Namn: Lösen:

Dyk nr: 217, Svartfotsvraket, Djuröbron, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lisa Björklund  
DATUM :
2008-06-01
MAXDJUP :
14,6 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
446 ggr

Efter litet jäsande och ca en timmes ytintervall bestämde vi oss för att förbereda det andra dyket.

Lisa bytte flaska och vi hoppade åter i våra dykgrejor. Medan vi höll på kom de andra båda dykarna upp och sa "nu har vi minsann förstört sikten därnere" (på skoj alltså) så jag var bara tvungen att svara "då skulle du se vad vi gjort i din väska"...

Planen för det här dyket var att gå ner så tidigt som möjligt och simma fram till vraket. Jag frågade Lisa om hon ville simma under det och vi kom överens om att bestäma det väl på plats. En lov runt och på vraket skulle vi göra och sedan "tvärsa" över viken till klipporna på utsidan mot farleden till. Följa 8 meters kurvan och sedan vända om grundare tillbaka in i viken.

Sagt och gjort, ner i plurret igen och ner. Ganska direkt hittade Lisa en lampa i vatnet som hon stoppade i fickan och vi fortsatte bort mot vraket. När vi kom fram pekade jag på hålet under vraket (triangeln var sidor utgörs av vraket, klippan och botten) och frågande om Lisa ville simma igenom. Hon nickade ja och jag tecknade att hon får vara etta och att jag går in som tvåa när hon är igenom.

Lisa simmar igenom snyggt och fint, möjligen något snabbt men det siltar inte upp så mycket så det är fortfarande lugnt och trevligt att simma igenom. Vi går akterut efter sidan och vänder sedan upp förut mitt över vraket. Trevligt att simma nära all bråte och lysa och kika på alla fiskar mellan brädorna. Ganska gott om fisk är det, abborrar och ett par andra fläckiga fiskar som jag inte vet vad de heter. Lisa får kika i sin fiskbok när hon kommer hem så får vi nog reda på vad det är.

Väl framme går vi över kanten och simmar ner och akterut efter sidan igen, fast denna gång på babordssidan. Lisa tar ut en kurs för att komma tvärs över viken och träffa på väggen på utsidan av udden. Vi kommer rätt på! Lisa är riktigt bra på undervattensnavigering.

Vi följer klippväggen västerut en bit på ca 8-9 meter och vänder sedan om strax över 8 meter. Klockrent träffar vi på röret som visar att vi är rätt på. Viker av och följer kanten in mot stranden. Vi går upp och ser att vi hamnat något ur kurs (vi är nu på nordsidan inne i viken. Det visar sig att Lisas kompass påverkas något av hennes lampa så vi går ner igen och simmar de sista 15 metrarna dit vi ska.

Mycket nöjda med båda dyken plockar vi ihop våra grejor och beger oss åt varsitt håll. Lisa åt Björkvik (där Jim ju håller OW-kurs) och jag hemåt.

Tack för en mycket trevlig dykdag!


LUFT
Gen.djup: 7,6 m
Temp: +8C
Sikt: ca 4 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
120 BAR -> 75 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 13,9 l