Namn: Lösen:

Dyk nr: 51, Rödevraket / Alnön


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-09
MAXDJUP :
22,6 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
335 ggr

Tech tech tech..... var det technkt iaf ;-)

Hade bestämt träff med Lars M för lite Skills på Röde (hans favorit i S-vall enl utsago).
Spännande tänkte jag, ville så gärna se och lära så mycket som möjligt av honom eftersom han har en viss tech-utbildning och det lilla jag sett så verkar han vara en klippa i vattnet (lugn, metodisk, god balans och avvägning samt strukturerad).
Jag vinkade hejdå till frugan och barnen och åkte till lokalen för att fylla lite luft.
Passade på att fylla båda dubbelsjuorna samt 7L slingflaskan som jag lånat av Rolf, för nu ska jag testa lite gaslogistik även om det blir lite "prova på" stuk, har som sagt samma EAN21 i alla flaskorna ;-)
Åker ut till Röde och förbereder lite, sätter mig och myser i värmen och äter en bit mat.
Efter en stund kommer mr M rullande på "ko-stigen" till dykplatsen.
Vi stannar upp och snackar en stund om erfarenhet och förväntningar.

Dykplanen är.
Vi går i, simmar till "grunda Röde", följer linan ned, hänger av oss slingflaskorna vid aktern. Simmar över vraket och tittar en sväng i vraket, när det känns bra börjar vi gå upp och stannar på 15, 12, 10, 8, 6... väl uppe vid "grunda Röde" igen så övar vi lite på att skruva kranar, skjuta korv, byta gas och andra färdigheter som är bra att kunna.
Min enda indvändning var "Jag har ingen lust att simma inne i vraket", vilket vi inte skulle... även om det trots allt är en form av "genom simning",

Går i och jag knäpper fast slingflaskan i d-ringen på bröstet och höften, bara så att den ska ligga tight mot kroppen och inte hänga och slänga en massa.
När vi väl ska ge tummen så uttrycker Lars sitt missnöje med några gamla hedniska ramsor. Han har tydligen lyckats trampa på något vasst som punkterat ena fossingen på sparkdräkten. Men viking som han är så säger han "Äh, vi testar iaf".
Tummen pekar ned i dyn och luften dumpas ur vingarna.
Jag lägger mig tight bredvid Lars och vi simmar längst grunda vraket mot linan, allt känns riktigt bra och jag försöker härma Lars trim och rörelser i vattnet. Följer linan ned mot djupa vraket, Lars hänger av sig slingflaskan, jag väljer att behålla den för att minska risken för "strul" senare. Märker att det är första gången vid dyker med varandra.
Tror att Lars är lika ovan med min "ligga nära" stil som jag är med hans hovra, vända, backa, tilta ....lite mer graciösa stil. Vi simmar in över aktern och följer relingen en bit, sedan tar Lars och simmar över relingen och går ned djupare. Som en snäll hund följer jag efter och försöker hålla koll på avvägning och Lars.. inser nu att jag är i vraket och gör en genomsimning av lastrummen på henne. *LURING HÖRRÖ!*
Men det var bättre och säkrare att följa med och ligga tight än att pallnita och hovra ovanför..
Vi gör upp mot fören och Lars visar att vi ska gå tillbaka igen, han fryser.
Vi simmar mot grundare, Lars vänder och vrider för att titta på saker och jag simmar runt som en liten clownfisk för att försöka hålla min placering på hans högra sida. Lars ger tecken att vi ska stanna ett antal gånger på vägen upp. Ibland stämmer det bättre än andra.. men det känns ganska bra iaf. Behöver mer träning på att hålla balans och hovra medan jag göra annat. Väl uppe vid grunda vraket så ger Lars tummen och vi går upp.
Dräkten har läckt och han är riktigt sjöblöt över hela kroppen. Och så varmt är det inte nere på 20m i Alnösundet så att man vill ha in vattnet närmast kroppen.
Vi skyndar oss upp på land och Lars huttrar och skakar och skyndar sig att byta om.
Själv har jag ett par timmar på mig tills att jag ska möta Robert vid Jacks vrak så jag tar god tid på mig och står och pratar en del.

Luft:
Prylar: Standard, 6+3kg bly, slingflaska 7L riggad med "Lisa".

Övrigt: Tack Lars för ett riktigt bra dyk, synd att du fick problem med dräkten. Ser fram emot fler dyk och att få lära mig ännu mer :-D