Namn: Lösen:

Dyk nr: 42, Vindhem - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-05-16
MAXDJUP :
11,6 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
519 ggr

Fredag eftermiddag och arbetsveckan är slut (nästan iaf).

Jocke skulle komma till stan och hade annonserat på Laguns forum om sin ankomst. Tanken var att han skulle göra ett dyk på fredag och ett par tre- fyra på lördag på vårt lilla klubbvrak ”Röde”.
Efter ett antal påstötningar om att ”det skulle kanske vara trevligt med ett eftermiddagsdyk på fredag” så fick jag SMS-et.
”Äh! Va fan. Jag åker ju till stan för att dyka. Var & När?”
Det var startskottet, kulan är i rullning, moroten är planterad, dammluckorna är öppnade, startbilen hade fällt in grindarna och tärningen är kastad!
Efter en timme av sms-ande så bestämmer vi att vi ska träffas på Statoil på Alnön kl 14:27.
Med två minuters marginal störtar jag in med en fullastad Volvo 740 på macken.
Parkerar och aktiverar hökögon och röntgensyn för att försöka lista ut vem av dessa människor som skulle kunna vara Jocke.
Kl 14:27 kommer en Hyundai med ett stort ”Gasflaskor aktas för brand” –märke på bakluckan. Aha sa Sherluck Holmes.

Efter en sedvanlig presentation av modellen
-Är det du?
-Ja och du?
-Ja jag är jag!

Så bestämmer vi att vi åker till Vindhem.
Det är inte den mest exklusiva dykplatsen, men en ganska bekväm dykplats för ett ”snabbdopp”. (om det nu existerar sånna).
Packar ur och pratar lite om ditt och datt, kittar på och ger oss av.
Jocke undrar lite försynt
”Ska du inte fästa grenremmen?”
Jag märker att jag även glömt att spänna åt midjeremmen på remstället. Så jag svarar ”Det verkar inte vara det enda jag glömt *hehe*”
Går mot klippkanten och Jocke säger ”Eftersom du bjuder ut mig får du planera dyket så följer jag med”.
Pulsen bryter genom ljudvallen och hjärnan säger ”TILT!”
Efter en sekund av funderande kommer jag fram till en dykplan.
”Vi hoppar i, simmar ned till 10m linjen, viker av och simmar mot udden i öster, vänder åter grundare”
Inte så genomtänkt och inte så detaljerad men…det är iaf en plan :-D

Vi hoppar i och dyker ned efter ett tillbörligt ’O’k tecken.
Väl nere vid bottnen så tänker jag på vad mr Andersson (den andre alltså) är säker i vattnet, bara finns där bredvid utan en rörelse trots att vi knappt hunnit stanna till nere strax ovanför bottnen.
Men med 4XXst dyk så är det kanske inte så konstigt,
Simmar ned mot bojstenen men håller fel kurs för nära klippan och simmar rakt in i den, tappar orienteringen och simmar runt klippan och simmar sedan 180gr åt fel håll.
Vi simmar nu alltså västerut ovanför droppet istället.
Jag inser vad jag gjort och tittar på Jocke som lugnt följer efter, tänker att det kanske inte är hela världen om vi ändrar ”lite” på dykplanen.
Men känner mig osäker och lite offside när vi simmar där längst droppet.

Avväger med dräkten och det känns ganska bra, börjar få till det. Även om jag fladdrar en aning så känns det ganska bra.
Simmar nere utanför droppet och tittar på lite av varje, porslin, flaskor, simpor, spigg och hittar en tånglake som ligger där och vilar på bottnen.
Följer droppet tills att det tar slut och övergår till en ”sandslänt”. Nu vet jag ganska väl var vi är. Vi har simmat runt udden och är nu på väg mot fritidshusen väster om udden. Fortsätter vi hitåt så kommer vi till småbåtshamnen (men det är en bit).
Jocke tar över dyket och visar att ”nu vänder vi”.
VI går tillbaka på 6m djup, Jocke ser en liten liten Lake som han lyser på. Han väljer att simma över slänten och ut förbi droppet.
Jag stressar upp mig lite eftersom jag nu hamnat lite ”bakom honom”.
Så jag simmar ikapp och visar att jag önskar att vi går ”upp ovanför droppet och väljer en nordligare kurs på tillbakavägen”.
Jocke okejar men vi hamnar inte riktigt ovanför innanför droppet. Så det blir lite jojande för mig innan upp och ned när jag försöker hålla mig nära Jocke men ändå markera den kurs som jag önskar att vi ska ta. Inget märkvärdigt, det var en dålig dykplan som jag bröt redan efter 25m simmande, vi har inte dykt med varandra tidigare osv.

Jocke frågar om det är ok när vi vänder av mot norr efter 6m kurvan. Jag svarar direkt och ser sedan att datorn markerar 3min stopp.
Så jag simmar långsamt tills att datorn är nöjd. Jag känner mig lite lost nu för jag känner igen riktigt igen mig.
Tror först att vi är på östsidan av den lilla ön utanför ihoppet. Men tänker att det är lugnt. Det är 4m djupt, solen skiner, det är fullt med små små yngel (Gräs –någonting) och vågorna vaggar skönt. Avvägningen känns ganska bra även om det är grunt.

Vi ligger där länge och tittar på djuren, skorv, småyngel och annat. Bara mysigt.
Datorn har för länge sedan både larmat för att dyket överstiger mina max 40min som jag ställde in i vintras och slutat logga för att dykdjupet inte räknas som dyk längre.. utan snarare som fuktiga strumpor eller vattenpöl.

Vi går sedan upp och pratar om dyket.
Jag säger att jag är medveten om brottet mot dykprofilen och ber lite lamt om ursäkt för det.
Jocke berättar om vad vi sett och att det var ett mysigt dyk. Att det inte behöver finnas mer att se bara för att man går djupt. Drygt 11m kan räcka med råge, beroende på vad man är ute efter.
Jag var stressad före dyket för att jag ville visa på Gulddubloner, revhaj, sänkta ubåtar och det omtalade bärnstensrummet men… det blev bra iaf :-D

Luft: 100bar *asg* (Jag vet inte vad som är fel..min manometer tycker att 100bar är en bra siffra)
Prylar: Standard.

Tack Jocke för ett übermüsigt dyk, inte utan att man nådde nerdvana när solen spelade genom ytvattnet när vi låg där på 2-4 m djup.
Måste få med Rawbert och Rawmine på ”mysdyk”.

Parkamraters loggar:
Joakim Andersson - Vindhem, Alnön, Sundsvall