Namn: Lösen:

Dyk nr: 47, Jacks vrak - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-04
MAXDJUP :
14,9 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
560 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

En kväll i dykningens och stressens tecken.

Pratade med Jack om att vi skulle åka ut och dyka på onsdagkvällen. Tiden lite flytande, men vid fyra skulle vara lämpligt tyckte vi båda. Tyvärr så ville familjen anorlunda så jag började redan strax före lunch att få tag på mannen, myten och ensamvargen.
Men lyckas inte förrän vid tre tiden och då står han redan och väntar på mig vid småbåtshamnen.
Känner att hur stressen växer .. *shit*
Varför står han på plats en timme i förväg?
Men det är varmt och skönt och jag passar på att trycka i mig en macka, en Statoilburgare och en massa vatten medan jag åker e14, timmervägen mot Alnön.
På plats så kastar jag åt Jack min gamla Seaquest väst som jag ber honom testa eftersom hans gamla-med vägskylt lagade-väst har gett upp och molekylerna gör sitt bästa för att upplösas i bagatomer.

Jack beskriver dykplatsen, att det är NITTONMINUTER sim enkelväg till vraket (med HANS fart... och han är inte långsam/slö!).
Utanför igångsplatsen ligger det massor med strövirke som ligger ända ned till 9m djup, så att vi kommer lätt att hitta uppgångsplatsen när vi simmar tillbaka. På vägen mot vraket kommer vi att simma förbi en eka, pålverk och lite annat skrot. Kompassriktningen är nästan rakt norrut och stranden ligger rakt till öster. Vraket som Jack hittade eller återfann (vissa har dykt på det tidigare, men det verkar sakna namn fn iaf. Det ligger på 7-17m, är ganska likt det sk djupa Rödevraket men är i sämre skick. Storlek ca 25x8m.

Vi hoppar i och jag känner ganska på en gång att jag glömt att raka mig.. *SHIT!*
Tre inplanerade dyk ikväll och jag går omkring med ett piggsvin på överläppen, det här kommer bli en kväll i masktömningenstecken. sad :(

Vi simmar ut och sikten är ganska dålig, ffa i början innan vi kommit ned lite. Strövirket som Jack pratade om ligger som ett gigantiskt plockepinn från ytan och ned till ca 7-9m. Pålar, plank, stock, sjunktimmer och rat i en grov sträng.
Går ned mot 8-10m som vi sedan följer länge länge.
Eftersom det är lite motströmt så får jag paddla på somen iller för att hänga med Volo-Jack. Håller honom hela tiden i uppsikt i den dåliga sikten. Efter en stund tittar jag fram och ser att jag har en påle på 40-50cm ca 5-10cm rakt föröver.
-TOCK!
Trycker fast masken som om det var en tecknadfilm och jag blivit attackerad med en avloppsrensare. -TSCHZZUCK!
Reggen sitter halvägst nere i svaljet och masken får jag verkligen verkligen tryckutjämna för att få loss den.
-Wow, vilken djälva smäll! (Som dynamit-Harry skulle ha sagt.)

Tar i utav allt jag är värd och simma ikapp Jack igen.
Det finns massor av bråte på botten, våldsamma mängder sjunktimmer och .....en simpa.
Visade sig senare att det var dykets djurliv som vi mötte... allt på en gång.
På vissa ställen är bottnen täckt av vitt mögel, tecken på dödbotten...eller?!
Går upp lite över en kulle och en stund senare så tornar det upp sig... ett skrov laugh :D
Simmar fram till det och inspekterar, går ned efter "den vänstra sidan av fören" (förlåt jag är så dålig på båt-termer).
Den ser ganska hel ut, och det finns lite däck i fören , simmar efter skrovsidan och sedan över relingen och in i "lastrummet" simmar tillbaka mot fören tittar och lyser in under däcket. Det ligger mycket sediment och sjunktimmer både i och runt båten. Simmar sedan tillbaka och kommer till den sönderbrutna aktern. Går tillbaka efter skrovsidan och börjar sedan simma tillbaka. Det blev ett kort men intensivt besök. Tänker att det nog hade varit en hit om man haft med sig en dunk och bojat upp det. Har en ny vinge för kvällen och det är lite annorlunda att inte kunna dumpa genom att rycka i inflatorslangen, utan att antingen tilta framåt och dra i botten ventilen eller tilta bakåt och trycka på väst-inflatorn.
Blir lite jojigt dyk pga att jag är ovan med vingen.. visar sig sedan att jag inte fått ur alla luft ur vingen före dyket.
Vi simmer lite lugnt med strömmen tillbaka och kommer till slut fram till lösvirket och jag visar Jack att det är dags för ett stopp. Simmar sedan runt bråten och går upp.

Det är varmt och skönt att komma upp, inte lika "skit varmt" som innan dyket då jag nästan trodde att dräkten skulle smälta utan på min späda lekamen. Det är en ren fröjd att byta om och ta på sig shorts och tshirt efter dyket, stå och sörplalite bubbelvatten och småsnacka med buddyn om det just gjorda dyket. Jack säger att han är lite imponerad, för det borde ta 19minuter att simma. Men idag tog det bara 17min.. *GAAARRRGH-flämt-flämt-flämt*

Säger till Jack det här om att boja henne, han är helt med på det, även om han svär en liten stund över att han har massor med dunkar och rep hemma som passat för uppdraget.

Jag packar ihop och ger mig av för att flylla lite kolestorol och luft innan nästa dyk som ska vara kl 17:30 under Alnöbron.
Men mer om det i nästa logg wink :)

Luft: 130bar d7
Prylar: Standard, första dyket med Niordvigen.

Övrigt: Tack Jack för ett trevligt, intressant dyk i språngmarschfart. wink :)