Namn: Lösen:

Dyk nr: 82, Australien, Brisbane, Morton Island, Flinders Reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lauren, Phoung  
DATUM :
2008-07-13
MAXDJUP :
15,9 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
20 grader
VISAD :
343 ggr


Dagsutfärd med Nautilus Scuba Brisbane. Dyk 1/2
18meter Nautilus diving vessle

Efter två veckor i Brisbane har jag äntligen testat på att dyka i Australien! Hängde med på en dagsutfärd med Nautilus till Flinders Reef utanför Morton Island. Väderprognosen såg lovande ut men tyvärr blev det mulet och lite regn på eftermiddagen. Som student så har man ju ingen bil så jag fick gå upp halv 6 för att cykla 4km med all dykutrustning till dykcentret. Buss till båten som låg i Scarborough nära Redcliffe (utanför Brisbane). När vi var framme vid revet började de bra grejerna, valarna (humpback whale) började dyka upp! Några hundra meter från båten var det två valar som bröt ytan flera gånger, vi hoppades att vi skulle få höra dem under vattnet men gjorde tyvärr inte det.

Tro det eller ej så var jag den mest erfarna dykaren på båten (förutom personal och instruktörer såklart). Blev till första dyket ihopparad med en fransk tjej (Lauren - AOW) och en australiensk tjej (ursprungligen vietnamesisk som hette Phoung - OW). Lite stökigt i början för fransyskan hade lite problem med öronen vid nedstigningen och den andra tjejen simmade alldeles för fort när vi väl kom ner. Men efter ett tag så såg vi vår första sköldpadda, en ganska liten rackare. Därefter signalerade Phuong frenetiskt att vi skulle kolla ut i det blå, och där seglade en stor manta-ray förbi! Ganska långt bort men såg klart att det var en stor manta, grymt, (manta var väldigt ovanliga på den här platsen men ett några observationer hade gjort de senaste åren). Såg även två jättestora sköldpaddor till och förstås massor av de vanliga färgglada fiskarna - mer fisk än i röda havet men lite sämre sikt (kanske för att det var mulet) och inte riktigt lika fina koraller här. Maxdjupet på platsen var ca 18 meter men vi höll oss mest på 12 meter, mest koraller och fisk där. Ganska så fina koraller med lite områden med sandbotten, mycket feather-stars i alla möjliga färger.

Blev lite kall mot slutet av dyket (var dock 20grader i vattnet, bra för att vara på vintern tycker jag!), hade en 5 m.m wetsuit med en extra 1-2m.m väst-del med huva. Inga boots så fötterna var dom som blev lite kalla, och det cirkulerade lite vatten genom ärmarna. Fick avsluta dyket eftersom den ena tjejen frös och den andra hade dåligt med luft – typiskt när jag hade 100bar och ville stanna nere ett bra tag till!


Läs även nästa logg för att se vad som hände då och i ytintervallet, då kommer även en ganska komplett lista över alla övriga fiskar och djur jag såg.