Namn: Lösen:

Dyk nr: 250, "Fula Gubben"


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mikael Andersson, Johan Magnusson  
DATUM :
2008-06-15
MAXDJUP :
30,1 meter
DYKTID :
36 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
723 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Utfärd med LM-dyk ( http://www.lmdyk.se ).

Första dyket på "Fula Gubben". Det visade sig vara väldigt svårt att se på ekolodet. Utslaget var bara lite "grus" på botten. Vi var först osäkra på om vi verkligen hade hittat det. Själva vraket är ganska trasigt - skrovsidorna har fallit isär och ligger ganska platt på botten. Stora delar är dock fortfarande relativt hela, och den goda sikten tillsammans med strålande solsken gjorde dyket väldigt stämningsfullt.

På vägen ner inträffade dock en liten incident. Min LP-slang till inflatorn hoppade ur. Den var definitivt inkopplad innan jag hoppade i vattnet, eftersom jag fyllde vingen då. När jag upptäckte det så var jag ganska negativ och sjönk snabbt. Samtidigt så hade jag problem med bihålorna (p.g.a. förkylning), vilket gjorde att jag var tvungen att tryckutjämna hårt via Valsalva-metoden (normalt sett räcker det med svalgrörelser för mig). Jag försökte signalera till Mikael 3 gånger, och bromsade samtidigt fallet genom att fylla på luft i dräkten (bra med redundanta system!). Mikael såg dock aldrig att jag signalerade. Jag fick hursomhelst in LP-slangen på egen hand, vilket var lite svårt eftersom jag precis bytt till en kortare inflatorslang.

Ganska intressant att se hur flera faktorer (dålig kommunikation, förkylning, ny inflatorslang, LP-slang som hoppar ur) bidrar till denna "incident", om än en väldigt mild sådan.

2x12: 175 -> 100 => 15,4 l/min (avg. 22,4 m)

Parkamraters loggar:
Andreas Brodow - Träskholmsvraket
Johan Magnusson - Fula gubben, Huvudskär