Namn: Lösen:

Dyk nr: 32, Färjeholmen - /Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-04-20
MAXDJUP :
7,9 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
636 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Söndag, en underbar dag.
Vaknar till liv och kryper ut i köket där Lisa redan sitter och läser dykplatsbeskrivningar.
Efter frukost, prat om olika dykplatser, mekande med en massa smaskens till picknickkorgen så började vi packa Fia. Fick nu reda på varför Jim blivit så fundersam hur jag kunde komma från fel håll när jag körde fram till porten tidigare. Man ska tydligen inte ta vägen via gång och cykelvägen, upp förbi parkbänkarna, ned genom lekplatsen och sedan till deras portuppgång. *hrrrmph*. Man ska tydligen bara köra rakt fram och vänster, vänster, vänster...*hehe*
-Det hör började bra!
Lyckas även springa in i fel trappuppgång när jag skulle in och hämta prylarna. Något är definitivt fel när planlösningen ändras ifrån att man går ut tills att man med stor fart springer in igen.

Tanken är nu attvi ska spurta iväg mot Björkvik men inte köra ända fram.
Utan att vi precis innan vi kör över bron så ska vi svänga höger och ta oss till en dykplats som låter jättefin ...JetFin *hehe* i dykplatsbeskrivningen. Platsen heter Beatelund, ligger i en fjärd som har endast 3% död botten, djurliv (nåja, inga kommentarer från Indonesienfarare och salta-gbg-busar nu), det ska finnas ett vackert uv-landskap osv.
Sagt och gjort, Lisa är kartläsare och vi spurtar iväg.
Hittar avtagsvägen och ger oss in i klorofyllen.
Det vi nu tyvärr märker är att dykplatsbeskrivningen inte beskriver en stor gul skylt med svart text där det står.
"ENDAST FÖR BEHÖRIGA FORDON" *arrggh*

Fortsätter en bit till efter vägen och kommer fram till en vändplan där en man (tror jag) står och påtar i sin trädgård. Vänder tillbaka och ser en allmänning intill vattnet, med brygga, parkering, strand..*alles!*
Vi har en snabb överläggning innan vi bestämmer oss för att testa att dyka här.
Platsen heter Färjeholmen och är en plats där det tidigare funnits en ångbåtsbrygga, som inte finns längre. Men det är en väldigt idyllisk plats, med klippor, sandstränder, små röda stugor och JÄTTELIKA vita stugor.
Helt klart perfekt!
Bär ur bilen och Lisa pratar med Jim som just klarat sin instruktörsexamen *GRATTIS!*
Han ska komma ut till oss så han får en liten vägbeskrivning och vi märker upp FIA genom att skriva i smutsen på bakrutan. "JIM HÄR ->".
Vi bär ut alla grejor och under tiden har Jim hunnit till oss. (Den Priusen är utrustad med Jet-motor, är du van att lågflyga mr ;-) )

Vi pratar lite och börjar göra oss i ordning...Jag ställer ut mina saker på en klippa som ser ut som en stor amerikansk skinnfotölj "mjukt plufsigt uppsvälld och med gott om utrymme". Byter om i solskenet och
-DETÄR SÅ SKÖNT!. *AAAAAH!* Jag som tyckte att det var skönt att komma ut och dyka tidigare men nu... 100% rätt.
En urinvånare kommer och kommunicerar med oss och berättar om celebriteter som bor på platsen, att den lilla allmänningen kommer att bebyggas och att hon trodde att det skulle finnas mycket skrot på bottnen för att man tidigare bara dumpat allt möjligt i vattnet på denna plats.
Ännu mer perfekt, underbar plats, 3% död botten, stora abborrar, laxfisk, drop, folk har dumpat en massa skrot osv osv.... Det här dyket kommer att skilja sig från mängden!

