Namn: Lösen:

Dyk nr: 53, Jacks vrak - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-11
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
482 ggr

Antagligen den sista dykkvällen innan den 23/6 *suck*
Hade pratat med Andreas om att åka ut till "Jacks vrak" och göra ett nytt försök istället för det misslyckade försöket senast. Det bör ju vara mycket lättare nu sedan jag och Robert varit på plats och bojat den gamla damen.
Tyvärr så är det säkert 400m uppströms från där vi tidigare gått i och till bojen. Och ytsim eller att simma motströms är inte min paradgren så vi valde att titta på alternativa igångsplatser. Vi hoppar in i min morsas 740 (bagaget är så lämpligt stort för just min utrustning *hehe* så jag har lagt beslag på hennes bil :-D
Åker iväg och jag lyckas hänga bilen på avgassystemet när jag ska upp från småbåtshamnen till vägen.. *aj*
-SCHKRAAAAAP, Du du du du nk dunk, frrrr du dunk!
Har lyckats klämma upp avgassystemet mot underredet så bilen låter som en sambaorkester med dålig taktkänsla :-(.
Åker bort till den gamla verkstaden som ligger 500m bort, går ned till stranden och tittar på avstånd från land till dunk (boj) och pratar ihop oss om dyket.
Eftersom de låst den stora bommen som spärrar av infarten till verkstade så bestämmer vi oss för att stå borta vid småbåtshamnen och gå så långt vi kan för att hoppa i så nära som möjligt, simma till vraket, titta tills vi är less och sedan lite små mysigt bubbla långsamt medströms ned till småbåtshamen igen.
-Tada, en dykplanering, innan jag hunnit ned i vattnet denna gång...INTE ILLA :-D
Sätter oss i bilen och rullar tillbaka till småbåtshamnen igen fortfarande till ljudet av en slagverkare med parkinson.

Byter om och är klara relativt snabbt.
Börjar sedan traska vägen bort mot igångsplatsen. Andreas låter lätter frustrerad över att vi måste gå i hö, taggbuskar och nässlor för att komma ned till vattnet. ... vi får ta med oss en bensindriven "nedgång till igångsplats röjjarmaskin" ;-) .

Väl nere i vattnet så tänker jag en tacksam tanke att jag denna gång inte släpade på slingflaskan och all bråte som jag hade vid förra dyket, då kändes det som att ha en folkvagnsbuss på axlarna när jag kom upp ur badet. (och skulle gå samma väg fast tillbaka).

Simmar ut och tar på gummipadlarna, ger tummen och vi sjunker ned i ärtsoppan. Ja sikten är riktigt medioker där vi går i. Har tagit ut kompassriktningen till bojen och satt kontrakursen så den pekar mot småbåtshamnen. *klurigt tänker jag för mig själv*
Vi går ned och simmar där runt nedfallna träd, sjunktimmer, pålar och 100år av sågverks/industri-historia. Vi går lite för rakt på vraket, märker det för att vi går djupare än 11m, borde räcka om vi följer 10m kurvan hela vägen.
Jag simmar före och Andreas hänger efter, efter ca 5-7min så tornar skrovet upp sig framför oss. Vi simmar ned efter skrovsidan och vänder vid det som jag tror är "den förfallna aktern på 13m. Vänder sedan tillbaka och simmar längst bottnen inne i skrovet. Det ligger sjunktimmer och ett riktigt tjockt lager sediment på allt. Imponeras av tjockleken på plankorna i skrovet och över dimensionerna på alla bjälkar osv.
När vi kommer fram till fören igen och den bit däck som fortfarande ligger kvar där så går vi upp och ut över den andra skrovsidan, här ligger det mycket sjunktimmer och ungefär mitt på båten så hittar jag ett runt hål ungefär vid mitten på båten. Rakt ned i botten som om det låg ett skepp där, och någon hade ryckt upp masten och bara lämnat ett runt och djupt hål rakt ned i sedimentet... och det ser ut som om det fanns något där under *hmm*
Är väldigt nyfiken och lyser åt Andreas så att också tittar dit.
Simmar sedan ned längst skrovsidan och efter en liten stund märker jag att jag har Andreas ovan mig istället för vid min sida. Han tyckte att det blev en för jojig profil så han valde att ligga kvar på lite grundare. Ovant, så jag går upp till honom.
Simmar tillbaka efter skrovet mot fören till och tecknar sedan till varandra att "nu padlar vi hem". Simmar ganska länge och har det mysigt. Det finns mycket bråte, men det mesta är dålt i sedimentet på bottnen. Tittar på flaskor, döda fiskar och annat.
Nu visar Andreas att vi går grundare och tar 3 på 6, helt ok för mig.
Sedan när vi passerar 6m så visar min dator att den vill ha ett 3m stopp.
Ligger där och hovarar och försöker vara så stabil som möjligt.

