Namn: Lösen:

Dyk nr: 50, Jacks vrak - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-05
MAXDJUP :
12,8 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
390 ggr

Inte ett av de hundra bästa...
Stärkt av att ha varit ute på "Jacks vrak" så lockar jag ut Andreas och Hans att dyka på henne redan dagen därpå. Men många saker ville inte som vi/jag ville denna gång.
Vädret är underbart och jag åker ut till småbåtshamnen i god tid. Sitter där och avnjuter en pastasallad och massor med bubbelvatten. Grabbarna kommer efter en stund och eftersom jag dykt här tidigare så ska jag vara "guide".
-BAD IDEA!!
Andreas hade precis skickat iväg sin Niord för garantiservice (hmmm, något som nog jag borde göra ..) och skulle dyka med långtolva och vanlig väst. Vi kittar på och jag går igenom dyket..

-Vi går i vid sjösättningsrampen, vi ska simma nästan rakt norrut. Vi kan alltid simma rakt österut om vi behöver gå upp. Vid igångsplatsen ligger en stor mängd strövirke och timmer från 0-8m djup. Det ska vi använda som kännetecken när vi ska gå upp igen. Vi går norrut i ca 17-20min på 8-12m djup så kommer vi simma in i skrovsidan. Vraket ligger på 7-17m i rak östlig riktning.

Vi hoppar i och börjar simma norrut, personligen är jag ingen bra trio-dykare utan känner mig lätt stressad om jag ska leda dyk och ha två andra att hålla reda på och kommunicera med. Vilket skulle bevisas.

I vattnet så säger Andreas att han glömt datorn hemma så han "hänger med" sas.
Nåja, inte optimalt men det fungerar. eller?

Vi kastar oss i och jag går ned till ca 8m och de andra följer efter, Andreas strax efter och Hans lite efter, före, ovan, runt oss ;-)
Jag jagar upp mig lite över att vara dykledare, att inte avvägningen stämmer för fem öre, och att ....ja det fanns nog flera orsaker.

Simmar vidare på 8-10-12-8-10m cirka. Har problem med avvägningen tills jag märker att jag ännu ett dyk simmar runt med luft i både vinge och dräkt... (pga att jag slarvat med att tömma vingen dvs). Jag räknar inte med att vi ska simma genom en vik så att om jag håller strikt efter kompasskursen så kommer det att bli mycket djupare efter en stund. Och det är en av orsakerna till att profilen ser ut som S**T.
Andreas tecknar att han vill att jag ska ta det lugnare!.
Aaah, jag håller Jacks 17min tempo och det betyder att man nästan planar ut.. :-)
Jag sackar in och väntar lite på honom och ser hur Hans nu simmar ca 3m ovan oss.
Andreas ber att få se på min dator, aah, han vill veta hur djupt det är.
Tyvärr så är han inte van vid Suunto så jag vet inte om det var dyktiden, nitroxblandningen eller djupet som han läste av.
Efter en stund till så visar Andreas att han vill vända tillbaka för han börjar få lite dåligt med luft. eller om det var halvtid som han visade.
Troligtvis så var vi då ganska nära vraket, men om han önskar att vi ska simma tillbaka så då gör vi det.
Vänder åter på ca 6-8m och tar det lugnt och bara slappar.
Hittar en vacker gammal tekanna som jag reser upp där på bottnen (mest pga att Andreas inte vill ha den... iaf hade jag nog plockat upp den :-).
Går tillbaka och jag skjuter korv på 6m innan vi går upp, vi ska trots allt simma genom inloppet till en småbåtshamn. Väl uppe vid ytan så pratar vi igenom dyket och jag sliter av mig masken när jag rullat ihop bojen. Kommer in till uppgångsplatsen söder om inloppet och jag märker att jag tappat masken *shit*.
Lånar Andreas och simar ut igen och har sådan tur så att jag hittar masken långt nere mellan två stenar, klämmer mig ned och når maskbandet precis (tack för att jag bått originalet mot neopren som iaf är positivt i vatten).

Går upp och packar ihop. Pratar med grabbarna om dyket och erkänner att det inte är det lättaste att dyka planen.

Luft: 110bar d7x232
Prylar: Standard (niord).
Övrigt: Tack för dyket grabbar, hoppas att det kommer fler tillfällen att visa er detta vrak.