Möglig chokladpudding!
När vi är klara båda två så traskar vi ut i vattnet och dykplanen är.
"första dyket, rakt ut och till höger, där verkar det vara djupare, hålla max ow-djup och sedan gå tillbaka, Andra dyket så simmar vi rakt ut och till vänster för där verkar det vara grundare."
Vi bubblar ned i....ärtsoppan. och sikten är ca 0,5-1m.
Vi lägger oss nära varandra och börjar simma ut.
2m, 3m, 4m.... ja det är iaf inte lika långgrunt som igår skrockar jag för mig själv...6m, 7m.... nu planar det ut.
Efter ett antal minuter så hittar vi något som ser ut som en jättestor reflektor till en lampa. strax efteråt viker vi av mot höger. Sikten är nu något bättre och vi ligger och paddlar fram över något som ser ut som en choklad eller kolapudding med vitt mögel på.
De utlovade stora abborrarna och laxarna lyser med sin frånvaro.
Simmar tight intill Lisa, hon sätter ned ett finger i bottnen och bottnen rör sig som om den bestod av "siltmättat vatten med något högre densitet, utan behov av att vilja beblanda sig med det siltfyllda vattnet ovan bottnen".
Jag provar också att stoppa ned en tass.. *schlurpf*.. jag hade fel, bottnen vill inget mer än att bli ett med vattnet ovan, jag lämnar ett stort siltmoln efter detta lilla försök.
Vi simmar en ganska bra bit och jag tycker att det är ganska mysigt att glida fram på 7m djup och bara vara.
Sikt osv är jag ganska van vid efter ett tiotal dyk i Sundsvall, och det här är ju inte 1/6 så slemmigt som dyket i Seglarstadion senast... (oops måste nog logga det dyket så att folk vet vad jag refererar till =) ).
Efter en god stund så vänder vi åter...
Jag hör ljudet av en motorbåt och känner mig lite nervös. Går ned så nära bottnen som det går (...på 7-8m djup, så nog 17 skulle det varit en stor motorbåt om det hade varit någon fara...) men jag känner mig lite nervös, detta är första gången som en "fritidsbåt" passerat ovanför mig när jag dykt.. tidigare så har det varit lastfartyg på 100-500m avstånd. Iaf så gör jag mig beredd på att slita ned Lisa i bottnen om ljudet skulle bli ännu starkare. Som tur är så klingar det sakta ut istället *pust*.
Kommer fram till en stor reflektor.. *AAH* tänker jag, fy 17 vad Lisa är en klippa på att navigera!
Det var ju strax efter denna som vi vände 90gr höger på vägen ut :-D
Jag petar på den och känner hur något bubblar upp mellan mina ben.. (nä, inte samma som i badkaret!)
Vi simmar en stund sedan gör Lisa tecken att hon vill skjuta korv och gå upp.
Gärna tänker jag!
Jag sätter backuppen i munnen och sträcker fram långslangen.
Lisa håller ut korven och jag purgar.... följande händer..
"BLORP, BUBBEL BUBBEL BUBBEL-Jaccuzi-BUBBEL- pip pip pip pip .."
Medan vi stått och gjort ordning korven så hade vi rört upp bottnen så ärtsoppan var total.
När jag purgade Jetstreamen så följde Lisa med den upp! *OOOH SHIT!* Tänker jag.
Det visade sig att det inte var så farligt som jag uppfattade det. Eftersom sikten var så dålig så såg jag bara att hon började flyta upp men när hon var ett par dm ifrån mig så hade hon släppt korven, men då var hon redan ute ur mitt synfält.
Jag bestämmer mig iaf för att gå upp... Har trots allt spenderat ganska lång tid på ca 4m.
Där uppe väntar Lisa och vi är en ca 30-40m från stranden.
Jim undrar vad som ligger och flyter en bit ifrån oss..
Det är en flaska, antagligen den som flöt upp när jag petade på den där "reflektorn" tidigare.

Vi simmar in till stranden och byter om.
Äter choklad, vattenskadad cider och leverpastej mackor.
Jim undrar om vi ska dyka igen, men varken jag eller Lisa är så sugna på att hoppa i här igen.
Så vi packar oss iväg hem för att åka ut med Jim senare på kvällen istället.

Lärdom: Platsen för det perfekta ytintervallet, skärgårdsidyll, varma klippor, lätt att ta sig i och ur etc.. Betyder INTE att det är en lika idyllisk dykplats. *suck*. Men ECMD fick sig en liten törn då Lisa förklarar för mig att ECMD nog borde ha siltat mer på en sådan plats.. Tyvärr så måste jag nog hålla med henne. Jag lägger till en paragraf som handlar om att hitta siltiga dykplatser... för bättre än så här blir det INTE!

Temp i vattnet: 4gr
Temp i luft: 13gr
Luft: 125bar 2x7
Pryttlar: Standard, Robust-lampan.