Namn: Lösen:

Dyk nr: 211, Husbygropen, Munsö, Ekerö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Christer Silfverberg  
DATUM :
2008-05-04
MAXDJUP :
21,6 meter
DYKTID :
23 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
671 ggr

Ut till Husbygropen för första gången. Hade kommit överens med Christer om att mötas upp vid Drottningsholms slott eftersom jag inte varit där förut.

Åkte vid tio, kvart över åtta och var framme som avtalat klockan nio. Det visade sig att Henrik var med också. Vi gjorde processen kort på parkeringen vid slottet och for vidare med Christer i täten.

Väl framme vid gropen var vädret helt sublimt. Klarblå himmel, ingen vind och vattnet låg helt stilla. En vacker plats mitt ute i ingenting. Har ju hört mest dålig kritik över dykningen här men också Christers kommentarer om bra sikt och blåare vatten än Vagnis...

Vi böt om ganska fort för att göra ett dyk idag. Medan vi böt om kom det ytterligare två dykbilar som parkerade litet längre bort.

Det såg ut att vara god sikt invid stranden och vi kom överens om att Christer "solodykaren" (se tidigare logg från Harm...) skulle leda med Henrik och mig på släptåg. Sagt och gjort, ner gick vi och såg att sikten var ganska god, lite drygt sex meter. Christer drog iväg och Henrik och jag gjorde vad vi kunde för att haka på! Nu är han på gång igen, den gode Christer!!!

Nere under 15 meter blir sikten betydligt sämre och det blir allt svårare att se Christer. Ibland ser vi hans bubblor svagt, ibland ingenting. Henrik och jag håller ihop och försöker köra på medan vi går djupare. Vi når till slut botten på lite drygt 21 meter och nu är Christer borta. Jag tycker att det är ganska obehagligt med nu nästan noll i sikt. Vi simmar runt lite utan at återse expressloket Christer och efter en stund tecknar jag åt Henrik att jag inte ser något och att jag vill gå upp.

Då börjar uppstigningen, först helt OK sedan allt mer jojo-liknande. Jag tycker att det är allt mer obehagligt och tycker att det är riktigt hopplöst att gå upp snyggt idag, helt utan referens. Fasaen, jag borde haft korven med mig! Hade ju varit betydligt smartare och veva sig upp lugnt och fint i den...

Det blir den värsta dykprofilen jag haft, med för snabb uppstigning, etapptak och allt! Till slut lyckas jag/vi få till n tre minuter på ungefär 5 meters djup men inte innan vi varit och vänt grundare är 3 meter. Kändes inget bra alls faktiskt. Det blev ju inte bättre av att jag började dyket med 90 BAR och nu började närma mig 50 BAR (jag vet, med dubbelpaket är det fortfarande gott om luft och tid, men hjärnan registrerade inte det hela på samma sätt idag). Inte panik men väl lte ångetsladdat med denna jojo och dessa SLOW på dykdatorn.

Väl uppe vid ytan tittar vi runt efter Christer och efter en liten stund kommer han upp, en bra bit bort! Han hade "som vanligt" simmat på och sedan upptäckt att vi inte var med. Han hade sedan vänt om men simmat åt fel håll!!!

Jag hade fått nog och ytsimmade bort mot uppstigningsplatsen medan jag bannade mig för att inte ha haft korven med mig. Christer och Henrik som haft fulla flaskor med sig gick ner igen men höll sig utefter kanten.

Väl uppe på land hoppade jag ur grejorna och njör lite av solen. Kom då på (så dags det!) att det vi borde ha gjort var att gå ner till botten och följt botten upp sakta mot säkerhetsstopp. Det hade ju varit betydligt smartare. Vi visste att det var max 25 meter och att det sluttar neråt mot mitten. Då hade vi haft referens och det hade varit betydligt lugnare att stiga upp efter "kanten". Det måste jag komma ihåg.

Medan jag väntade på grabbarna så kom det förbi en tjej på häst. Först kom hon förbi i skritt och hälsade. Tänkte inte så mycket på det. Sedan när grabbarna precis kommit upp kom hon förbi igen, men nu i en helt annan fart! Det var den snabbaste galoppen jag sett!!! Hon bara klapprade förbi, fort som vinden. Såg rackarns häftigt ut, med henne i lättsits på en vindsnabb häst på gruset/sanden. Kul!

När grabbarna var uppe så startade min återfärd hem.

Vad har jag lärt mig idag?

1. Dyk inte på okända platser med bara 90 BAR. Visserligen räcker det, men det
ger mig obehag när det inte går enligt planen och jag inte har rejält med luft
i "förrådet".
2. Ta med korven när jag inte har koll på dykplatsen.
3. Stanna och tänk, stanna och tänk, stanna och tänk och välj sedan bästa
lösningen. Idag blev jag för stressad, vilket säkert bidrog till
"nollkoll-uppstigningen".

LUFT
Gen.djup: 12,1 m
Temp: +5C
Sikt: ca 6 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
90 BAR -> 50 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 18,9 l