Namn: Lösen:

Dyk nr: 57, Skeppshamn / Åstön


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-28
MAXDJUP :
10,4 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
631 ggr

Va det kan vara växter och grönt där nere =D

Egentligen så var det nog någon annan i klubben som hade planerat att det skulle vara utfärd till Åstön den 28/6. Men en var sjuk, en annan saknade reggar, en tredje skulle kanske till Götet och en fjärde tycker att man inte ska planera in helgdyk före kl 13 på morgonen. Nåja, i mitt fall så blev det bara så att jag plötsligt fick några timmars permision och ringde Robert. Tanken var att vi skulle åka ut dit SCHWEIN-tidigt eftersom jag skulle vara hemma till kl 15...eller var det 15:30 ...eller "vi säger 16, ungefär".
Flaskorna är fyllda, lite krubb är inhandlat och dykprylarna är nedpackade i sina väskor och backar. Men om man nu ska åka till "långtbortistan" för att dyka så borde man ha med sig luft för att göra tre dyk...eller?!
Jag ringer till Andreas och frågar om hans dubbel12or vill bada i helgen, han själv sitter ju ändå och passar en telefon hela dagarna.. *hehe* Det skulle inte vara några problem MEN, de är tomma. Med min vanliga lite optimistiska tidsplanering så räknar jag ut att jag kan fixa iordning familjen, skära upp ingredienserna till grillspetten, packa bilen, hämta dubbel12or, fylla dessa och vara hemma hos Robert till kl 9:30 ca.
-JOOOO TJENA HÖRRÖ!!
Innan jag är klar med de två första punkterna på min lista så har jag redan gett upp, ringer till Andreas och säger att jag inte kommer att hinna fylla hans flaskor så därför får han behålla dem idag. Men att jag gärna har dyket innestående till något senare tillfälle.
Packar ihop det sista och åker till Robert (ca 15-20min med bil från Banjoland).
Kommer fram och mr Mohray har redan fyll trotoaren med dykprylar, och en klotgrill!!! =D
Vilken kille!
Det regnade som abu-svängsta i backen hemma, men i stan såg det bättre ut och längre mot nord-ost såg det riktigt lovande ut. Så det här blir nog kalas.
Vi packade in oss i min morsas Volvo 740 (som fick ett ganska saggigt stuk...*hehe*).
Och åkte iväg, E4an, Söråker, Tynderö, gammal militärförläggning, Åstön, ja jag vet inte allt vi passerade.
Väl framme så åker vi förbi en liten hamn som ser ut som ett gammalt fiskeläger, uppe på en kulle står ett gammalt kapell och sedan finns det lite bekvämlighetsutrymmen ....rakt fram går vägen ned i ett "U" mot klipporna där vi ska lasta ur. Klippor, stenar mmm det här ser lovande ut. Ser inte alls ut som de vanliga vass och näckrose beväxta pölarna med dybotten som man brukar plaska i.
Börjar lasta ur när mr Mohray måste springa iväg i ett privat ärende en stund.
Precis när han stänger den hjärtprydda dörren till rummet med tronen så lägger någon där uppe i en polett till den gigantiska biltvätten och regnet börjar formligen att skölja ned . *Jag garvar*
-Det har under de senaste 30åren regnat där jag varit den 28/6, om så bara små skvättar.
Men vad har det för betydelse egentligen, jag joggar upp till Robert och bekvämlighetshuset. Lägger upp strategin att vi tar på oss prylarna där och sedan går med torris och packar ur resten ur bilen...vi ska ju iaf bli blöta.
När vi står där och byter om kommer en gubbe och pratar med Robert... jag hör inte ett smack, har neoprenbetingad hörselorgansförträngning med nedsatt hörsel som följd.
Men jag hakar på nyfiken som jag är. Gubben stövlar iväg uppför klipporna mot kapellet.
*suck*
-Bootsen på min torrdräkt är nog mer lämpliga att använda om man vill gå på platt, strävt underlag...*hmm*
Väl uppe så visar det sig att de ska ha tre bröllopp i kapellet denna dag och har tydlligen lyckats slita av flaggstångslinan.
-Ett uppdrag för ECMD, on tour!
Vi tar i flaggstången och lägger ikull den, står och snackar om vad man kan tänkas få se under ytan här i Skeppshamn. När vi sedan ska börja resa den så befinner jag mig på samma sida av stången som de andra vilket känns lite dumt...man får så dålig kraft där.
Så jag tar i och grenslar flaggstången ca 3-4m från basen samtidigt som gubbarna och Robert säger.
-Åååååååh NU!
Jag svarar
-Gnnnnnnnnnnnnnnnnggggh!
Eftersom de redan har ett klocktorn så valde jag att behålla klockspelet på sin vanliga plats och kliva ned från flaggstången. Hehe, då har man lyckats fylla sin kvot som socialt samtalsämne även idag :-)
Gubbarna tackar för sig och jag och Robert halkar ned för berget mot bilen och vårt egentliga ärende.
Tömmer bilen och kånkar ut prylarna på klipporna.
Kan inte hålla mig ifrån att dra en ordvits, lägger slingflaskan i en stor halvdjup vattensamling på klipporna och säger "Sätter en flaska på kylning"
*HAHA*
Robert som verkar ha lika dålig humor idag svarar "Aaah, on the rocks i see".... *hmm*
Tur att ingen hör oss.. ibland.
Kittar på och regnet ööööser ned nästan hela tiden. Väl klara så drar vi upp riktlinjerna.

