Namn: Lösen:

Dyk nr: 345, Edith, Vaxholm (Black Pearl)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-28
MAXDJUP :
15 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
1,5 meter
VISAD :
852 ggr

Först såg det ut som det inte skulle bli nåt dyk den här helgen då alla utfärdsarrangörer verkade ha annat för sig. Jag ryckte lite i Marcus för att se om han hade nåt på gång och vi kunde ha anmält oss till en dagsutfärd till Hindenburg (Åland) med Argus men jag insåg att det skulle bli lite för dyrt för bara två dyk. Först gas till 2 dyk ink. decogas skulle efter den nyliga heliumliterprishöjningen gå loss på runt 1000 spänn. Sen bensinpengar tur och retur Grisslehamn typ 300 spänn. Sen skulle själva utfärden kosta 600-700 spänn. Så jag kom på andra tankar och tackade nej.

Sen igår eftermiddag gaggade jag med Tilja på msn och det visade sig att han skulle åka med en kille med en stor fin (och framför allt tokigt snabb) ribb. Han frågade om jag ville med och jag frågade om jag kunde få ta med Marcus och det var inga problem. Sen igårkväll började jag få ont i halsen, jävla skit, men i morse blev det avsvällande och dubbel uppsättning värktabletter så jag har lyckats hålla mig ordentligt på benen idag som tur är. Jag mötte upp Tilja vid lokalen i Solna vid 9 och sen åkte vi i konvoj till Framnäsviken på Djursholm där ribben lagts i spat. Marcus hann dit först och jag och Tilja kom fram efter ett par felsvängar. Båten lastades och vi bestämde oss för att åka till lilla Edith som är ett gammalt 1800-talsvrak (sjönk 1921) där det fortfarande finns några trevliga detaljer att skåda. Edith ligger på bekväma 15 meters djup så det passade bra att jag bara hade 130 bar i flaskorna. Snart kom vi fram och kastade dragg med boj på positionen och ett ekoutslag som såg klockrent ut. Marcus hade strul med ett batteri till ena datorenheten så jag och Tilja gick i först. Vi kom ner till botten och gjorde ett cirkelsök på 10 minuter men hittade inget annat än dy. Påvägen upp mötte vi Marcus som fått ordning på sitt shit och var på väg ner till oss men vi haffade honom med oss upp där vi förklarade läget för Mauritz och Henrik. De puttrade en bit bort och fick där ett klockrent utslag och kastade bojen igen. Vi paddlade bort och gick ner nu i samlad trio. Den här gången var det klockrent. Draggen låg mitt på. Vi kikade runt med början i förpiken där det ligger lite skor, flaskor med korken fortfarande på mm. Sen gick vi runt fören där det står ett gammalt ankarspel i trä och så ligger det ett hyfsat stort ankare precis längst fram. Ett typ av ankare jag inte sett tidigare, ett sånt som ser ut som en flerspetsad fiskekrok, vad de nu kan tänkas heta (både fiskekroksvarianten och ankartypen). Vi hittade lådan med porslinet och silverbesticken. Coolt att få se sånt "i sin rätta miljö". :)

Vi såg yxan på däck, samt yxan som sitter inkörd i maststumpen som står kvar. Undrar hur det gick till exakt när den hamnade där..? Hela båten är byggd i enormt virke och rodret är gigantiskt!

Efter 20 minuter gav Tilja upp och jag och Marcus efter 30. Lagom till vi kom upp var Mauritz och Henrik på väg ner.

På vägen hem toppade vi båten på 48 knop, satan i gatan vad det gick! Tack alla för en trevlig dag och tack Mauritz för trevlig åktur, har aldrig åkt så fort på vatten förut, Black Pearl är ett mycket passande namn på din nya båt! :)

Parkamraters loggar:
Micke Tilja - Edith