Namn: Lösen:

Dyk nr: 45, Piren - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-05-28
MAXDJUP :
11,6 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
473 ggr

Morgondopp, enhörning, spigg och två ”heavy silters”.

Efter ett par tidigare misslyckade försök så var det nu dags för ett morgon dopp med ECMD.
Platsen bestämd till Piren, min enhörning … :-(
Ställer väckaren på halv sex och rycker upp barnen ur sängarna 3/10sekunder efter att väckaren hade börjat med sitt odrägliga
”a ONE, a TWO, a ONE, TWO, THREE, FOUR , du doo doo du da doo doo duuuuuu” (jag hatar den, ffa när Benjamin sjunger den sången efter att fått höra den ett antal mornar när pappa inte vill vakna på morgonen. Plockar ihop barnen, prylar, frukost och lite fika till Marielles utflykt. Spurtar iväg och lämnar dem innan det är dags att åka tvärs igenom riktnr området till Alnön där vi ska träffas. Lånar en Scubapro reg hos Sundsvall Sea Adventures, det känns inte rätt att provdyka Lisa utan att ha västslang och sekundärt andrasteg. Åker sedan till ”Valle-viken”.
SMS-ar Robert att jag är på G. Stress stress stress :-S.
När jag svänger in på den ligga grusvägen så ser jag att Robert står nere vid ”restaurang Piren” och har redan börjat att byta om. Jag drar ned över grusplanen som en bortsprungen Waldegård. Bromsar in och dammolnet drar in över oss. Hoppar ur och vi gaggar lite som vanligt, senaste dyket, hänt sedan sist, dykningensdag på Vindhem förra helgen osv.
Skruvar dit dräktslangen på skolreggarna och plockar fram alla pryttlar ur bagaget.
Berättar för Robert att jag var på IKEA för att fru och barn så gärna ville (själv var jag mest frustrerad över att jag inte fick åka ut på dykningensdag).
Väl på IKEA så var jag nog lite offside för jag kommer hem med, 20/35w12v G4 reserv halogenlampor till canistern, ett förstahjälpen kit (till dyklådan), en stor handduk (till dyklådan) och något mer…*hehe*
Iaf så byter vi om och jag blir lite imponerad av delar av Roberts kit, han har börjat köra med backupdator, 16ah canisterlampa (det där saffransgula märket), samt en smidig SMB-påse, ser mycket smidig ut :-D
Medan jag håller på och trixar med julgranen bakom nacken, handskarna osv så tar Robert och går ned till vattnet för att kyla av sig. Det börjar bli ordentligt varm nu, när man byter om! Kan det inte bli höst snart? ;-)
Jag skubbar efter och trycker fast silikongluggen i ansiktet och jag lägger mig ned för att dra på ankfötterna. Lägger mig bakåt och njuter lite av känslan att bara ligga och flyta. Börjar ytsimma mot ..eller snarare på Robert som just är klar med sina Mares paddlar.
Dykplanen för dagen är: Ut, simmar söderut mot piren, tittar, simma tillbaka.
Det är lite mörkt för solen har inte hunnit gå upp förbi trädtopparna ännu. Vi ger tummen och tömmer vingarna. ”BUBBEL”

Väl nere ser jag att sikten är ganska halv dålig, så jag tänder lampan ganska snart. Robert gör det samma.
Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på att han har ett vitare och klarare sken i sin än jag har i min …
Simmar i väg och vi tar det ordentligt lugnt. Bara lite mysbubbel.
Det finns lite skrot att titta på men i övrigt är det ganska dött idag. Simmar runt och försöker ta det lugnt och bara ”sväva”.
Hittar lite stockar och bråte som vi inspekterar, kommer på att öva på ”Spiggsmygning". Alltså simma långsamt och ta ett djupt andetag och låta flytkraftförändringen dra sig framåt långsamt långsamt..till att man till slut är så nära spiggen att den tar vid glaset på masken.
Ja i brist på bra idéer så var detta en stunds underhållning iaf :-D
Jag börjar nu bli lite trött på att ha långa slangar till manometer, octopus osv som inte går att stuva undan på något bra sätt. Tar och virar manometern runt mig och in runt webbingen så att den bara sticker ut lite grann. Octopusen tar jag i höger hand och fortsätter att simma så. Skämtar med Robert och drar octopusen som en korsning mellan Clintan och DIR. -Kwazam, so what do you say punk? Are you out of air or not PUNK?!

Till slut hittar vi en påle som står där ensam.. inte direkt pålverket vid piren men dock en påle. Vi går upp lite över en "slänt" och ned på andra sidan. Hittar här ännu mer stockar och pålar ...nåja rester av pålar.
Vänder sedan åter när det gått drygt 20minuter. Hittar fronten av en folkabubbla, och tittar man där motorn satt så finns det där en gädda.. *aah ett liv :-D*
Simmar ned till gäddan och retas lite med den innan vi simmar runt det lilla vraket och lägger oss nere vid höger framskärm. Jag pekar åt Robert och erbjuder honom att penetrera det lilla vraket. Han sträcker sig in under hjulhuset och vänder åter. Vi har ju inte utbildning så vi ska inte penetrera vrak..*hehe*.
Simmar vidare upp längst tillbaka mot uppstigningsplatsen och hittar här en abborre enligt Robert, jag tycker att den var fläckig så jag säger att det var en liten liten gädda.
Robert ger tecken för 3/3 (enl både hans och min dator).
Stannar på 5.5m och Robert ger tecken att jag ska ta fram något.
Aaah, han vill skjuta korv tänker jag och ser att Gonzo sitter där på samma D-ring. Lusten att ge honom Gonzo är nästan omöjlig att stå emot. Men jag tar och knäpper loss hans linrulle. Han sträcker sig efter SMBn som sitter där i sin påse, men tydligen så hamnar den lite för långt bak för att det ska vara enkelt att nå den. Så jag rycker ut den åt honom. Efter en stunds micklande går snöret på SMB-n sönder så jag drar fram ECMD-korven istället.
Snart sticker den iväg mot ytan och Robert hänger i linrullen.
Vi har under den här tiden lyckats silta upp ganska ordentligt så jag utnämner oss båda till Heavy-Silters efter dyket. ;-)
Vårt säkerhetsstopp är slut sedan länge och vi väljer att simma tillbaka mot land. Sakta sakta går vi kontrollerat grundare. Ligger och tittar på hur vattnets rörelser får sjögräset att bölja fram och tillbaka. Samtidigt som solen går upp över trädtopparna och det blir varmt och ljust i vattnet.
Aaaah vad härligt det känns varmare bara för att solen lyser lite på oss, och rörelserna i vattnet... jag inträder i nerdvana och ligger och bara njuter. Tills att Robert knackar mig på axeln och visar att vi ska gå upp..
Tittar på datorn och inser att jag har legat i flera minuter och bara myst, på 0,7m djup.
Mmm, trevligt var det iaf. Spurtar tillbaka och byter om, vi har trots allt hunnit med ett ganska långt dyk utan att klockan är mer än kvart i nio. :-D
Tyvärr så verkar det som om Piren tog ut sin rätt iaf, för när Robert tar fram sin Classe-lampa så är den helt dränkt. Den lyser bra men är vattenfylld.. *shit happens*.

Luft: 110bar.
Prylar: Scubapro reggar, övrigt standard.

Övrigt:
Tack Robert, detta var fint som en natt på stadshotellet vettu!
(Tja, inte med dig ...men...eeh.. det var ett bra dyk menar jag)
Gonzo, inget dyk är komplett utan en maskot ;-)