Namn: Lösen:

Dyk nr: 36, Dyviksvraket - Tyvresö/Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-04-25
MAXDJUP :
11,9 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
4,5 meter
VISAD :
607 ggr

Varför ligger allt på andra sidan stan del 2.
Vid onsdagens bubbel med pys på Svartfotsvraket så gjorde jag och Johannes upp att vi skulle göra ett nytt försök att dyka med varandra och dessutom samtidigt
Precis som på onsdagen så skulle jag "bara" hämta lite prylar och "bara" åka genom stan och hämta reggen som jag "Stockholms Dykservice" tagit sig an och "BARA" fylla luft.
Denna planering är fullständigt logisk för en Sundsvallsbo som tycker att men det är ju bara att åka och fixa ..
En Stockholmare hade nog snarare tänkt.. "E va åka fram och tillbaka genom stan, en fredag efter kl 16, i bil, är du helt kokt din jädra pajsare?"
Åker från Bergshamra och kör öster om city, ned mot Östermalm, körde in på Artillerigatan och sedan genom hela östermalm för att komma fram så nära strömsbron som möjligt.
Bra idé! Om det inte var för att 22% av Sveriges bilförare tänkt samma kollektiva tanke. Inser det när jag hamnar i en korsning i ett område med enkelriktade gator "åt fel håll".. och därför fastnar i kön.
Tiden börjar plötsligt accelerera och sekunder, minuter och en halvtimme rinner iväg som 1dl läskeblask i Viktoriafallet.
Till slut har jag tråklat mig in i Gamlastan och söker mig en väg utan konkurrerande biltrafik ...söderut mot Söder.
Kör fel och kommer på mig själv att jag plötsligt kör västerut efter "Hornsgatan" .. *Gaaargh*,
Bryter mig in på Södermalm och zickzackar mig genom gatorna tills jag befinner mig på Götgatan och spurtar lite hurtigt iväg till Gullmarsplan och förbi.

>>För att inte totalt förstöra din dag så hoppar jag fram lite i handlingen<<

...Sätter mig utanför Stockholms dykservice och väntar... klockan är 16:25, fem minuter före avtalad tid.
Solen skiner och jag känner att dagens vätskeladdning håller på ge effekt, me o my!!!
Det är stängt och låst överallt ... *SHIT!*

>>Bryter in och kortar handlingen igen.... onödiga detaljer och grafiskt språk<<

Nog för att det är mysigt här på skrivbordsstolen utanför ingången men ...var är karln?
Telefonen ringer och en stressad Magnus ringer och ber om ursäkt. Han kommer som skiten ur en kanon, springer in och sliter åt sig regulatorn, som han inte har hunnit börja arbeta på *suck*
Johannes ringer och kollar läget, jag förklarar för honom att han nog kan slappna av, äta middag, natta barnen och spela ett parti Monopol för vårt dyk kommer att dröja... tyvärr.
Går in och pratar med Magnus och han är nu klar med servicen., visar upp det gamla membranet som ser lika aptitligt ut som insidan på en gammal spisfläkt. Egentligen vill Magnus behålla reggen för det primära andrasteget verkar ha ett problem med servoventilen, eftersom han vet att jag kommer från ingenmansland så erbjuder han sig att serva andrasteget på lördagkväll så att det är fit for fight på söndag när jag ska hem. Jag avböjer och ber honom justera det lite snabbt så att jag kan åka ut och dyka istället. Det enda som händer är att det läcker lite.
Sätter mig i racer Fiaten och åker till Waterhouse för att flylla luft.
Något som är en bra idé eftersom det inte är så långt och eftersom de hade öppet till kl 20.
Men deras kompressor får mig att tvivla på att jag ska hinna ut och dyka före första maj, så jag skippar tanken på att fylla båda flaskorna.. då hade jag ju fått vänta till våffeldan.
Klämmer och känner på fina Ursuit Red Q dräkter och annat med hög dräggelfaktor.. *suck suck suck*, betalar och ger mig iväg mot Tyresö slott, vi skulle träffas efter den vägen.

>>För att loggen ska ta död på dig så kortar vi historien här<<

Möter Johannes och Sabina vid ett utskänkningsställe för slang och köttpuckar.
Hälsar lite och åker vidare mot Dyviksvraket med skrikande däck och rytande motorer.
Parkerar och jag tänker min vana trogen att vi bär ner sakerna till stranden för att byta om där..
*HA!*
Mina dykpolare tänker byta om vid bilarna och sedan knata påkittade till vraket.
Jag ställer ned prylarna lite skamset och gör som infödingarna.
Är ganska snart klar och vi beger oss mot vattnet.

