Namn: Lösen:

Dyk nr: 37, S/S Ingrid Horn


DYKARE :
PARKAMRAT :
Niklas Ekström  
DATUM :
2008-07-03
MAXDJUP :
31 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
1-5 meter
VISAD :
701 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Ett kort samtal med Jonas på onsdagen ledde till utfärd på torsdagen. Niklas fyller år idag, och vill fira med ett dyk och saknar en parkamrat. Eftersom jag längtat efter att få följa med Tessi ut, och så när kom med i förra veckan, så var det klart att man skulle göra allt för att komma ut den här gången ...bara jag kan hämta sonen på dagis senast 16:30...

Åkte ut till Dalarö och var på plats redan vid 12:30. Strålande vackert väder, cirka 25°C och lätt bris. Sibylla stod för förplägnaden och mina mjuka och något gummiartade pommes frites fick Niklas i födelsedagspresent. Nåja, han fick en flaska Blanc de Blancs också. Födelsedagsbarnet var på ett glimmrande humör och jag lastade ombord prylarna, kopplade ihop och gjorde mig klar. Sen snackades det en hel del skit under tiden vi väntade på Jonas och Karin.

Eftersom jag och Niklas var redo att plumsa, så bestämde vi att han och jag skulle i först, så kunde Jonas och Karin sitta barnvakt åt båten samtidigt som dom plockade ihop sina prylar. Hmm... vänta nu, vi dyker i vid 13:45, simmar runt en 40 minuter, sen ska dom i... och då är klockan...bara jag kan hämta sonen på dagis senast 16:30...

Ny plan! Jag och Niklas hoppar i först, sen får jag skjuts in till kajen för att hämta barn på dagis, och sen åker Jonas och Karin ut igen och dyker. Struligt! Men Jonas och Karin var "good sports" och tyckte det var okej, trots att de fick sitta och vänta en lång stund. Niklas avvek inte från den glimmrande väg han redan slagit in på och saken var biff!

Det här blev första riktiga dyket med mina Slipstreams och min Aeris mask. På med allt och plums! Niklas kallade till bubblecheck och att långslangen inte var virad runt grenen. Sen bar det av neråt. Gick ned längs linan som pricken sitter fast i. Tänkte först vara lika cool som Niklas var och bara ha synreferens med linan - men det var faktiskt en gnutta strömt, så det blev till att hålla i istället. Här fick jag testa masken ordentligt. Inte en droppe vatten, bra sikt och lätt att göra Valsalvas manöver. Toppen! Fenorna satt som limmade på fötterna och mycket lättare att leka groda än mina gamla "dom som inte skall nämnas vid namn"-fenorna (hat är ett starkt ord).

Snabb koll vid bojstenen på 12 meters djup och sen följde vi linan till vraket. Wow! vilken mäktig syn. Jag kunde inte se hela skeppets längd såklart, bara ett par meter framför mig, men av storleken på knaparna som satt på akterdäck insåg jag att hon var en storväxt kvinna. Det var mörkt som helvetets förgård där nere och min lampa har dessvärre ingen ställbar stråle. Sneglade lite avundsjukt på Niklas fina lampa.

Här nere på 25-30 meter fanns det knappt någon ström alls, men det var riktigt bitande kallt om händerna när mina våtdräktshandskar pressades ihop av vattentrycket. Det är verkligen hög tid att köpa ett par torrhandskar. Simmade försiktigt runt på akterdäck, såg extrapropeller och ratten. Simmade sedan sakta föröver. Över en öppning som jag antar var en nedgång till ett lastutrymme och bort till den knäckta mast som ligger över babords reling.

Vände dyket på cirka 31 meter och simmade tillbaka för en till titt på propeller och ratt. Gick ut över relingen och ned mot roder och den riktiga propellern. Hade lite svårt att förstå vad det var vi tittade på, men fick det förklarat på ytan senare.

Tillbaka längs linan mot bojstenen, kort stopp för DeepStop och sen vidare upp. Niklas visade det hemliga stället. :-) Och på säkerhetsstoppet på 6 meter testade vi Vega lampan. Satan i gatan vad fin den var!

Tillbaka upp till Tessi och sen in till kaj för en rallytur hem till dagis. Ett av de absolut bästa dyk jag någonsin gjort. Tack Niklas för att jag fick följa med och för den fina guidningen - och tack Jonas och Karin för tålamodet.