Namn: Lösen:

Dyk nr: 231, Hispania


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mats Edenfeldt  
DATUM :
2008-06-07
MAXDJUP :
50,9 meter
DYKTID :
62 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
845 ggr

Med bara Mats och mig ombord på båten som dykare så fanns det gott om plats för prylarna. Det tog dryga 2h ut till Hispania och den här gången hade vi en betydligt bättre position än senast då vi skulle göra ett andra dyk på Hispania efter att ha varit på S/S Kul tillsammans med Tilja.

Vi planerade att göra två dyk på lördagen och två på söndagen. Eftersom att Hispania är 90+ meter lång och ingen av oss varit där tidigare så tänkte vi göra två scooterdyk på utsidan av vraket första dagen och sedan penetrera dag två. Så blev det också men pga vädret på söndagen så blev det bara ett dyk den dagen.

Nedstigningen låg på däcket precis föröver om bygget. Vi scootrade först mot aktern längst styrbord sida. Jag upplevde att det var lite mörkt i början men efter ett tag så visade Mats att jag skulle hålla för lampan och då såg jag hur ljust det verkligen var nere på vraket, dessutom så hade vi dryga 10m sikt så det var mao bra förhållanden för att vara i Sthlm trakterna.
I aktern tittade vi på det sönderbrutna partiet och letade efter småsaker bland bråtet. Vi fortsatte sedan mot bygget igen via den lilla skylighten som fortfarande har ett av sina glas kvar. Vi kom fram till det i trål insvepta bygget. En gammal säl som tydligen legat kvar sedan en lång tid i trålen fanns fortfarande kvar men inte i särskilt gott skick. Vi kollade på maskintelegrafen och fortsatte sedan med att ta ett varv runt fören innan vi kom tillbaka till nedstigningen.

Ett riktigt kanondyk och med facit i hand det bästa av helgens tre dyk på vraket, mycket tack vare ytljuset som sedan försvann till viss del

2*130cf: 18/40
80cf: 21/35
80cf: EAN 50
40cf: 100% O2