någon is alls. Däremot blåste det rejält och vågorna var nog uppåt 40-50 centimeter (en del av dem i all fall). Fullt med dykare var det också - 14 stycken i detta vädret- vilka galningar ;-). Det verkade vara en kurs om 12 dykare och ett annat dykpar. Kursarna verkade ha fått problem med frysning i reggarna och var på väg upp (och iväg) och det "ensamma dykparet" verkade också vara klara. Hm, visste det något om vädret som vi borde veta????

Vi tog fram och på oss grejorna ganska snabbt och gick i. Efter justeringar av mina nya RoLock-ringar så var det en baggis att få på dem - riktigt lysande faktiskt! Christer hade bara 100 BAR kvar så det skulle bara bli ett dyk. Han hade kompassen med också så han fick leda, med mig snällt efter/bredvid.

Vi vadade ut en bit och gick sedan ner. Det blev en lugn tur ut. Vi sam ut ganska långt (det är inte varje gång man loggar över 19 meters djup i Björkvik!) i lugn och maklig takt. Ganska dålig sikt och ganska dött var det, ja förutom alla dessa simpor förstås. Hur många som helst, stora som små. En del lite slöa (gick att sätta fingret på dem), och en del kvicka som attan. Ett ganska nytt stort skeddrag hittade vi också. Och en sådan där octopus-hållare till västen.

Efter en stund tecknade Christer att han frös och att han ville vända hemtåt. Då kom jag på hur varmt och skönt jag hade det! Otroligt skönt, till och med om fingrarna. Dessa Hestra innervantar och latexhandskarna gör verkligen susen! Så många gånger som jag frusit om händerna med eller utan läckage och nu! Sanslöst trevligt!

Vi vände hemåt i maklig takt och framme vid "inloppet" gick Christer upp. Jag "la" mig på rygg vid botten och kikade upp mot honom vid ytan och tecknade att jag skulle följa botten nästan ända in (jag gillar ju inte ytsim/ytpromenader) men han verkade inte fatta vad jag menade! Så jag gick upp till ytan, orienterade mig och gick ner igen. Det var så skönt att, med vågorna, bölja fram och tillbaka över botten och låta sig svepas in mot land. Härligt dyk!

Uppe vid ytan märkte vi att vi kommit upp i en snöstorm. Fasen vad det blåste och yrde! Var det det de andra visste? Vilka "tunnisar" ;-).

Vi tog av oss grejorna och tog fram engångsgrillen. Här skulle det minsann grillas korv - oavsett väder! Och det var gott. Dubbelpaketen snöade nästan in i den tvärställda snöyran och trädstammarna täcktes med snö på den sidan som vetter utåt havet. Där satt vi nu ensamma vid klipporna (ja, i lite skydd får väl erkännas) och njöt av korv med bröd och dricka/kaffe. Några gick förbi och kanske undrade de vad det var för fel på oss som satt halvt insnöade och grillade korv, vad vet jag. Men trevligt hade vi.

Allt gott har ett slut och efter tre korvar var, en del snack om allt möjligt så var det dags att plocka ihop och ta sig hemåt. Så fort vi kom ut från den lilla skyddade ytan märkte vi tydligt hur hårt det snöade och blåste. Hehe! Bilturen hemåt gick ju inte allt för fort, det var snorhalt!

LUFT
Gen.djup: 11 m
Temp: +3C
Sikt: ca 4 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
140 BAR -> 90 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,9 l