Namn: Lösen:

Dyk nr: 7, M/S Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
Niklas  
DATUM :
2008-07-08
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
39 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
835 ggr

Första vrakdyket för mig.
Jag och Niklas satte kurs mot Lillsved på Värmdö för att kunna göra ett dyk på Harm.
Vi gjorde ett ytsim till bojen som markerade vraket och dök sen ner till ca 12 meter där vi nådde relingen på aktern av skeppet. Vi tog en titt på kopparpropellern och gjorde även en visit på den berömda toaletten. Vi tog oss även en titt på styrhytten och lastluckorna.
Under ca mitten av dyktiden så kände jag en positiv lyftkraft i fenorna, dom hade en tendens att vilja flyta upp hela tiden och jag kunde inte helt neutralisera denna effekt genom försök att få ur luft ur ventilen på torrdräkten.
Vid ca 9 m djup när vi simmade tillbaks längs med linan som gick från vraket till strandkanten så förvärrades den positiva lyftkraften i mina fötter. Jag hade vid det här laget tömt hela vingen på luft, så jag signalerade och grep tag i Niklas som förgäves försökte gripa tag i nåt fast föremål på botten för att hålla oss kvar. Så Niklas tömde sin vinge och försökte tynga ner mig medans vi flöt upp till ytan.
Jag hade rätt så mycket kläder under dräkten och luft samlades i fötterna som inte gick att ventilera ut, vilket är en trolig orsak till incidenten.
Ingen kom till skada och jag ska i fortsättningen försöka dra ner på plaggen under torrdräkten.