Namn: Lösen:

Dyk nr: 35, Svartfotsvraket - Stavsnäs/Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sabina Fransson, Petter  
DATUM :
2008-04-23
MAXDJUP :
10,7 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
3,5 meter
VISAD :
611 ggr

Stockholm....varför ligger allt på andra sidan av stan?

Johannes och jag hade länge bollat lite dykidéer fram och tillbaka, så nu när jag iaf var i stan så skulle vi passa på att ta ett dopp *YES!* Sitter på min kurs i Bergshamra och ska bara åka från till Seaprodivers i Solna och fylla luft, till Sundbyberg och hämta "övriga prylar" och sedan iväg till Stavsnäs och Svartfotsvraket.
Det låter ju som en ganska smal sak eller hur??!?!
Jo ffa om man är en naiv norrlänning som tror att det bara är att sätta sig i bilen fixa det som ska fixas och sedan är det klart... Iaf det började med att den snälla näspetaren släppte iväg mig efter kl 16:30...*lite tight tänker jag* men nu ska det gå lite fort... Åker ut på E18 och inser att "näpp den här parkeringsplatsen tänker inte röra sig i den takt som jag önskar. Men jag kör den tills att jag hittar första bästa avfart söderut mot Solna.
Vilken idé!. Väljer dock fel avtagsväg och tar en som går till en vändplan och en återvändsgata.. *GAAARRGGH*
Åker tillbaka mot E18 och hamnar nu ännu sämre till i kön..mellan en gammal lastbil och en stor buss som nog...skulle behöva ett sk "partikel filter". Tar nästa avfartsväg söderut... *YES!*
SHIT, det är kö även här! Merde!
Följer vägen tills att jag hittar en avtagsväg.. kör sedan mot sydväst så att jag lyckas komma ända till rondellen vid Seaprodivers innan jag måste ut på den stora vägen. (Vette 17 vad den heter )
Nu är jag i ett akut behov av att hitta en lyktstolpe, markera revir eller lyfta på bakbenet... Men jag är ju snart hemma tänker jag där jag sitter och hoppar med hela kroppen i bilen för att tänka på något annat än niagarafallet och andra... forsande saker... Det tar nu 15min att ta sig igenom rondellen och in mot SeaProdivers.. har ringt dem tidigare och sagt att jag är påväg... men klockan har för en bra stund sedan passerat 18 så jag ser framför mig hur jag får ringa till Johannes och ställa in dyket. Kommer fram till Seapro och parkerar helt lagvidrigt, sliter åt mig paketet och springer in och tittar med våta hundögon på killen som jobbar.... "D-d-d-d--du är d-d-d-det försent att fylla lite luft... t-t-t-tror du eller? Och killen svarar "Ställ dem där, du ringde ju så jag stannade kvar en stund"
ÄR DET SERVICE?!?!
Flaskorna är fyllda på ca 5minuter... jag betalar och springer tillbaka till Fia, "YES ingen parkeringsböter!*
Sätter mig i och börjar köra mot Sundbyberg.. något som bör ta typ 10minuter om man är lite förskitig.
Kommer nu på vad jag borde ha gjort på SeaPro...istället för att stå och klämma på Aquarius fenor, linrullar och maskband. Vätskenivån är kritisk och jag sitter igen och hoppar med hela groppen som en 6åring på en hoppboll undertiden som jag uttalar medeltida besvärjelser över min dumhet och glömska..
Kommer till Sundbyberg med sekunder tillgodo när jag till min förskräckelse inser att alla parkeringar är upptagna.
Nöden har ingen lag så jag smyger in och parkerar vid porten (ska ju faktiskt lassa och lossa.... *hrrm*
Fem minuter senare sitter jag i bilen igen och nu är alla dykprylar packade och redo för ett dopp.

Som sagt allt ligger på "andra sidan stan"...
Just denna dag så hade någon jeppe hittat på något på Essingeleden så Johannes varnar mig "KÖR INTE ESSINGELEDEN".
Nänä, säger en inföding att man ska akta sig för atompepparfrukt så passar man sig för atompepparfrukt.. så är juh spelets regeler. Men hur ska kusinen från landet komma ut på väg 222 utan att fastna i bilköerna? För som sagt så fanns det ju fler jeppar i byn som tänkte samma tanke.
Genom ett antal kreativa väg val (och några riktigt dåliga!!!!) Så hittar jag tillslut ut på Söder när Johannes ringer och säger.
"Jag vill inte tjata, men ....var är du?"
Vi gör upp att de ska börja dyka och att jag kommer när jag kommer.... och i brist på annat så hinner jag stå och gagga lite med honom.

