Namn: Lösen:

Dyk nr: 87, Tyr


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-03-29
MAXDJUP :
32,6 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
928 ggr

första utfärden med Tessi II för min del, förväntningarna va höga efter killarnas historia från långfredagen. Kl. 6.45 ger vi oss av från E-tuna mot Dalarö.

Efter 2h i bilen är vi framme vid marinan och blir insläppta genom bommen av Nicklas. Vi packar allt på båten och medan de andra som ska med dyker upp. När vi alla är klara och parkerat våra bilar på icke asfalterade platser kan vi äntligen ge oss av mot härliga dykäventyr. Vi går genom vilka alternativ vi har att dyka på, Sappemeer blåser tyvärr inne (med vind på 13-14 m/s), men Tyr kan vi dyka på, likaså Ingrid Horn och några grundare alternativ. Vi är alla överens om att vi vill dyka på Tyr...så det får bli första dyk.

Östersjön e bra grinigt där vi lägger till för ett dyk på Tyr. Vi går i som andra-par, jag o Jocke. Lika bra att gå ner under ytan så snart som möjligt, där är det betydligt lugnare. Jag tryckutjämnar medan vi går ner utefter linan, en för övrigt lugn nedstigning (nere på 29m efter 5-6 min). Till slut anar vi konturerna av en båt och vi är framme. Det är bra mörkt här nere men det ger desto coolare effekt av lamporna, jag trivs att dyka när det är mörkt. Vi landar nere i fören och går akterut på babord sida, tittar in i två utrymmen, det andra utrymmet ligger längre ner och jag ser att det hänger lite snören här och var o får trassla ur ena armen. När jag backat ut från det sista utrymmet vi tittat in i fortsätter vi får tur akterut. Men, va sjutton va strömt det är, tänker jag trögt. Får varken till några froggisar eller flutters utan det tar tvärstopp...aaaa jag sitter fast. Jag backar, vrider mig runt för att se hur jag sitter fast och försöker ta mig loss men jag känner ingenting bakom mig. Jag påkallar Jockes uppmärksamhet och han vänder tillbaka. Han förstår ju inte alls varför jag kommer och ser lite irriterad ut bakom masken o undrar varför vi inte simmar vidare. Jag försöker tänka ut bästa klara sätt att förklara att jag sitter fast...men va sjutton, jag känner inte till hur man tecknar det på dykspråk. På något vis, telepati elr så, lyckas jag få Jocke att förstå att flarrorna sitter fast i något. :o) Tydligen var det så intrasslat att han fick ta fram kniven och skära loss mig (gick både snabbare och var enklare än att trassla ut det). Nu äntligen kan vi fortsätta vår dyktur. Jocke är nog väldigt glad att han har en egen Robust-lampa, ja såpass glad att han passar på att lysa den rätt i ansiktet på mig några ggr...onödigt, jag känner ju att dyket är tillräckligt utmanande ändå. Vi dyker över till andra sidan o dyker sen föröver, vi tittar i fören sen stiger vi upp och tittar in i styrhytten, ser solstolen och sen ner igen och tittar på dubbelpaketet. Vi ser namnet Tyr som står på babord sida byggnaden. Jag ser livbåten, vi stiger upp ännu en gång och tittar på masten, lanterna m.m. finns att titta på. I huvud taget massor att titta på, överallt. Vi håller koll på dyktid och luft (man vill ju inte bli straffad på något vis inför nästa dyk), men efter en liten stund har vi gått över tiden med en minut iaf och vi stiger upp utefter linan. Gör ett djupstopp på runt 15 m i 2 min och sen stiger vi upp t. 5m och gör 4 min där. Den minut vi gått över försvinner ganska snart när vi börja stiga uppför linan.

Väl uppe på ytan gör vi OK-tecken och tar oss mot stegen. Haha jaa det var ju en upplevelse det oxå, första gången att kliva uppför den stegen, med fenor och sen över relingen, med dubbelpack och fenor...smidig...som ett...kylskåp...elr känner mig som en tafatt strandad val. (andra gången hade jag fått in snitsen och lyckades hyffsat smidigt ta mig över). Kaffe och nån form av sockerkaka (kanelgömma tror jag det var) smakar gott när vi plockat av oss allt. Efter en stund dyker även första dykteamet upp...

Det bästa dyk jag gjort i svenska vatten.

Parkamraters loggar:
Joakim Bergman - Hulda af Ven
Joakim Bergman - M/S TYR