Namn: Lösen:

Dyk nr: 37, Husbygropen - Munsö/Stockholm


DYKARE :
PARKAMRAT :
A&M  
DATUM :
2008-04-26
MAXDJUP :
22,3 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
490 ggr

Skulle ut till Husbygropen tillsammans med A&M som skulle göra avrostningsdyk och ffa avrostningsdyk med torrdräkt. Väl framme så stannade vi vid en "djupa-delen" direkt vid parkeringsplanen. Bar ut alla prylar och började byta om. Måste erkänna att det kändes lite avigt att stå i underställ när det var XXgr varmt i luften och stekande sol. Men sånt vänjer man sig med ....innan det blir höst och kallt igen ;-)

Vi pratade inte igenom dyket i förväg utan de skulle avrosta sig och jag var mest bara glad att få hoppa i och bli blöt. Så vi började simma ut.
Den utlovade sikten på XXm lyste med sin frånvaro, känslan av att simma i mjölkigt-diskvatten är mer med sanningen överensstämmande.
Mäker att mina två buddisar inte riktigt tänker så mycket på det här med att sikten är dålig.
För det går fortare och fortare nedåt, M hade problem med att pytsa in luft i dräkten och A simmade lite före. Lade mig ganska nära M då jag inte gillar att simma i på rad utan gärna vill att man håller sig i bredd så man kan kommunicera. Tittar på datorn och ser att vi passerat 5,6,7,8,9,10m och att farten fortfarande var god och riktningen fortfarande efter bottnen rakt ned. *SHIT*
Pallnitar och börja göra "STANNA PÅ DETTA DJUP"-tecken. Men insåg att jag bara blev akterseglad då. Så jag följer efter.
15m "STANNA!!" men tåget går vidare nedåt, vid det här laget var den dåliga sikten riktigt ur usel och jag tänder lampan bara för att "synas" bättre även om det inte gör att jag ser ngt .
På 21,Xm stannar M och jag tittar på henne. Får inte riktigt kontakt och jag får ett "SNURRIG-I-BOLLEN"-tecken.
-Åååh!
Nu har A redan hunnit långt ut i dimman, så jag tar kompassriktningen och följer med M upp till ca 14m och gör tecken "STANNA-HÄR", simmar sedan efter A.
Hittar A som nu saknat oss och börjat simma tillbaka. Visar att nr 3 väntar och åt vilket håll vi ska simma. Går tillbaka och hittar ingen M.
Eftersom sikten är <1,5m så beslutar jag nu att då stannar jag med A, går upp och tittar efter bubblor.

Någonstans på vägen så har jag nu växlat från att avväga mig med dräkten till att gå tillbaka till att avväga med vingen (som jag gjorde tom jag kom ned till sthlm).
Vilket gör att jag nu korkar från 15m med en halvfull dräkt och en minst lika halvfull vinge. Hinner panikdumpa så att uppstigningen hejdas vid ca 3,5m djup.
Känner paniken inom mig och tanken "SKA INTE FÅ EN TRYCKARE TILL" ekar i hela min kropp. Panikdumpningen gjorde att jag nu sjunker ned igen med en rasande fart och det tar några turer med berg&dalbanan innan jag lugnat mig och återfått kontrollen.
A finns kvar på ca 5-7m djup och jag tittar nu på min dator.
Den har inte fått tokspel men den visar att den tycker att jag är en kamikaze-idiot.
Visar för A, jag stannar här och tar ett dekompressionsstopp i frittvatten på tot 12min.
Ligger hela tiden och tänker på M.
Var är hon? Ligger hon på bottnen? Har hon korkat, hon hade ju problem med dräkten och dessutom ovan torrdräktsdykare?, Vad gör jag om hon ligger på bottnen? Hur ? VARFÖR?
Tusen och åter tusen tankar virvlar runt som strumpor i en tvättmaskin, kommunicerar lite med A som lugnt och säkert går till ytan.
Går upp och när jag bryter ytan hör jag någon som hojtar och där på stranden står M och viftar. När vi kommer upp så förklarar hon att "fan vad det gick runt, såg gula fenor överallt". Hon hade tydligen tagit antibiotika och smärtstillande före dyket, ngt som inte var någon hit...ffa inte nere på >21m djup *suck*

Jag förklarar att de gärna får dyka mer om de vill men att jag avstår. Har ingen lust efter det här dyket ffa vill jag inte riskera ngt efter en sådan hysterisk profil som detta första dyket gav..

Äter lite korv och åker sedan hem.

Prylar: Standard
Luft: ???bar d7
Övrigt: Ett fruktansvärt dyk på sätt och vis. Men mitt livs mest lärorika.
MÅSTE PLANERA DYKEN!!!
Måste vara noga med hur man avväger sig om man håller på att lära sig ett annat sätt att avväga sig på iaf kan det bli katastrof ffa när man är nere på +20m.

Tack A och M för att jag fick följa med er ut, hoppas att jag det blir fler tillfällen!!!
Det var mycket som kunde gjorts annorlunda men det mesta handlar i slutändan om dykplanering och där är vi alla skyldiga.