Kortar Johannes beräknade körtid från Söder -> Stavsnäs med ca 15-20min och kommer fram med skrikande däck och käppande-heta-bromsskivor.
Hoppar ur bilen och då säger en liten röst.. "E du dyk killen?"
-Eeeh ja jo men...jo det är jag?
-Har du med dig dina prylar så ta på dem och dyk med oss istället då.
-Ja men... JA TACK! Svarar jag och börjar riva fram allt jag äger på 5 röda.
Är ombytt och klar relativt snabbt. Det visar sig att de som jag träffar heter Sabina och Petter.
De hade tydligen anlänt precis när Johannes blev klar att gå i vattnet ca 15-30 minuter tidigare.
Sedan hade de tagit det lugnt och väntat in mig.. för andra gången idag så väntar folk in mig för att jag ska få dyka..
"ETT OMEN!"
Står där senare redo att hoppa i och mina buddisar är också klara med sina stora fina lampor, dubbel tolvor osv osv...
Petter undrar vilken väg vi ska gå om vi ska gå ned i viken eller om vi ska gå bryggan och hoppa i längre bort?
Vi röstar att vi går så lite som möjligt och simmar uv så länge som möjligt.
Tanken är att vi ska simma längst bottnen till vraket och sedan titta på det för att avsluta med en retur till viken.
VI går i och Johannes har gjort ett bra jobb med att silta igen viken för oss
Sikten är ganska usel och jag försöker att hålla ihop med mina nya buddisar.
SImmar lite, går upp till ytan och börjar sedan dyket. Går ganska djupt efter bottnen och kommer till slut fram till vraket.
Jag ligger ganska nära bottnen och tittar på fören medan mina buddisar går upp över vraket. Sikten är god och jag följer efter dem. Hovrar ovanför fören och börjar sakta att gå ned efter relingen på vraket då jag känner mig ensam.
Mina buddisar är borta. Jag ligger stilla och ser bubblor komma, simmar dit och tittar och ser att de simmar under vraket.
Eftersom jag läst på mer än ett ställe att man "INTE" ska ge sig på den övningen då vraket är i dåligt skick så fortsätter jag hovra vid fören. En stund senare har mina buddisar tagit fram en kamera och fotar något under vraket.
Bestämmer mig för att genomföra dyket genom att hålla mig stilla ovanför vraket så att de kan hålla koll på mig då jag inte riktigt har lust att följa efter dem över, under och runt. Tänker att jag nog är lite förmycket "Padi pardykare" för det här, men att jag nog får se detta som en form av solodyk trots allt. Nu ligger de och fotar något nere vid aktern så jag går ned dit och lägger mig bredvid dem. En stund senare så är de uppe vid fören igen och sedan är de borta.
Tittar omkring migmen varken bubblor eller lampor syns...eller vänta nu, ett starkt ljus kommer från ovan... "walk into the light" tänker jag.
De har tydligen gått upp, så jag tar lite tid på mig och går sakta upp till ytan.
Där säger Sabina att hon frös och därför avbrutit dyket och att hon hade försökt meddela mig. *hmm*
Blir tillfrågad om jag har lust att gå ned igen och simma till viken, men jag avböjer. Ska inte skapa sågtandsmönster i onödan så jag börjar ytsimma. Sabina och Petter kommer efter.
När jag tar ut det primära andrasteget ur munnen så börjar det efter en stund att bubbla någonstans bakom mig..
Rycker i andrasteget (Jetstream, säkerhetsventil) så slutar det och efter en stund så börjar det igen. Något har blivit fel med mina nyservade reggar *suck*
Väl inne vid land så möts vi av två "goa'göbbar" det är Andreas och Johannes som väntat på oss.
Det första de säger är ... "hörrö, det är något som pyser om dig"... joja.. det är inte annat än att hålla med. De undersöker lite snabbt och tror att det är någon oring eller plugg som inte sitter riktigt som den ska. När jag krängt av mig paketet och plockat fram insex-kitet så märker jag att det är ur säkerhetsventilen i bottnen på förstasteget som det pyser..(dags för en service tänker jag och packar ihop.

Står och tj'ötar lite med dem. Kommer till bilen och inser att jag har noll koll. Loggboken är.... "någonstans"...och glasögonen är....."inte där de ska vara".. Hittar glasögonen senare i dyklådan tillsammans med en massa tunga prylar.. vilken tur
Sabina bjuder på Hägges dykmuffins .. *yummie* (Men ät inte en trasig i bilen... det ser ut som om en sandstorm dragit fram *gaah*)

Temp i luften: en lagom mysig vårkväll, lite sval när solen gått ned bakom träden bara.
Luft: 100bar 2x7

Tack:
Till Petter och Sabina för att ni väntat på mig, trodde helt säkert att jag inte skulle komma i plurret denna kväll.
Johannes och Andreas för att ni stannade kvar och gaggade en stund.
SeaPro för att ni håller öppet extra länge för att en virrig utpostryttare ska få fylla luft