Namn: Lösen:

Dyk nr: 46, Vindhem - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-05-29
MAXDJUP :
14,4 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
565 ggr

Städa, fixa mat, tre tjejer och en pressening.

Åkte hem lite tidigare för att gå på ett möte med sonens dagis.
Sitter i 740n och svettas som en nysprungen travhäst och tänker på om man skulle försöka ta sig ut ikväll.

Inser svårigheterna då jag inte har någon komplett reg, kan ju inte kasta mig i med två st deco-reggar.. Blir lite klurigt att kolla manometern bla…
Så jag lägger allt på hyllan och tittar lite snabbt i postlådan på väg till dagis. Där ligger ett kärleksbrev från posten.
Ditt paket finns att hämta ut hos postens ombud ef kl 16:00 den 29/5..
-GAAAAH, damerna är hemma YEEEESS!
Hjärnan löper amok och försöker pussla ihop kvällen.
Om jag bara, åker och hämtar paketet och lamporna till vegalampan på el-firman och hämtar barnen, åker hem och lagar ….
makaroner och korv går snabbt.. och …nä jag gör risgrynsgröt, det tar 9min i mikron och sedan bara…..
Kvällen är planerad så jag ringer till Robert och frågar när, var och hur de ska dyka. De ska till Vindhem och söka/bärga en pressening.
-YES!.
Sitter på mötet med dagis och halvsover, är ganska trött och hungrig som en varg….ååh vad jag är hungrig.
På väg ut från dagis så säger jag åt frugan, den lilla plommongurkan att hon får ta och hem sonen så hämtar jag dottern på fritids.
Åker vägen via posten och elaffären. Elaffären frågar lite försynt vad jag ska med 6v 35w G4 halogenlampor till.
Så jag springer ut och hämtar vegan.. *hehe* Vi pratar dykning en stund och sedan går jag ut efter canistern när hon undrar varför jag kallar vegan för en reservlampa.
Pratar ännu mer dykning innan det är dags att skynda sig iväg mot fritids.
Hämtar dottern och åker hem i en rasande fart, packar dykprylarna, gör middag, skickar ett mail och …
”- DU HAR FAKTISKT LOVAT ATT STÄDA BARNENS RUM!”
Jag känner hur orden skär igenom mig som isandekall laser… rakt igenom både kropp och själ.
- Men?!
- Hrrrpmph, du HAR fakiskt!
- Men,,,,öööh?
- DU HAR FAKTISKT

Tänker och säger några lätt barnförbjudna saker innan jag plockar ihop städprylarna och genomför operation katastrofsanering på ca 30min.
Har fortfarande inte ätit själv men är nu klar att åka, ringer till Robert och meddelar att jag kommer …”bör vara där ca halv”
- Halv vadå? Får jag till svar sjutton vad konkret man måste vara mot den där killen, undra om det är efter ännu förra veckans dyk då jag skulle vara där ”halv” och vi hoppade i ca 1,5h efter ”halv”..*hehe*
Kastar mig ut i bilen som vägrar starta, börjar nästan tro att alla dessa ”små saker” tillsammans bildar ett ”omen”.
Åker till macken och tankar henne…..är ganska säker på att hon gick på bensinångor till macken. Spurtar in och plockar åt mig en ”middag” för nu är jag hungrig så jag skulle kunna äta djupfryst blodpudding som den är.
En burgare, en korv, läsk, vatten, lite annat tjafs och rusar ut till bilen.
Är snart ute på e14 och när maten har sköljts ned med en imponerande mängd vätska så tar jag och släpper på gasen en aning. Känner att det är när jag blir så här ”överladdad” som det brukar hända konstiga saker.. och konstiga beslut tas.
På radion spelar de Sven Ingvars ”Sommar och sol” (http://www.youtube.com/watch?v=8IXjE4a5Tj4 ) och jag känner mig genast lite lugnare och gladare.
Rullar vidare och när jag närmar mig Alnöbron så ringer jag Robert och meddelar att jag inte är så långt borta.
Tydligen har inte alla kommit ännu så det var ingen fara. Varvar ned ännu lite till och passar på att ….. *GAAAAH, En söndagsbilist i en Citroen C4 som kör 50km/h på 70-väg.. IDIOT!*
Ja lugnet var bräckligt, ligger och trycker som ett rovdjur bakom den lilla fransosen men lyckas aldrig köra om honom *grrr’

