Namn: Lösen:

Dyk nr: 18, NORGE, Moshulu´s mast, Östervik


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2008-07-03
MAXDJUP :
6,8 meter
DYKTID :
29 minuter
SIKT :
15 meter
VISAD :
495 ggr

Besökte bekanta i östervik, c:a 30 km förbi bjerkvik - hade de fint och satt och fikade lite och njöt av utsikten utöver fjorden innan vi kittade upp och vandrade ner c:a 50 m till stranden. Fick lite bärhjälp av lite pojkar eftersom det var lite småklippor och sånt ner till stranden.
Målet för dyket var att hitta masten från det stora 4 mastade segelbåten som sjönk utanför stranden 1947. Skeppet heter Moshulu men var byggt med namnet Kurt på "the River Clyde" i Skottland.

Amerikaner döpte om henne i deras ägo när det låg i Astoria, Oregon under åren 1914-1917, skeppet har haft väldigt många ägare, däribland Svenska Lantmännen som använde henne som lager i Stockholm under åren 53-61. Historiken kände jag faktiskt inte till före dyket utan sitter nu och söker info på nätet. Faktiskt ser jag nu via Wikipedia att ett annat stort segelfartyg byggt på samma ställe: "Pommern" har jag tagit kort på för några år sen på Åland vid färjeterminalen.

Vi fann masten efter c:a 10 minuters siming på c:a 2 m djup. Massa o-intressant lila "bollar" täckte botten så det fanns inte mycket att titta på när vi simmande. Var mest lite less på att vi inte fick med någon snorkel till Stig vilket gjorde ett ytsim lite mer komplicerat om man skulle se någonting medans man simmade. Vi såg 3 stora torskar vid olika tillfällen på vägen fram till masten.

Vi låg inte så länge vid masten eftersom först trodde vi det var en avloppsrör på botten, det säger lite om tjockleken på masten. Det låg ett "segel-mo-grejs hängaranording" på en viss höjd, eftersom information vi har nu var totalt okänd för oss brydde vi oss inte om att simma till början på masten utan var nöjd med att se mogrejen och började vår retursimning. Tänker nu efteråt att här ska jag göra åtminstone ett till dyk för att undersöka mera. Tror det är ett bra uppmjukningsdyk inför nästa resa hit. Min barndomskompis Anders bor också uppe i backen, några hundra meter ifrån där man kan gå ner för att se masten. Tror också man ser toppen av masten från land.

Efter dyket packade vi ihop, sa adjö åt våra bekanta och körde till bjerkvik och upp emot vassdal för att lokalisera igångsplatsen och vägen ner till igångsplatsen för Junker 52:an som väntar på oss på fredagen. Denna korta resas andra och sista dykdag.


Källa historik: wikipedia