Namn: Lösen:

Dyk nr: 59, Ripsandsviken - Alnön/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-06-30
MAXDJUP :
11 meter
DYKTID :
39 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
459 ggr

Sikt vad är det?

Tja genomför man ett dyk när folk plötsligt kommer på att de ska gå kurs?
Ringde Jack och han var nu på bettet efter sin förkylning. Åkte i tid för att fylla flaskorna på lokalen, där störtade F1 förbi så jag passade på att gratta honom nu när han också fyllde gubbe. Efteråt störtade jag iväg ut på Alnön där han som vanligt redan stod och väntade. Måste snart börja ge honom felaktiga tidsuppgifter så att jag hinner ut iaf samtidigt som honom.
Väl vid Statoil på Alnön så hittade jag hans Landrover och vi pratade ihop oss om vart vi skulle åka härnäst. Det var längesedan han dök i Rippsandsviken och ja, mitt förra dyk var ju inte så händelsefullt (om man bortser från lakesparken). Så Rippsandsviken fick det bli.

Up up and away, hi ho SILVEEEEEER!!!

Ute i Rippsand så plockar jag ihop prylarna på ett nafs, plockar bort 2kg bly från bältet (om jag inte märkte att jag glömt v-vikten på 3kg så borde 2kg vara en bra start ;-) ).
Kollar robustlampan som inte varit riktigt kry sedan flipperspelssimmet på Åstön, vilken tur den lever igen ...lite oladdad men lever :-D
Pratar ihop med Jack om dagens plan:
Vi simmar rakt ut mot skäret och sedan vänder vi tillbaka, ca 40min, max 12-15m och vi ska försöka hitta älgen, skrotet, fiskar, motorcykeln och lite annat sevärt.

Går i och simmar t en bit, när vi uppskattar att djupet är iaf 3m så tummar vi.
Någon har fyllt viken med gammalt diskvatten och ärtsoppa.. *YUCK*
Tänder lampan men det blev varken bättre eller sämre. Okul!
Utifrån tidigare erfarenheter så simmar jag riktigt nära Jack och håller noga koll.
Sikten är max 0,5m som bäst så detta är bland det sämsta i siktväg som jag upplevt.
En stund senare så är vi nere på 6-8m och där börjar det klarna till 2 till max 3m sikt.
Sandbotten, sten, stolpe, gammalt träd, och mer grus...
Simmar runt och efter en bra stund så visar Jack sin dator för mig.
Nu är inte Uwatec min kopp te så jag förstår inte riktigt vad han försöker visa mig.. jag tolkar det som att den har lagt av och att han nu vill vända pga det.
Det var inte det han ville visa, utan snarare att vi hade simmat för länge och därför troligtvis missat det som han ville visa för mig. Med denna dåliga sikt så skulle det vara lätt att missa Titanic här i viken. Håller ögonen på honom och det ser stundvis ut som om hans kompass har beckat ihop totalt... vet inte om så var fallet, men han tar fram sin gigantkonsoll och jämför med kompassen med den gång efter gång..
Njuter av att avvägningen känns så naturlig och enkel vid detta dyk, känns som om de 2kg som jag tog bort från blybältet får överkroppen att falla lite framåt.. (eller arslet att flyta upp lite *hehe*) Iaf så känns det som om jag är smidigare, lättare och som om det flyter sååå bra så jag är helt euforisk..
Simmar efter Jack och han vänder gång på gång runt, runt runt... börjar nästan tappa känslan för väderstrecken innan han är klar och till slut hittar en ryggrad från en älg som han stolt visar upp.. *hmm*
Vi börjar nu simma tillbaka igen och som vanligt så får jag vara ganska tydlig med att det är dags med ett litet stopp där vid 4-6m. Några minuter senare så går vi vidare upp mot uppgångsplatsen. Är ganska långt ifrån land så vi åker på ett 10min ytsim för att komma lite närmare sjösättningsrampen.

Knatar upp och plockar av prylarna.
Snackar om dykning, risker och dci. Packar ihop och åker vidare till nästa plats.. "Unicorn de Mohri".

Luft: 80bar
Prylar: Standard fast med 4kg bly i bältet och 3kg v-vikt.

Övrigt: Ett trevligt dyk där avvägningen kändes najs men sikten var verkligen usel.
Taxkaruha Jaque!