Namn: Lösen:

Dyk nr: 56, Piren - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-24
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
20 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
500 ggr

Siltsörja, Xtremt tungandad, 3kg lätt och skills.

Skulle ut och reka dykplats inför GDM dyket den kommande helgen.
Andreas var på hugget, F2 på G, R.Mohray är alltid på G, Jenny..Jimmie (sorry) och Hans kom också efter en stund.
Tyvärr blåste det mot strand där vid piren och det gick en del vågor så jag såg framför mig att sikten skulle vara riktigt *ärtsoppe-usel*. Så jag försökte påverka Robert att vilja åka till någon annan plats istället för Piren. Och en annan orsak var att jag fortf har lite respekt för dykplatsen där jag sällan får till ett bra dyk.. Psykologiskt ja-men-visst men det förändrar inte något.
Som vanligt så hade vi ungefär 45min av kackel och snack innan vi började öppna bagagen och plocka fram våra prylar. Bla hade Jimmy tagit en snygg bild på hans 8L flaska som han torkade i ugnen efter en liten inspektion.. En annorlunda och kreativ bild... om det är så man ska göra ..lämnar jag över till någon annan att tycka till om.

Riggade prylarna och när även Roboman var klar så tog vi stigen ned mot stranden för att funkta våra dräkter. Det blåser ganska bra motlandsvind, vågorna är lämpligt höga...gissar 50cm och vi traskar ut. Lägger mig ned och simmar ut en stund tills att vi tror att vi är tillräckligt långt ute för att kunna gå direkt ned på 5-6m utan att behöva paddla i ärtsoppa först. ....

Ja just dykplanen:
Vid blött, gå ned, simma mot pir, titta på pir, titta kanske på bilvrak, kanske gå runt pir, simma tillbaka..... Mao.. en tolkning av några vagt formulerade meningar som uttrycktes innan bitmunstycket satt i truten och tummen pekade nedåt.

.....väl nere på 5m så var sikten ganska ok, faktiskt mycket bättre än jag trodde innan dyket...
Vi simmar lite och jag känner att det här dyket nu stämmer det kalas bra.
Avvägningen sitter och jag glider långsamt fram över bottnen, tittar på datorn och den visar samma djup läääänge..... innan jag tittar på Robert och grejar med lampan och sedan märker att datorn faktiskt lever.. nu ligger jag 2dm djupare än nyss.. *aaah*
Riktigt skönt, lagom varmt, sikt, ytljus, inte mycket att titta på men det känns så ...... befriande enkelt idag :-D
Kommer ned på närmare 7m, framför oss tornar en massa strövirke från piren upp sig som ett stor plockepin, så tittar jag på Robert som ger mig tummen upp..
-Aah ha... du vill gå över piren tänker jag!
Lägger mig och går sakta upp medan jag tittar in mellan plankor och bråte... Är nu uppe på 4m och jag tittar på Robert igen.. han ger mig tummen upp igen..
Shit, han vill avbryta :-(
-FÖRLÅT!
Jag tar ett litet säkerhetsstopp och vi går upp från 3m.
Han säger att hans reg plötsligt blev tungandad och att det var därför han tummade.

Jag kan inte annat säga än FÖRLÅT!!!
Det var verkligen inte meningen !!!

Vi provar lite olika men hans reg är inte kry... (kan Poseidon gå sönder?)
Så vi börjar simma tillbaka mot uppgångsplatsen.. men eftersom det är strömt och blåser så behöver vi inte simma så mycket.
Jag gissar att jag kommer att driva åt helt rätt håll så jag blåser upp dräkt och vinge maximalt och lägger mig på vattenytan och bara njuter av solen och vågorna.
Väl inne vid strand måste jag be Mr Mohray om hjälp då jag fyllt dräkten med så mycket luft att jag inte kan tömma den *Asg*
Jag ligger som en stor 150kg Michelingubbe på vattenytan helt hjälplös.
Robert öppnar på dräktsventilen och blurp så ligger jag i vattnet igen.

Eftersom jag har mycket luft och Robert går med på att bevittna spektaklet så lägger jag mig på ca 100cm djup och övar i av och påtagning av paket vid yta och under ytan..
Orsaken att jag väljer att göra det så grunt är att jag inte gjort det tidigare med denna utrustning och därför gärna vill kunna ställa mig upp om det "skiter sig".
Att ta av utrustningen var inga problem.
Att få på den är större problem... eg mest för att jag lyckas fastna med manometerslangen runt utloppsventilen när jag väl fått i båda armarna... så nu är jag helt låst i ett läge som känns ganska obekvämt. Frågar Robert hur det ser ut.. och får tips om att det är manometerslangen som spökar...så jag lägger mig och brottas en stund till innan jag lyckas lösa problemet.. och prylarna sitter på igen..
Det känns skönt! Även om jag inte bryr mig om grenremmen efter min lilla övning..
Nu kommer jag på att jag ska försöka skruva kranar.. FÖR FÖRSTA GÅNGEN!
Sträcker mig bakåt.. men där finns inget annat än ett förstasteg.
Bryter och bänder men inget händer.
Jag kan INTE komma åt kranarna.. :-(
Efter att ha provat alla möjliga och omöjliga kombinationer så tar jag och ställer mig på huvudet, ned med skallen i dybottnen och låter paketet falla ned så långt det går.
Jag når precis kranarna (och jag ser ingenting... allt är bäcksvart ...snacka om siltout).
Ger upp efter enstund och inser att mitt underställ är lite nätt över axlarna och min dräkt har något förkorta ärmar för att detta ska gå bra... det är knappt jag kommer åt att klia mig i nacken som det är just nu..
Vi går tillbaka till bilarna där grabbarna grus redan står och byter om.
Det visar sig att par ett hade försökt att skalla ikull en påle, par nr två hade på säkerhetsstopp övat på att suga långslang och då tappat sitt bly ned i dybottnen ... och själva gjort en ful-uppstigning *popp* och vi..ja hade också avbrutit dyket..
Det var inte meningen att vi skulle dyka idag...helt klart.

När jag sedan skulle packa bilen så hittar jag något i bagaget som jag inte förväntade mig att hitta där.. Min 3kg v-vikt ligger och skräpar tillsammans med "Blackie", arla-mejeriback, verktygslådan och lite annat..
Jag har altså råkat plocka bort 3kg bly... och det kändes iaf så himla bra... och avvägningen stämde.. :-D
Dags för en avvägningstest tror jag *hehe*

Luft: ?
Prylar: Standard (ja just jag dyker med xstream på långslang då mina är på service igen), 6kg bly (istället för 9kg).

Övrigt:
Tack grabbar för idag. Synd att det inte var meningen att vi skulle dyka idag ;-)
Sorry Roboman för att jag missuppfattade dig... Ryck longhosen ur kakhålet på mig nästa gång så fångar du garanterat min uppmärksamhet.. (eller ... ja jo..jag ska vara mer uppmärksam också!).