Namn: Lösen:

Dyk nr: 55, Jacks vrak - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-17
MAXDJUP :
16,5 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
396 ggr

Turbo-Jack och en knippe Classelampor

Efter en snabb dubbelburgare och en Pripps Energy på Statoil så återvänder jag till Hans och Jack som står och väntar vid småbåtshamnen.
Kvällens plan är att göra ett sista avslutande dopp på "Jacks vrak" (sedan får det nog vara....nog =) ).
Det var inte så svårt att övertala mig om att vi skulle försöka att ta prylarna bort till verkstadslokalen (som ligger på land vid vraket) för att sedan simma ut till bojen därifrån istället för att simma i 17-20min från småbåtshamnen.
Vi kastar in prylarna i Jacks Landrover och går bort till verkstaden. Inne på gården står det för första gången en bil, jag säger åt grabbarna att jag ska springa in och se om jag kan få tag i ägarna för att fråga om det är ok att parkera utanför grindarna samt att gå i vid deras brygga för att simma ut till vraket.
Skubbar iväg förbi den nya A6-an som står där inne vid verkstaden och joggar runt en sväng innan jag hittar ägaren till tomten nere på bryggan där han och lilla frugan sitter och tar igen sig efter att ha städat och rensat hela kvällen. De hade tydligen köpt tomten för flera år sedan men har våldsamt mycket jobb med att rensa upp bland metallskrot, bilar, lastbilar, cementblandare och gud och hans moster som ligger utspritt runt den gamla verkstaden.
Efter att nyfiket ha frågat ut mig om högt som lågt.
-Varför dyker du?
-Vad finns det att dyka på?
-Varför ligger något bojjat utanför verkstaden?
-Hur ofta dyker du?

Nåja, det var iaf ok att parkera utanför grinden och att gå i vattnet vid deras lilla "hamn".
Medan Hans tar på sig prylarna vid bilen så tar jag och Jack och bär ned våra pinaler till vattnet där det finns ett stort trädäck på cementsula. *mmmm ingen sand eller skräp där man byter om :-D*

Dykplanen är:
Vi går ned och simmar rakt ut i Alnösundet, går ned till ca 13-16m och simmar söderut mot vraket för att se om vi hittar skrovsidan som Lars hade pratat om efter helgens dyk på platsen. Väl vid vraket tittar vi på ratten, söker av runt aktern som ligger djupast, går sedan grundare tills vi tittat igenom vraket, sedan går vi upp, säkstopp och simmar tillbaka till uppgångsplatsen.

Ganska snabbt sitter prylarna där de ska och vi traskar ned i diväteoxiden.
Sikten är ganska dålig och jag tar och lägger mig vid Jack och jag ser Hans i ögonvrån.
Tänder lampan och vi är ganska snabbt nere på 12m, simmar runt och tittar går ned till 16m och söker men hitar inget speciellt. Lite sjunktimmer och bråte det är allt.
Ser nu Hans komma ned till oss... han hade tydligen simmat åt något annat håll en stund.. Är egentligen ingen direkt fan av att dyka i grupp om tre, kommunikationen blir dubbelt så svår och par sammanhållningen blir full av kompromisser.. :-(
Sedan beror det på vem man dyker med.. ibland fungerar det bättre men oftast inte bättre än ok.
Vi går över en liten rygg och är nu framme vid vraket.
Känns som om parsammanhållningen och dykplanen är ned prioriterad nu.
Jag fortsätter att simma tight vid Jacks högra sida tills att han dyker ned till Hans.
Då lägger jag mig på 11m och hovrar och iaktar dem. Efter fem-sex minuter så går jag ned till Jack och lägger mig vid hans sida, tittar på ratten och lite andra saker där nere vid aktern för att sedan långsamt simma mot grundare inne i vraket. Ligger och tittar på diverse prylar, nötta pålar som de verkar ha låtit grova trossar löpa runt.. för de är ordentligt nednötta på två sidor. Går vidare, tittar på hålet som jag och Andreas hittade förrut. Ser ut att vara hålet efter masten (var den nu tagit vägen).
Tittar på Jack, tittar sedan ned igen...det finns många detaljer att klura på ...
Inser nu att jag har tak över huvudet, jag har simmat in i förpiken på fartyget för relingen som jag följer går ihop i ett "V" framför mig och det är ganska trångt. Jag gissar att jag simmat in 3,5m och tar nu och vänder lite förskiktigt där inne för att inte silta upp föööör våldsamt. Lyser framför mig och ser att det inte är så mycket plats att ta sig ut på...
Det ligger plank och störar lite kors och tvärs som spärrar vägen. Hans ligger utanför och lyser in med en knippe Classelampor och guidar mig ut. Väljer en väg ut ovanför en bjälke och det är ganska tight, skrapar flakspaketet mot "taket" när jag pressar mig ut. Väl ute så tänker jag en sekund på att det är viktigt att inte bara titta "nedåt framåt" utan att även ha koll så man inte simmar in under något.. Tydligen hade Jack simmat in en bit också, men vänt precis före mig (det var nog därför det blev så siltigt där inne *hehe*
Simmar nu ut över fören och följer botten linjen in mot strand, ligger på säkerhetsstoppet och drömmer lite, Hans håller på med någon Reccoliknande-kullerbytte-workout. och när min dator signalerar att 3min har gått så ger jag ok till Jack som drar som en avlöning, tittar på Hans och vi går upp till ytan. Söker efter Jack en stund ... men han är redan på land och håller på att gå mot bilen.. "Turbo-Jack" ;-)

Simmar tillbaka och skubbar till bilen.

Luft: 100bar (ca)
Prylar: Standard, 9kg bly, robust-lampa, niord... ja standard

Övrigt: Tack Hans och Jack för ett bra dyk. Men vi måste hålla ihop bättre nästa gång, det är stressande för en oerfaren pardykare när det blir en extra att hålla reda på ;-)