Namn: Lösen:

Dyk nr: 575, "Kostervraket"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-04-12
MAXDJUP :
31,7 meter
DYKTID :
18 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
809 ggr

Det tilltänkta Sappemeer-dyket blåste givetvis bort och det beslutades att vi i stället skulle styra skutan mot "Kostervraket" vilket jag inte hade någonting emot eftersom det för min del skulle bli mitt premiärdyk på platsen.
I min iver att komma i vattnet lyckades jag dra sönder handledstätningen som under månader varit på gränsen till upplösningstillstånd men som jag av ren lathet inte orkat byta. Nu fick jag stå där med snopen min och se mina chanser att dyka försvinna.
Men skam den som ger sig! Strax ordnades det fram en rulle silvertejp och med en ingengörskonst som saknar motstycke stod jag strax där med något som i teorin skulle kunna hålla tätt. Näsman svor att nominera mig till "DUI awards of field-repair" om "det där" höll tätt. Det skulle visa sig fungera rätt bra.

Vi hoppade i och jag kände till min lycka inget vatten i handen. Efter en snabbcheck av långslangar och bubblor gled vi ner efter linan, sikten var riktigt bra!
Bojningen var klockren, linan låg precis mot skrovet och vi började sakta jobba oss mot aktern. Det finns mycket detaljer och enorma jungfruer. Vraket är otroligt välbevarat för att vara från 1700-talet och står helt kölrätt. Tyvärr är det ju så att det även på detta vrak härjat egoistiska idioter så vi och alla nästföljande generationer av dykare har tyvärr gått miste om stora delar av vrakets historia. Trots detta finns mycket att se. Akterspegeln har som på många äldre fartygsvrak släppt och blottar de inre delarna.

Efter 10 minuter kände jag att det så sakta började bli fuktigt i vänsterhandsken, förklarade för mina buddys att jag avbryter och tog mig så sakterliga upp.

Tack alla för en mycket trevlig dag!

2x12 EAN 26

Parkamraters loggar:
Linda Haglund - Kostervraket, Mysingen (Viola II)
Linda Haglund - S/S Ingrid Horn, Toklo/Ersholmen (Viola II)