Dykplan:
Vi går i, simmar rakt ut mot skäret, maxdjup 15m (absolut!!!), vänder och simmar tillbaka.
Finns en del småfisk, plattfisk och annat att titta på...och vi tar det lugnt...

Travar i och när jag lägger mig för att kränga på mig fenorna ..och tillslut vänder mig så...
"Massor med småfisk!!" =D
Där på 1,5-2m djup så kryllar det av 1-7cm långa fiskar, silver, blå-silver, brun/grön-silver, beige-silver... alla varianter (nåja, inte clownfisk, scalarer och guramis men iaf, det är ju faktiskt på Östkusten och inte i något "Wildlife-aquarium" =P ).

Ligger och är lite upprymd av synen.. för tillråga på elendet så är vattnet grön-blått och det är växtlighet både på klipporna och som växer på och upp från bottnen.. *aah*
Det ligger små snäckskal över allt och och och... JA BAH MYS!

Tittar på Robert och vi börjar simma mot skäret.
Håller ganska strikt kurs över klippor, stenar, berghällar, grus och sand..
Försöker att hitta något mer.. en plattfisk tex.. men det var inte så "bara"..
Själva dyket är avslappnande och mysigt. Har det varmt och gott där inne i gummidräkten och vi simmar där bredvid varandra som ett par hundar i ett hundspann.. Tight bredvid, medvetna men ändå inte uppe i varandra hela tiden.. Det börjar bli mer och mer "sandbotten" och efter en god stund tecknar Robert att han vill vända. Tydligen så finns det inte så mycket mer att se utan vi vänder för att slippa gå upp och sedan dyka ned igen... Njetski jojo today ;-)
Simmar tillbaka och jag känner en outgrundlig lust att samla sten och skriva ett meddelande på bottnen..
EX "Moscow 83km ->" eller bara "HEJ".. Gör det inte, men tanken är tänkt så..någon gång kanske =D
Simmar runt och lyser med lampan under och bakom stenar.. men djurlivet på djup mellan 3-11m är ganska frånvarande.. Kommer fram till en stor klippa och som vi simmar över och jag får för mig att jag ska simma ned vertikalt efter klippan på andra sidan.. gissar att den är ca 2,5 hög. Sagt och gjort men i samma sekund som jag viker ned överkroppen och luften börjar samla sig i fötterna så säger båda mina vader.
-KNIIIIIP!!
Som en dement Susann Lanefält. -AJ!
Så jag börjar sträcka ut musklerna genom att hänga där stilla och låta vaderna och fötterna vila en liten stund.. (ser lite lustigt ut i profilen).
Medan jag gör Robert varse att jag har problem. Nu tror han att jag har problem med luft i fötterna istället. Men gör inget eftersom jag hänger där ganska snällt som ett utropstecken mitt i vattenmassorna.. När det känns bra så kullerbyttar jag lite och lägger mig sedan bredvid R och vi börjar simma innåt igen. När vi efter säkerhetsstopp bryter ytan så säger Robert att han måste ut och markera revir. Så jag ytsimmar tillbaka till vår igångsplats medan R väljer att gå över klipporna (jag vill så gärna titta på alla dessa småfiskar som fanns där...).
Går upp, kittar av och vi börjar förbereda för ett litet ytintervall..
Fram med kylbagarna, grillen, kolet och allt som hör till. Tänder grillen och efter en stund är det dags för marinerad Rostas, vitlöksmarinerad flaskfilé, små tomater, championer, redhot chorizo, txistorra, paprika, potatissallad, tzatsiki, sallad, en välkyld cider med lite galiamelon till efterrätt.
Undertiden som vi grillar så växlar vädret från spöregn till solsken och tillbaka ..ett par gånger.
När vi började känna oss på gränsen tll att behöva mer bly för att kunna komma ned, och efter att ha snackat med "ormmannen" så hoppade vi i en gång till... men det är en annan logg.

"Regn, silverbomber, och Rocco-attack.

Luft: 100bar (ca)
Prylar: Standard

Övrigt: EN BAH MYS!!! =D