Namn: Lösen:

Dyk nr: 43, Fläsian - Bredsand/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-05-22
MAXDJUP :
9,1 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
699 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Världens djupaste ytsimm eller skorv, domkraft och yrväder.

Hade en sanktionerad dykkväll och utifrån förra torsdagens erfarenheter att man inte ska gå in i forumet och lägga upp flera trådar i förhoppning om att få dyka upprepadedyk. Andreas var sugen på att dyka och det lät lovande, Robert var inte helt ovillig men hade ett *hrrmph* styrelsemöte med Lagun vid halv sju. Så han ville åka ut redan kl fyra. YES!!
Det verkar som om min plan skulle gå i lås... upprepade dyk, orsaken till att samlingen av prylar utökades med "Blackie" :-D

Hade varit borta från jobbet i privata ärenden till ca kl 14 och om vi skulle träffas kl 16 så var det "bara" att åka iväg tvärs igenom stan för att hämta reggar, blindplugg, ett extra förstasteg osv. Det ni alla 08-or det går faktiskt att göra sånt på två timmar och hinna köpa middag och äta den medan man sitter och slappar i solskenet tillsammans med en Illustrerad Vetenskap.. *hehe*
Börjar med att fixa förstasteget inne på kontoret. Orsaken var att jag INTE ville dyka med dubbelpaket utan att ha pluggat båda uttagen.. OM något skulle hända så vill jag inte skapa århundradets Jacuzzi. Blindpluggen tog jag på vägen ut till Christine på Sundsvall Sea Adventures där jag fixar reggarna. Får låna en Scubapro reg, tanken var nog att jag skulle tagit med mig en uppsättning Dacor eller Mares men det slutade med Scubapro. Nåja, inget som jag inte dykt med förrut och det är ju fantastiskt snällt att låna ut den "bara så där". Åker sedan tillbaka till stan och funderar på om jag ska åka till jobbet eller om ... Nä jag åker på Statoil köper en massa vatten, bananer, sallad, bröd och en chokladkaka.
Då lunchen var ganska "sparsam" idag så var det lika bra att försöka ladda ordentligt.
Vatten hade jag laddat hela dagen, något som började bli allt för övertydligt när jag sitter där på parkeringen utanför Rawbert och Rawmine -s jobb.. *ojojojojoj*.
Nu är det ju faktiskt bara A-lagare som markerar reviret i denna del av stan så vad göra.?!?! Har sån tur så precis före de grafiska bilderna av niagarafallet skulle brännas in i mina hornhinnor så hör jag hur låsen i Roberts bil "klickar" till.
Ser mig runt och ser två sportiga herrar komma spurtande till den svarta Saaben.
Inte utan att grabbarna Grus tittar lite fundersamt på den röda 740-n med den sallads mumsande silverhanen. Vi byter några meningar med varandra och beslutar att R&R ska åka och fixa gummikläder åt Ramin medan jag åker och rekar lite var vi kan hoppa i.
Jag har varit där tidigare och snorklat och funderar på om vi ska åka till Fläsian eller om vi ska åka ned Tallvägen i Bredsand och hoppa i vid badplatsen där. Får för mig att det är otroligt långgrunt och lite tråkigt på Fläsian och hoppas på Bredsand.
Tyvärr så har man satt upp en massa otrevliga skyltar om "PRIVAT MARK", "AKTA DIG HUNDEN ÄR FOLKILSKEN", "DIN MORSA JOBBAR INTE HÄR" osv.
Går runt i området nere vid vattnet bland gamla bilar, hundburar och skrot. Hoppas på att någon ska vara hemma så att jag kan fråga om vi får ställa våra bilar på parkeringen medan vi dyker. Tyvärr finns det inte en levande själ där, så jag sätter mig i fordonet och vinglar iväg till Fläsian där finns det iaf en vettig parkering utan att man ska behöva bära grejorna 300m.
Väl på plats kör jag bort till parkeringen där en kille sitter i en liten Mazda och ... ja jag vet inte vad. Jag går ned till vattnet och tittar, stigen från parkeringen är ganska brant men inte så att man riskerar liv och lem när man skuttar ned mot vattenbrynet.

En av tankarna med detta dyk är att jag ska få prova min Agir Niord vinge, äntligen en vinge som inte kräver att man står lodrätt för att tömma den. Nog för att Classic-vingen är stabil som en flytbrygga och man troligtvis skulle kunna använda den som RIB om man bara hade en lämplig motor. Men efter att ha provmonterat Agir vingen på dubbelsjuorna så är jag övertygad om hur mycket förstor Classicvingen är.
R&R anländer och vi gaggar lite, monterar allt och kan inte fästa inflatorslangen.
-Vad är det för fel?
Anslutningen är 2/10mm för liten!!!
-Finns det olika ?! *SHIT*
Provar en annan men den passar lika illa som en fyrkantig kub i ett runt hål.
Ger upp och sätter fast Diveritevingen istället *suck*
Vi plockar på oss alla prylar och jag tar med Andreas korv, Enterprisekorven med kran och en liten 3dl 200bars-flaska.. COOL! :-D Ringer till Andreas för att ge honom tips om var han hittar oss när han väl kommer. Klämmer fast mobilen i mitt dykhandsfree dvs i huvan.

