Namn: Lösen:

Dyk nr: 31, Lilla Sandarna - Ingarö/Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-04-19
MAXDJUP :
14,4 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
7 meter
VISAD :
459 ggr

Ny plats, ny buddy, vackert väder!

Precis som 6månader tidigare så är jag nu nere i Stockholm igen för att gå kurs.
Men där slutar likheterna (se log 6-13 som ref).
Denna gång ska jag inte gå AOW, ska inte prova ut nya prylar, är inte liiiika ovan torrdräktsdykare och ffa solen skiner och det är helt underbart.

Eftersom Jimbo håller på med sin "Instructor Elimination" så åker jag och Lisa ut själva. Tanken är att vi ska ut och testa en dykplats som heter "Björnö naturreservat/Ingarö". Men efter att ha stoppats av en bom och försökt att gå till dykplatsen UTAN utrustning över brantaklippor, rötter, bummelsten och annat så inser vi att det här nog inte är ett lämpligt ställe. Enligt kartan så ska vi gå ett par hundra meter, men det är så kuperat att vi båda ganska snart ger upp tanken. Utsikten över Björkviksbrygga var dock helt utmärkt, tyvärr inga dykare där (vad vi kunde se).

Sätter oss i Fiaten och provar ett ställa där Lisa tänk dyka tidigare men där familjer med gourmetambitioner, (köttmassa i skinn över öppeneld) tidigare hade hindrat möjligheterna till dyk. "Lilla sandarna".
Efter en lite förvirrande bilfärd där man ska köra på vänster sida för att höger sida av vägen leder raka spåret in i ett sommarstuge område etc så var vi till slut på plats.

Vi kånkar ned prylarna och börjar göra oss i ordning.

Står och gaggar en stund över både det ena och andra. "Vad kul det ska bli när/OM Jimbo klarar instruktörsproven" tex

Dykplanen är följande (dykplan, det här börjar bli DIR nu *haha*):
VI går ut simmar mot nordost och följer klipporna på tex 10m linjen mot norr och sedan vänder vi åter.

När vi har hjälpt varandra på med pryttlarna så traskar vi ned mot spat, sätter kompasskursen och börjar den trevande vandringen mot djupare vatten..
Inser ganska omgående att det här är ett kalabra badställe...(om man har barnen med sig). Det blir sakta djupare....gå gå gå,,,,lite lite djupare.....gå gå gå....ännu lite djupare. Till slut befinner vi oss på ca 1.3m djup.. Då är jag less på att gå.
Jag och Lisa tittar på varandra och tummen pekar nedåt, ner i vätedioxiden.

Vi simmar länge innan vi till slut hittar ett ..(stod det inte något i dykplatsbeskrivningen om ett dropp?) ...nja, en slänt iaf. Glider ned till ett behagligare djup än 1,8m. Simmar längst bottnen och ...vad ser vi?
Ett klipplandskap tornar upp sig framför oss.
Vi simmar där på ca 10m, först känns det lite obehagligt att hänga helt fritt utanför klippkanten och om man lyser nedåt mot bottnen är det precis så att ljuskäglan träffar något....
Känns ganska ok efter en stund och Lisa ger tecken att det är dags att vända när det gått ca 15min.
-Det finns ju mer att utforska!
Vi vänder graciöst och simmar efter väggen en stund tills vi kommer överens om att det är dags att gå upp över väggen och simma hemåt lite grundare.
När vi går allt grundare så börjar solljuset nå oss.. "Aaaah härligt tänker jag"
Jag ligger lite bakom Lisa och tänker visa henne vad vackert det blev när solen byts genom ytan .... men eftersom solen är ........bakom oss på VÄNSTERSIDA.... och Lisa ligger framför mig på vänster sida så hoppar jag över att visa henne ljusspelet. Tänker att det nog är dags att paddla ikapp istället och hålla ihop paret.

Känner mig nu lite förvirrad för .... min kompass verkar vara helt knäpp.. eller iaf så måste den visa fel.. för någonting pekar ca 90gr åt ett håll dit vi inte är på väg.
Men vi simmar över en beväxt platå på 5m djup och allt känns toppen.
Solen spelar genom vattenytan och vattnets rörelser får den sjögräset på klipporna att vaja som en smittande rytmisk salsa. Har nu börjat överge min kompass för den vet inte vad den snackar om..
När vi plötsligt hittar ett.. -DROPP!
Vi simmar längst droppet en liten stund tills att vi väljer att simma upp över det... och där möts vi av en....

Beväxt platå med vajande sjögräs, Solen spelar genom vattenytan och befinner sig... bakom oss på vänster sida....*hrrm*
-Deja vu!
-A glitch in the Matrix!
Helt klart känner vi båda igen oss nu.. förvisso har vi ganska bra med luft kvar... men..vi tecknar iaf åt varandra att nu går vi upp och tittar var vi är..
Under uppstigningen så lyckas jag med konststycket att både få lite kramp i vaden samtidigt som min utloppsventil kinkar.. så .. -PLOPP! så var jag uppe.

Väl uppe så känner iaf jag mig lite offside..Det känns ju som om det är lika långt till land åt alla håll samtidigt. Och strax utanför oss har någon satt upp en sån där som ..ska varna båtar för grund... (du vet)..
-Vi befinner oss bredvid en farled en bra bit från land.
Himla tur att jag hade med mig Lisa som såg sin röda jacka upphängd i ett träd. Iaf så hade jag suttit på ett Internet café i Åbo nu och loggat detta dyk. *huga*

Lisa tar ut ny kompassriktning och vi ska börja gå ned (ytsim är tråkigt).
Nu kommer ett litet bekymmer.. (något som man nästan kan se i dykprofilen)..
Mina flaskor blir positiva när det är lite luft i dem (trodde inte att stålflaskor kunde bli det....nåja).
Och tillsammans med ett lånat underställ (tack Monika, himla skönt ) så är jag nu i slutet på dyket lite för lätt.
Dumpar all luft ur dräkten och vingen, då önskad effekt uteblir så gör jag en dumhet.
Jag gör ett saxdyk ned i spat och märker att vi har drivit från den beväxta mysiga platån på 5m djup till strax bredvid den mysiga platån på 5m djup. Dvs utanför droppet.
Sätter nytt hastighetsrekord i nedstigning. När jag tittar på datorn så passerar jag 5m....10m... bromsar störtbombaren och planar ut på 14m. (DUMT!).
Lisa kommer ned efter och vi gör upp över droppet igen och följer nu kompassriktningen tillbaka mot stranden.

Går upp ur vattnet och snackar och kommer fram till att vi båda navigerat efter miljö och att det nog inte var så lämpligt på denna plats.

Sätter oss sedan i solnedgången och dricker varmchoklad på en solvarm klippa och mumsar på medhavda mackor.
Ett mysigt och trevligt dyk. Något förvirrande men lärorikt (för oss båda tror jag).

Pryttlar: Som vanligt.fast med ett lånat Orion underställ och Vega-lampan.
Luft: 175bar 2x7

Övrigt: "En bah myyys!"
ECMD på plats i Stockholm om än något navigatoriskt underbemedlad ...måste vara något med jordaxelns lutning.