Kommer fram till Vindhem och börjar plocka ur bilen kl 18:30 *pip* Är inte det att hålla tiden så vet jag inte vad *hehe*
Riggar Lisa på slingflaskan som jag har med ”för skojskull” och sätter dräktslangen på ”Bettan”, flyttar över vingen till ”Kicki” och kör undan bilen.
Bär fram prylarna till gänget som står där vid vindskyddet och snackar.
Tydligen så har de pratat ihop en plan för kvällen, jag koncentrerar mig på att byta om så redan här lägger jag över ansvaret på min buddy…och tänker att jag uppdaterar mig lite innan vi hoppar i.. eller dyker ned…*hmm*
Vrider på luften och känner mig som hemma, sucken när luften slås på, flåset när man tar det första andetaget och den milda spritsmaken från frysskydden.
Ger vegalampan till Ramin (vet tyvärr inte statusen på batterierna…) Hoppar runt och uttalar medeltida besvärjelser över mig själv för att jag nu står fullt påkittad och har glömt dator och kompass på passagerarstolen i bilen… men jag vill verkligen inte gå till bilen nu.. så jag får låna en av Roberts datorer *taxkaruha!*
En efter en hoppar folk i sjön för att svalka sig. Jag och Robert är väl ungefär ”sist” när jag tillslut har krängt på mig alla prylar och börjat knata ned mot droppet.
Robert och Ramin hoppar i och jag kränger på mig fenorna som på något konstigt sätt passar skit illa om man vrider dem 90gr fel.. Känner mig lite osäker på om jag vill göra ett gigantstride med slingflaskan så jag räcker den till Robert och tar sedan ett stort kliv ned i plurret.
Första tanken är att det känns kallare än jag förväntat mig. Bubblar upp och okejar mina polare, tar slingflaskan och hakar fast den i d-ringen vid väster höft.
Vi ger tummen och dyker ned.. känner obalans och att det inte fungerar så bra att ha den där nere.. så jag flyttar den upp till d-ringen vid vänster bröst.
Det verkar som att alla är med och att det känns bra, jag hamnar strax ovanför Ramin och tar försiktigt och tar tag i hans tankband och åker snålskjuts en stund.. Tydligen märker han det iaf för han formligen gräver sig fram med både händer och fenor i bottnen *hehe*
PEAK PERFORMANCE SILTER = RAMIN! ;-)
Jag släpper och lägger mig bredvid Robert och vi simmar ned mot 7m.-stenen.
Inser nu att jag nog glömde att uppdatera mig iaf, så jag simmar ännu tightare mot Robert, men det känns som ett upplopp där nere. Fenor, lampor, och dykare i en bouliabaise de scuba.
Känner att det är stressande när det är så många dykare på samma plats som simmar om varandra kors och tvärs.
Plötsligt ligger Micke mellan oss, sedan kommer Eva och simma 90gr mot oss… tappar Robert några sekunder innan jag ser att han ligger lite ovan mig.
Jag och Robert simmar längst 9-13m kurvan (ja det blev en lite flytande djupkurva…se bifogad timmersvans-profil). De andra dykarna försvinner och vi befinner oss plötsligt helt själva.
Ser konservburkar, glasflaskor, plastkassar med grus (varför?) och lite annat, men mest är det sand, dy och stenar.
Simmar ganska länge, det känns ok men lite kallt i vattnet. Robert stannar och skriver på sin slate ”VI HAR GÅTT FÖR DJUPT”, så vi vänder och simmar tillbaka lite grundare.
Söker av bottnen och hör några tydliga smällar i vattnet, funderar lite på var de kommer ifrån.
Hittar en simpa som vi hälsar lite på innan vi fortsätter söka efter presseningen. Robert tecknar att han fryser och att han vill gå tillbaka ngt som jag inte har något emot.
På ca 6m tar vi ett stopp och jag plockar fram ECMD-korven, och pysslar lite innan den sedan sticker mot ytan.
Måste säga att det var en mycket lyckad uppskjutning.. bortsett från att linan inte var spänd så att den kom ned igen.
Jag tar och byter reg till Lisa som sitter på slingflaskan. Och hon känns ganska lik sina syskon faktiskt…
Ligger på säkerhetsstoppet och känner att vattnet är bra mycket varmare här än nere på djupet.
Vårkänslorna börjar bubbla i mig (förhoppningsvis inte kvävebubblor då). Och jag brister ut i en falsettversion av ”O Sole Mio” .
Robert tittar lite förskräckt på mig medan jag ligger där och gapar för full hals. Enda egentliga problemet med att sjunga medan man dyker är att man får väldigt mycket vatten i masken.
Vi simmar till uppgångsplatsen och börjar halka uppför de algbeväxta klipporna.
Väl upp ropar Micke något till mig att risken för dykarsjuka ökar vid om man bär tungt/ anstränger sig direkt efter dyket. Som tur är så har jag en massa neopren i öronen så jag har bara. ”Mummel mummel mummel mummel”.
Vi byter iaf om och Eva frågar oss om vi testar saker och prylar var enda dyk eller?!?!
Nog känns det så nog… idag blev det iaf godkänt för både Bettan, Lotta och Lisa.

Luft: 175bar d7+ 7L sling
Prylar: Standard, fast nu ett dyk med alla damerna på samma gång :-D ,slingflaska.

Övrigt:
Trevligt dyk mr Mohray! Lite jojo och mycket luft gick åt men jag tror att vi iaf vände innan vi kom in på Finskt territorialvatten.
Eva, Micke, Hans, Ramin, Gonzo… kul projekt, synd att inte presseningen ville följa med, men det här betyder att vi har fler ”sök&bärgningsdyk” framför oss :-D