Vi stapplar ned mot vattnet och väl nere vid stranden så kliver jag snett, vrider höften och sätter ned knäet i sanden.. *aj, aj, dubbel aj!* Både höft och knä samtidigt..
Reser mig och går till killarna som står nere vid vattenbrynet och justerar sina masker.
Jag följer efter och allt känns kalas, vi börjar sedan gå, gå, gå, gå .. när vattnet är 1m djupt lägger jag och Robert oss för att ta på fenorna, Ramin kommer lite efter så jag blåser upp vingen (59lbs flytbrygga) och lägger mig och njuter av dyningarna. *AAAAAH!!* :-D
Robert ligger och njuter bredvid och Ramin stövlar ut och lägger sig i vattnet, dags för lite action mao.

Med kompassen inställd på den norra spetsen på udden som vi har till höger om oss och en dykplan som lyder, vi simmar och se vad som finns här, vi har kompassriktningen och det här är tänkt att bli ett ut och vänd när vi tycker det verkar lämpligt -dyk.

Vi ger varandra den efterlängtade tummen ned och lägger oss i vågsvallet.
Jag går ned till ca 2dm från botten och blir märkbart irriterad på att jag plötsligt blivit förärad med en octopus som måste stoppas undan på något bra, lättillgängligt sätt, och en manometer och djupmätar-konsoll på longhose. Jag virar upp, och drar den igenom webbingen och runt dräktslangen innan den till slut får en hanterbar längd. Kan ju för 17-gubbar inte släpa prylar i marken som en plog bakom en jordbrukstraktor.
Tittar mig omkring för att se var grabbarna tagit vägen och jag ser dem inte... jo förresten ...något bubblar vid spetsen av min i silt dolda fena.. Det var Robert, jag okejar honom för att se att han är med, det är han.
- Swoschdt!
Ramin dyker upp som Michael Schumacher okejar och försvinner igen och kommer tillbaka och.... *nåja*
Jag simmar efter kompassen för det finns inte mycket att titta på ..ja bortsett från en civilisation av skorv som det kryllar av som myror i en urskog. Men i övrigt så är det tom sällsynt med stenar att titta på .. 'suck*
Vi simmar i drygt 10-12 minuter där något dyker upp.
En kran för en matarledning, kanonlavett, domkraft...ja vi spekulerade hejvilt efter dyket.. det enda vi vet är kompasskursen och att det är ett långt, tråkigt, djupt ytsimm för att ta sig dit ;-)
Men vi har iaf tagit oss ned till ca 3,5.4m djup när vi hittar "prylen" och det är ju faktiskt lite skönt... för nu startar iaf datorn så att jag kan logga detta som ett dyk. *hehe*
Efter uppståndelsen med vårt USO (Unidentified Submerged Object), beger vi oss vidare,väljer nu att vika av något och simma och navigera efter de tydliga sandryggarna på bottnen, bara för att hitta lite mer djup lite snabbare.
Eftersom jag ligger lite före de andra så tittar jag på dem och vispar till lite när jag vänder 45gr (ca.) Känner hur det rycker i fenorna som om jag hade ett par hungriga/nyfikna sälar på besök. Tydligen så irriterade min manöver mina buddisar eftersom jag vispade till dem med fenspetsarna.. *oops sorry!*
Jag och Robert hade för längesedan tänt våra lampor, Robert signalerade att jag skulle ge min backup till Ramin så att han också hade något, och så att det skulle bli lättare att se honom. Robert 16ah jätte-Robustlampa lös förträffligt bra faktiskt bättre än min Hirc+ hur det nu går till *grrr*
Tyvärr så var batteritiden lite begränsad (Robert hade inte hunnit ladda den *hehe*).
Så när det börjar mörkna när vi passerar 5-6m djup så började Roberts ljuskägla gulna betänkligt, efter en stund så stänger Robert den då den bara ger ifrån sig lite Amsterdam-Redlight district mysbelysning.
Vi fortsätter iaf att simma.