Nu signalerar Andreas att han vill att vi ska skjuta korv och gå upp till ytan.
Jag gör som jag brukar och plockar fram paketet och linrullen. Börjar mecka med den och rör upp en våldsam massa silt. Nu står jag där med linrullen i ena handen och korven i den andra. Plockar ut det primära andrasteget ur kakhålet för att fylla korven.
Nu misslckas jag med något .... pga att jag har händerna fulla så låter jag andrasteget bara hänga där över axeln/nacken och ned på bröstet. Tar tag i det sekundära andrasteget men den sitter snärjd på något sätt. Jag rycker och sliter men får inte den tillräckligt nära munnnen, försker ett antal gånger och känner att jag inte har tillräckligt med luft för att kunna blåsa vattnet ur det primäraandrasteget (efter att ha försöket ett par gånger, drar jag i mig vatten, hostar och känner att det är dags att gå upp. Så jag tittar mot ytan och med ett långt "AAAAAARRRGH" gör jag en CESA. Inte mitt drömscenario i slutet på ett dyk och jag räknar med att jag kommer känna lite myrkryp efter denna sorti. Men i samman hanget där sikten decimerats till några få cm och jag inte längre såg min buddy som var riktigt nära mig, och där jag lyckats dra i mig vatten så var det det bästa alternativet.
Får mig en riktig tankeställare när jag inser vad problemet eg var.
Jag hade lyckats dra långslangen "över" själva duschmunstycket på det sekundära andrasteget och formen på Jetstream reggen gjorde att slangen höll emot oavsett om jag drog uppåt, eller åt höger eller frammåt. Tänk om detta hade inträffat i en OOA-situation nere på 20-25m .....det hade verkligen INTE varit bra.

Lärdom:
Se till att a) Kontrollera att alla ingående delar är fria och inte blockeras av något.
b) kör invanda mönster och ändra inte ordningen på hur du gör saker under vattnet.

Hade jag inte gjort så att jag fått båda händerna upptagna så hade jag inte låtit det primära andrasteget hänga kvar på höger bröst. Och genom att lyfta det över huvudet, hålla det i ena handen medan jag stoppar i det sekundära andrasteget så hade jag lätt kunnat gå tillbaka till det primära vid problem. Samt att det sekundära andrasteget inte varit blockerat av långslangen..
Måste öva på att skjuta korv och dela luft... så att detta sitter i ryggmärgen!

Tittar iaf på Andreas bubblor när han söker efter mig i siltmolnet som jag lämnade efter mig. Efter en dryg minut kommer han upp och jag meddelar vad som hände.
Vi ser oss om och ser att vi har ett lååångt ytsim kvar innan vi är tillbaka vid småbåtshamnen. Andreas säger att han ville upp för att han behövde markera revir någonstans i området... och gärna slippa göra det i torrisen..

Hör någon som gastar ifrån småbåtshamnen, där står Fredrik och önskar få tillbaka sin jättenyckelknippa som jag har i min bil. Vi ytsimmar och gaggar en massa på tillbakavägen.

Avslutar sedan dyket med en Max-burgare över kompressorn medan vi fyller upp våra tuber.

Luft: 125bar
Prylar: Standard, Niord-vingen (den 'e go du!)

Tack Andreas för ett mysigt dyk ikväll och för att du är en bra buddy!! :-D
Robert: Orientering... vad ska det vara bra för?
Jack: Synd att du inte var kry, även om jag nog efter denna profil..så borde jag nog avstå ett andra dyk...men nog hade jag varit frestad att söka av sträckan Röde- småbåtshamnen ;-)