Johannes är tydlig och säker, hans berättar dykplanen och att vi håller ihop under dyket, att det finns wire och snören vid vraket där man kan fastna osv.

Vi börjar gå ned och det känns underbart, solen är på väg ned och strålarna speglas i vattenytan.
Jag gör som Sabina gjorde vid Svartfotsvraket och fyller upp flytbryggan till bristningsgränsen och lägger mig på vattenytan med utsträckta armar och bara njuter av känslan... *aaah* Ett meditativt lugnt infinner sig och jag får för mig att jag nog skulle kunna ligga där för evigt!
Machodykarna med dubbel12orna är nu klara och ger tecken att det vi ska gå ned.
Redan efter någon minut signalerar Sabina att något är fel. Datorn visar en massa konstiga siffror men den fattar vinken och sansar sig efter lite övertalning. Vi går ned på nytt. Jag lägger mig bredvid Johannes och följer honom.
Vi har tre olika färgtemperaturer på våra lampor så man kan utläsa vem som är vem genom att titta på ljusstrålarna.
Hittar snabbt den lilla segelbåten och jag tittar nyfiket runt omkring den, i den och tycker att det var ett lämpligt litet vrak
Johannes lyser på linan som leder mot det riktiga "dyviksvraket".
Vi simmar i bredd jag och J.C. "Take a closer dive with me J.C." (en gammal Scuba-spiritual).
Följer linan och det känns riktigt bra, är något tung så jag saknar lite trim, men inte mer fel än att jag kan motverka trimet genom att sänka överkroppen lite .. *en bah mys!*
Ser något torna upp sig framför oss.. där ligger hon (Vad heter vraket egentligen?)
Vi kommer fram och ligger där ovan linan och J.C. visar att vi ska simma mot fören.
Jag och Sabina okejar,
J.C. simmar inne över vraket medan jag och Sabina följer konturen på vraket .
Ser att J markerar faror genom att lysa på dem och röra lampan i farans riktning, bra tanke tänker jag. Så jag fortsätter med det under resten av dyket. Markerar wire och rep som sitter fast vid vraket.
Tittar längst fram vid fören på ett spel av något slag som står där. Fortsätter bakåt mot rodret.
Sabina stannar och vi lyser på det relativt stora rodret . Känner mig lite sugen att gå ned mot bottnen men väljer att hålla ungefär det dykdjup som vi nu har (dvs ca 10-12m) .. Fortsätter runt och tittar in i överbyggnaden som ser ut att ha rasat in.
Där inne ligger det en massa bråte . Tittar på överbyggnaden från alla tänkbara vinklar. När J.C. visar att det är dags att simma tillbaka.
Följer linan mot segelbåten och simmar sedan långsamt tillbaka mot uppgångsplatsen.
Har det riktigt mysigt med dessa två dykare, lugnt, stilla och härligt.
Går upp och sr att vi har en liten bit kvar till stranden. Vi pratar, gaggar och prisar denna kväll, sikten och att det är skönt att dyka när alla har bra lampor som verkligen syns och lyser upp.

Traskar sedan tillbaka mot bilarna och jag känner mig synkroniserad med mig själv och världen ... *så avslappnat avspänd och mysigt trött"

Byter om vid bilarna och Sabina spurtar iväg hemmåt medan jag och JC ska göra ett ryck och åka tillbaka till snabbmatspalatset och frossa i kolestrol, fett och kolhydrater . De har stängt så vi ändrar oss och det får bli McDonky istället...jag är våldsamt hungrig så jag skulle kunna äta en spann med torrfoder så tom Donkens "Grilled Chicken Gourmet" känns som ett mästerverk av Gordon Ramsay.
Pratar om högt och lågt, bristen på långtradare att preja i Tyresö och mycket annat.

Sedan skiljs våra vägar och vi är helt överens om att detta var en kalas kväll, ett trevligt dyk och att vi bara måste göra om det igen .. eller hur JC?.

Temp i luften: 7gr
Luft: 100bar 2x7
Prylar: Std, robustlampan och en liten backup.

Tack:
Magnus på Stockholm dykservice. Du är verkligen snäll som ställer upp och fixar!
Sabina. Det här dyket var jätte trevligt och lycka till med ITT
JC, En bah mys! Du är en klippa under vattnet...