Jag ligger nära Robert, typ på en armlängds avstånd och kommer på en sak som Biggles berättade i Stockholm. "Hovra och ta djupa andetag så kommer förändringen i flytkraft att driva dig framåt." Jag provar det och det känns fantastiskt avslappnande bara att ligga och andas så sköter naturlagarna resten *mmmm*
Vi anländer tillslut på det respektingivande maxdjupet 9,1m. Jag och Robert tittar på varandra och känner att det trots allt har gått 25min och vi har inte utrustning för att fortsätta simma i mörkret då varken Robert eller Ramin har lampor. Vi dividerar lite och är ganska överens om att det "känns bra nu".
Ramin har simmat i åttor runt oss och stannar plötsligt till framför oss ..
Jag kan inte med ord återge vad vi egentligen såg, men jag tror att stödorden skulle kunna vara "ivrig iranier", "simma framåt, backa med händerna", "teckenspråk", "Knasen efter en duvning med Schassen". Siltmolnet som tornar upp sig var verkligen imponerande, man har nog inte skådat liknande sedan "Horsfjärden" i början på åttiotalet.
Vi ger oss av mot grundare iaf. Och när vi kommer upp på 5,5m så tecknar jag och Robert till varandra att det är dags att skjuta Andreas delux korv.
Plockar fram den och fäster linrullen i den, vrider på kranen försiktigt ett par gånger och *poff* är den borta. Det enda som märks är att linrullen matar lina som besatt.
En riktigt bra och smidig grej det där du!!! Jag skulle inte låna ut den till mig om jag var du Andreas ;-)

Vi tittar på varandra och plötsligt går Ramin upp längst linan. *eeh* ok?! :-S
En liten stund senare kommer koven ned. Aha han tänkte ta och hämta in den, och jag som tänkte simma tillbaka och hänga i linrullen ...
Vi pekar och markerar kontrakursen och börjar simma tillbaka igen.
I sakta mak går vi upp allt grundare. Eftersom jag nu kör med tom vinge och bara avväger mig med dräkten så får jag stifta bekantskap med en ny upplevelse.
- Luftvandring i häcken!!
Jag blir altså lätt och luften samlar sig i häcken så jag börjar flyta upp i form av ett stort "A". *hehe*
Dumpar lite gas men känslan kommer tillbaka.. Kan vara ett "METANOX" överskott som gav sig till känna. *hehe*
Simmet tillbaka är ungefär lika långt och tråkigt som när vi simmade ut. Bokstavligen det enda som fanns att titta på var 10000tals skorvar.. VM i gråsugga!
Bryter tillslut ytan och inser att vi fortfarande är minst 50-75m från stranden.
Ser Ramin som har spurtat iväg som om han åkte sökdrake bakom en daycruiser, han är nästan inne vid stranden. Jag och Robert garvar och gaggar åt dyket.
Lite närmare stranden så lossnar mitt viktbälte (hade lite problem när jag tog på det *suck*) Så Robert tittar förundrat på mig där jag ligger och stönar och stånkar för att plocka loss det helt ..fast utan att tappa det där jag ligger på vattenytan.
Uppe vid stranden står en herre i dykunderställ och väntar, det är Andreas som har kommit för att få sig ett lite kvällsdyk.
Traskar upp och berättar om vad som väntar mr Andreas på denna plats.

När vi står där och grabbarna byter om så tar jag och riggar med "Kicki" inför dyk två.
För att inte riskera ett enterprisebubbel under dyket så lånar jag ett förstasteg av Andreas på vilket som jag drar fast ett andrasteg. Vilken skillnad det är på Scubapro MK2 och Aqualung Legend ACS. *mmm* Nästan som "Bettan och Lotta".

Under riggningen så hittar jag en övningskörnings-skylt i bagaget på morsans 740 som jag lite diskret sätter fast på Ramins dubbelpaket. Tecknar till Robert att ta fram telefonen medan jag börjar plocka med Ramins visselpipa som sitter i höger D-ring, försöker få den att ljuda genom att trycka den mot hans exstream och purga järnet.
Det går inte så bra så Ramin tar över övningen och lyckas riktigt bra medan Robert fotograferar honom.. bakifrån *hehe*

Jag knycker tillbaka övningskörningsskylten och Andreas börjar göra sig iordning för "tagning 2".
Tar fram en medhavd påse med ciabata, vatten och bananer.
Ingen trerätters gourmet måltid... men sämre dykfika har jag haft.

>>Resten kommer i nästa logg: Skorv, skorv, skorv och sand del 2<<

Luft: 120bar 2x7
Prylar: Standard, ingen Agir vinge tyvärr, Scubapro MK2 med R380 reg och en Mares Mission konsoll med låååång slang, Robus lampa.

Övrigt: Synd att vi inte kunde dyka i Bredsand istället, tror mer på den platsen faktiskt. Långa grunda dyk är bra för avvägningen.
Robert: Det är alltid trevligt att dyka med dig... långa, avslappnade dyk.
Ramin: Kul att du följde med, du livade verkligen upp dyket som i övrigt var lite långtråkigt. :-D