Namn: Lösen:

Dyk nr: 49, Ripsandsviken - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-04
MAXDJUP :
8,5 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
489 ggr

Liten ostburgare, solnedgång, skorvskjutning och lakespark.

Sitter kvar under brofästet med Fredrik och 'Peter' (sorry). Avnjuter resterna från middagen vilket betyder en ostburgare, strips och massor med vatten. Det visar sig att "Peter" är instruktör så han och Fredrik pratar en hel del och delar erfarenheter med varandra.
Vi kommenterar några båtar som sakta släpar sig fram under bron, iaf tills vi kommer på att det nog är hastighetsbegränsning under bron *hehe*

Ger upp efter en stund och vi ger oss i väg till "Ripsandsviken" där kvällens tredje dyk ska göras. Eftersom jag har bestämt plats så spurtar jag iväg och Fredrik kommer efter med sin flotta riskokare. Då Robert har beskrivit dykplatsen för mig ett par gånger så vet jag "nästan" hur jag ska hitta dit... iaf fram till punkten.."Väg går upp till höger, sväng vänster" eller hur det nu var.. Försöker ivrigt ringa som en tonårstjej som just fått sin första mobiltelefon. Men det är upptaget helatiden.
-Vad gör karln?
Stannar i en T-korsning och kliver ur bilen, ser att Fredrik sitter i telefon....*aah*
Han pratar med Robert.. *grr* Fredrik pekar åt vänster och jag sätter mig i bilen och drar iväg, samtidigt som jag ser Fredriks bil.. köra åt HÖGER!!
-Bastard!
Vänder och tar upp jakten.
Framme vid parkeringen vid "Bosses" båt och husvagn (ursäkta att jag är så dålig på namn). Stannar till och feskargubben säger att vi får parkera lite längre upp i backen då han väntar besök. Han är nyfiken på vad vi ska göra, ganska snart kommer personerna han väntade på. De står och gaggar en massa och ställer en massa frågor till Fredrik som rappt svarar. Går ned dit och erbjuder dem en flaska, mask och ett par badbrallor så de också kan följa med (trodde det skulle vara riskfritt eftersom de just kommenterat att det nog är väääldigt kallt i vattnet). På något sätt så vänder resonemanget och jag känner att jag plötsligt blev "skämtet", vänder tillbaka till bilen lite "stött".
Fredrik joggar med lätta fjät ned mot vattnet (med sina d12or) och jag följer efter med en pysande förstasteg. (suck, börjar känna mig van nu).
Vi traskar ut och kränger på oss prylarna.

Dykplan
Vi går ut mot skäret, viker av 90gr vänster, simmar en bit och vänder sedan tillbaka in mot uppgångsplatsen. Djupet ska vara en 11-13m, och det ska tydligen finnas en massa skrot, djur och annat att titta på.

Väl under ytan så är sikten riktigt illa, 50cm max!!
Känner mig lite less, det är 16gr i ytvattnet och sikten är dålig som efter du hällt ett glas mjölk i diskvattnet. *trött*
Jag lägger mig bredvid Fredrik och vi puttrar iväg.

Ingenting, ingenting, ingenting.... avvägningen stämmer riktigt illa och det känns som ett ganska kasst dyk. Tills vi kommer ned på ca 5-6m där vi går igenom golvet på ytvattnet och ........ Som om någon plötsligt tagit bort ögonbindeln så blir det sikt.. och inte lite halvtaskig sikt utan säker 5,6...10m *wow* och temperaturen sjönk snabbt till 5gr.
!SPRÅNGSKIKT!
Yes, jag vet nu vad ett språngskikt är ....och nu vet jag ffa vad kondenserad svett i dräkten är *hrrrr*

Ganska snart hittar vi en lake som ligger hoprullad på bottnen. Den ser riktigt fin ut, men min dåliga avvägning vill inte alls vara med.
Har dräkten full av gosig, mysig, varmluft och .....vingen är också luftfylld *aha*
Måste erkänna att så här på 3dje dyket med Niord-vingen så är jag fortf inte kompis med den. Är van att kunna resa mig upp och slita i snabeln när jag behöver tokdumpa.
Nu har jag plötsligt en mycket kort inflatorslang som jag inte är helt bekväm med och en dumpventil nere till vänster på vingen som jag måste tilta framåt för att kunna nyttja.
Eftersom jag måste lära mig att att använda "bottenventilen" så tiltar jag framåt och sträcker mig bakåt för att komma åt den.
-Wow, shit!!!
Idiotiskt när jag har dräkten full med massor av gosig, mysig varmluft.
Luften i dräkten hamnar i fötterna och vingen är fortfarande full med luft.. *GAAAAARGH!*
Krumbuktar, ålar, slingrar, dyker i åttor, kullerbyttar mig för att få ut luften.
Fredrik som nyss tittat på den stolta, vackra laken, tittar nu på mig med roade-smått förvirrade ögon. Läser hans tankar och dessa tänker jag inte skriva ut i loggen *hehe*
Han vänder ned och fortsätter titta på laken efter en liten stund precis som jag kullerbyttar mig och lappar till laken med en fenspets så den försvinner i MACH 1 genom vattnet.
Nu har jag fått tillbaka min avvägning och allt känns ...iaf bättre.
Fredrik tittar med smala lömska ögon på mig för att jag sparkade laken ända till Åland.
Nåväl, vi simmar vidare och det känns ganska bra, lampan börjar visa tendenser av att vilja bli laddad nu efter att ha varit tänd i 2h och jag och Fredrik pekar till varandra att det nog är dags att vända. Fredrik ger mig också ett annat tecken, upprepar och upprepar igen.. Förstår inte riktigt vad han menar och har i ärlighetenstecken faktiskt glömt innebörden också ... *sorry*

Vi simmar långsamt tillbaka mot uppgångsplatsen utan att ha sett alla djur, skrotet och de utlovade 11-13m. Tillbaka vid uppgångsplatsen så lägger sig Fredrik på 2m djup och börjar tokdumpa luft. Hmm, antingen vill han fylla nytt inför Norgeresan i morgon eller så tänker han kolla sin avvägning med tomma flaskor..
Jag nappar på det och gör samma sak, efter att först ha passerat genom hans Scubapro-jacuzzi, dvs jag flyter upp som en kork i bubbelsvärmen som stiger mot ytan..
Lägger mig bredvid honom och gör samma sak, ser ur skorvarna lättar och svävar fritt i vattnet när man ger dem en liten puff med luft.
Så jag puffar ned i sanden, tar sedan sikte på Fredrik och skjuter iväg skorven mot Fredrik.
En stund senare så är jag nere på 30 bar och jag ligger fortf stabilt avvägd nere på 2m, Fredrik verkar också vara nöjd med övningen och ger tecken för "Up, up and away".
Vid ytan inser vi att vi nog inte var helt nära uppgångsplatsen iaf, blev lurade av att det var så långgrunt där.

Pratar ihop lite och sedan packar vi hem och for ihop.

Luft: 200bar (fast då purgade jag säkert över 120bar)
Prylar: Standard
Övrigt:
Tack mr F! Ska försöka att inte sparka iväg allt djurliv, vid nästa dyk. ;-)