Namn: Lösen:

Dyk nr: 218, Vagnhärads Kalkbrott, Djupa brottet


DYKARE :
PARKAMRAT :
Robin Elvin  
DATUM :
2008-06-07
MAXDJUP :
40,2 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
489 ggr

Hade planerat med C men han bangade i sista stund! Sökte paret B o B men de var i Blekinge så jag ringde Robin för att se om han kunde trolla fram någon buddy i sista minut, men det kunde han inte! Själv skulle han dyka med kompis Husse från Göteborg. De skulle dyka djupt och i tunneln i Vagnis...

Men som en riktig kompis bjöd han in mig också! Tack för det - du är en riktigt kompis! Extra spännande då jag igår köpte herr F.K. HI-lampa (Halcyon 18W) och jag ville förstås prova den!!!

Vi möttes upp i Vagnis 10:00 och jag kom ganska precis. Då hade de redan kommit på plats, Robin och Husse med respektive flickvänner Susanne och Amanda.

Efter lite hälsande och småsnack kommer vi fram till något som kan kallas r dykplan. Robin och Husse ska gå ner till boten och gå in i tunneln ett tag. Eftersom jag vare sig har dekogas eller utbildning för det kommer vi fram till att jag följer dem ner till botten för att sedan vända om och upp i lugnt mak medan de utforskar tunneln. Sedam möts vi upp på grundare vatten när de är färdiga. Inte helt enligt "dykpraxis" men OK.

Idag är det ganska varmt - inte som igår, men ändå ca 24-25 grader så det blir riktigt varmt när man fått på sig underställ (x2) och torris. Vi är tvungna att svalka av oss i vattnet innan vi slutligen tar på oss paketen. Gudars så skönt det är att ligga i vattnet!!!

Upp igen för att få på sig paketen snabbt och ner igen. Bubblecheck och sedan ner. Avstämning vid badkaret och sedan ner till botten. Sikten är kass ner till ca 15 meter och från 35 meter. Väl nere på botten signalerar jag att jag vänder upp igen och de ger sig in i tunneln (som inte verkar ha någon bra sikt alls). Men fasen vad HIDen lyser bra - den är ju kanon!

Jag börjar min uppstigning i lugn takt. Det är ju inte något om rekommenderas - ensam nere på ca 40 meter så jag tar det seriöst och har god kontroll och koncenterar mig på att ta det riktigt lugnt på vägen upp. Kikar runt lite på de olika avsatserna utan att se så mycket som en kräfta.

På ca 25 meter provar jag min backuplampa (Scubapro) för att se om det är som de säger - att den hakar upp sig (med tryckknappen på baksidan). Tar upp den ur fickan, tänder och släcker ett par gånger, Funkar fint så det är bra. Lite struligt är det att få ner den i fickan igen (på D-ringen) men efter lite "mekande" får jag i alla fall ner den.

Efter en bra stund möter jag de bägge dykarna på drygt 9 meter på ett av deras dekostopp. Vi signalerar OK till varandra och gör sedan sällskap resten av vägen upp. Allt går lugnt och fint till och vi bryter ytan på rätt ställe och med en kanonprofil!

Skönt att vara i!!!

LUFT
Gen.djup: 15,2 m
Temp: +8C
Sikt: ca 6 m
Dräkt: TORR + 200
Bly: - kg
200 BAR -> 125 BAR (2 x 12l, 200BAR)
SAC: 18,5 l