Namn: Lösen:

Dyk nr: 52, Jacks vrak - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-09
MAXDJUP :
11,9 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
424 ggr

Dags att boja den gamla damen!

Åkte ifrån Röde till småbåtshamnen som vi haft som utgångsplats för våra dyk på "Jacks vrak". Kvällens plan var.. "nu ska den gamla damen bojas så att vi vet var hon ligger".
Framme i småbåtshamnen hängde jag upp prylarna på tork och satte mig med en sallad och mumsade iaf tills att jag var less på Statoils pastasallad med kyckling och solrosfrön.
SOLROSFRÖN?!?! Ser jag ut som någon domherre på ett fågelbord VA?
...nåja.. mumsade tills att jag var less eller om det var så att en syndigt-tech-svart Saab 9-5 kom och avbröt min heliga middagsstund.
Robert hade inte varit på vraket tidigare så detta skulle bli mitt andra försök att vara guide på denna dykplats. *huuga*
Men Robert är en bra buddy och vi följer varandra fint så det ska nog inte vara något problem.

Dykplanen var... någonting ........typ......ungefär..
Sjösättningsramp ut i vattnet, över strövirket, simma efter 8-10m kurvan norrut i 17-25min (svårt att veta hur snabbt man simmar, men utan Jack så ..tar det lite längre tid). Väl framme så ska vi ta linan till min SeaPro-SMB och göra fast i en dunk, fylla dunken med luft och skicka upp den. Sedan utforska vraket och när vi är less så går vi tillbaka mot uppgångspaltsen genom att följa 6m kurvan. -Easy as cake!

Prylar på och då jag ändå hade den med mig så sliter jag med slingflaskan.
Better safe than blue!

I vattnet så justerar vi in kompassriktningen och ger tummen.
......kortar berättelsen lite här... för under 22min så ser vi sjunktimmer, bråte, mög och skit. Nä just, vi hittar en eka och en kaj/stor brygga som verkar ha följt med isen ut och lagt sig på 9m djup. Robert den räkan har en snitsig Vyper2 så han sätter en liten "cookie" i datorn och markerar att det finns något intressant vid specifikt djup och dyktid... *hmm*
Kommer fram till vraket och jag ber Robert plocka loss den vattenfyllda spolarvätske dunken som jag har fäst i arsel-d-ringen medan jag plockar fram andrasteget från slingflaskan och det orangea snöret från SeaPro-SMBn. Hade förberett snöret med karbinhakar så det var lätt att göra fast den vid dunken. Drar snöret runt en ordentlig bjälke på vraket innan jag börjar försöka fylla dunken med luft. Robert tar av korken och jag purgar och grejar och donar och fixar... *aaah* Att det ska vara så svårt att få in luft i en dunk. Förbrukar säkert 350L luft på att försöka fylla en 5L dunk *Hmm*
När dunken är nästan full så tecknar jag åt Robert "korken".
Robert tittar på mig och ser lite otydllg ut i vattnet, hans konturer börjar lixom upplösas...eller är det vibrationer som ger rörelseoskärpa?!
Han fryser som en hund så jag knycker korken och tar upp Vega-lampan som han tappat på bottnen och skickar sedan upp dunken liten snabbt.
Undra just hur sprängfylld den lär vara när den kommer till ytan...*hmmm*
Gör någon form av kreativt-tillämpad-kaosteoretisk-knop runt bjälken och sedan går vi in mot land direkt så att stackarn kan få lite värme...
Kommer upp nästan borta vid verkstadsbyggnaden och vi tittar mot den planerade uppgångsplatsen och beslutar oss för att gå tillbaka istället för att ytsimma.
Så upp över hala stenar, upp på en stenig strand... jag halkar och dansar lite quickstep tungt lastad...quickstep innan jag återfår balansen och vi börjar släpa oss uppför branta slänter, snårig slybeväxt åkermark, hallonbuskar och upp på vägen för att komma tillbaka till bilaarna. Efter två dyk så vill mina ben inte bära mig, bly, flaskor, slingflaska, canister osv ... varje steg gör ont in i märgen. Men en stunds promenixande så är vi tillbaka vid bilarna och det blir välsignande skönt att få droppa prylarna på marken och bara vara en stund.
Men det viktigaste av allt "Mission Accomplished, all your base belong to us!"

Luft:
Prylar: Standard, slingflaska

Övrigt: Skönt att det är gjort, synd att du inte fick se vraket mer än fören...